Zöld utat kapott a GPS-es forgalomirányító

Szerző: digibiz Forrás: MTI / digibiz.hu / Webisztan.blog.hu

Címkék: BKV

2010.
11.10.
13:05

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Megkezdődhetett a BKV GPS-alapú utastájékoztató és forgalomirányító rendszerének kivitelezése, ami 2012-re valósul meg. Ennek segítségével az utasok pontos információkhoz juthatnak a járművek helyzetéről, érkezéséről, sőt még a lámpát is zöldre váltja. Addig is egy magyar app segít az használóinak megtervezni az útvonalat.

A BKV közleménye szerint a csaknem hétmilliárd forintos, 2012-re megvalósuló fejlesztés során a villamos-, trolibusz- és autóbusz-hálózatra telepítik a rendszert, ezzel jelentősen javítva a szolgáltatási színvonalat. Mint júniusban már megírtuk, a GPS technológián alapuló rendszer lényege, hogy a járművek közlekedéséről pontos információkat szolgáltat majd az interneten, bárki számára elérhető felületen, mobiltelefonon, valamint a megállóhelyeken és a járműveken elhelyezett kijelzőkön egyaránt. Ezenkívül annak megvalósítását is tervezik, hogy egy egyszerű lekérdezéssel mobiltelefonon is elérhetővé váljon bármely megállóhelyre vonatkozóan a jármű érkezéséig hátralévő idő. A megoldás ugyanazon háttérrendszer adataira támaszkodik, amelyek alapján a megállóhelyi kijelzőn is megjelenik majd ez az információ. A GPS-nek köszönhetően a buszok közlekedése is zökkenőmentesebbé válhat, mivel az új rendszer 30 jelzőlámpás csomópontban részesíti majd előnyben a közösségi közlekedés járműveit, egyelőre kísérleti jelleggel.

A szolgáltatáshoz szükséges fedélzeti vezérlőt és utastájékoztató rendszert 2295 járműre szerelik fel, 545 jármű pedig új kijelzőket kap. Mintegy 1220 helyszínen összesen 257 új közterületi utastájékoztató berendezést telepítenek. A Synergon ezek mellett kiépíti a webes felületen is elérhető, valamint az SMS-alapú utastájékoztatási rendszert is. A BKV-nak már vannak tapasztalatai hasonló rendszerrel, a 86-os busz vonalán több éve működik a GPS-alapú utastájékoztató rendszer. Az unió négymilliárd forinttal támogatja a rendszer kiépítését, erről még 2009 júniusában született döntés. Az akkori tervek ötmilliárdos összköltségről szóltak, és még 2009-ben elkezdték volna a kiépítését.

Szerettünk volna több részletet megtudni a fejlesztésről a BKV Sajtóirodától, de a két hét múlva tartandó sajtótájékoztatóig nem adhatnak ki több információt róla.

Addig is, a BKV-val való közlekedést segítheti a egy friss magyar mashup, ami a BKV menetrend segítségével útvonaltippeket ad - írja a Webisztán. Az úgynevezett Négyeshatos tudja merre van a felhasználó, annak barátai és könnyedén megmondja, hogyan kell a többiekhez eljutni. Az alkalmazás egy mobil web app, így nem kell installálni, gyors és egyszerű.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kémek a sasfészekben

Mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki bár aktív internethasználó, mégis nagy ívben elkerüli a közösségi oldalakat. Hogy miért? Egy részük állítólag azért, mert "hivatalból" tilos megjelennie a webes nyilvánosság előtt. Persze azokról is csak sejtéseink lehetnek, akik szolgálatot teljesítenek, amikor éppen lájkolnak.

Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés