Zöld utat kapott a GPS-es forgalomirányító

Szerző: digibiz Forrás: MTI / digibiz.hu / Webisztan.blog.hu

Címkék: BKV

2010.
11.10.
13:05

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Megkezdődhetett a BKV GPS-alapú utastájékoztató és forgalomirányító rendszerének kivitelezése, ami 2012-re valósul meg. Ennek segítségével az utasok pontos információkhoz juthatnak a járművek helyzetéről, érkezéséről, sőt még a lámpát is zöldre váltja. Addig is egy magyar app segít az használóinak megtervezni az útvonalat.

A BKV közleménye szerint a csaknem hétmilliárd forintos, 2012-re megvalósuló fejlesztés során a villamos-, trolibusz- és autóbusz-hálózatra telepítik a rendszert, ezzel jelentősen javítva a szolgáltatási színvonalat. Mint júniusban már megírtuk, a GPS technológián alapuló rendszer lényege, hogy a járművek közlekedéséről pontos információkat szolgáltat majd az interneten, bárki számára elérhető felületen, mobiltelefonon, valamint a megállóhelyeken és a járműveken elhelyezett kijelzőkön egyaránt. Ezenkívül annak megvalósítását is tervezik, hogy egy egyszerű lekérdezéssel mobiltelefonon is elérhetővé váljon bármely megállóhelyre vonatkozóan a jármű érkezéséig hátralévő idő. A megoldás ugyanazon háttérrendszer adataira támaszkodik, amelyek alapján a megállóhelyi kijelzőn is megjelenik majd ez az információ. A GPS-nek köszönhetően a buszok közlekedése is zökkenőmentesebbé válhat, mivel az új rendszer 30 jelzőlámpás csomópontban részesíti majd előnyben a közösségi közlekedés járműveit, egyelőre kísérleti jelleggel.

A szolgáltatáshoz szükséges fedélzeti vezérlőt és utastájékoztató rendszert 2295 járműre szerelik fel, 545 jármű pedig új kijelzőket kap. Mintegy 1220 helyszínen összesen 257 új közterületi utastájékoztató berendezést telepítenek. A Synergon ezek mellett kiépíti a webes felületen is elérhető, valamint az SMS-alapú utastájékoztatási rendszert is. A BKV-nak már vannak tapasztalatai hasonló rendszerrel, a 86-os busz vonalán több éve működik a GPS-alapú utastájékoztató rendszer. Az unió négymilliárd forinttal támogatja a rendszer kiépítését, erről még 2009 júniusában született döntés. Az akkori tervek ötmilliárdos összköltségről szóltak, és még 2009-ben elkezdték volna a kiépítését.

Szerettünk volna több részletet megtudni a fejlesztésről a BKV Sajtóirodától, de a két hét múlva tartandó sajtótájékoztatóig nem adhatnak ki több információt róla.

Addig is, a BKV-val való közlekedést segítheti a egy friss magyar mashup, ami a BKV menetrend segítségével útvonaltippeket ad - írja a Webisztán. Az úgynevezett Négyeshatos tudja merre van a felhasználó, annak barátai és könnyedén megmondja, hogyan kell a többiekhez eljutni. Az alkalmazás egy mobil web app, így nem kell installálni, gyors és egyszerű.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Vatera vagy Teszvesz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kétmilliós netbankos körkérdés

Jóval kétmillió fölött jár már az internetbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma. Megnéztük, a kutatások szerint kikről is van szó, és összevetettük az adatokat a bankoktól kapott információkkal. Kiderült, hogy az összképet erősen árnyalják az egyes bankok közti különbségek.

Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat? Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés