A WikiLeaks már a Pentagonnal harcol

Szerző: digibiz Forrás: MTI/ digibiz.hu

Címkék: Wikileaks | nyomozás | Pentagon | Svédország

2010.
08.09.
11:08

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A WikiLeaks azon a 91 ezer háborús iraton felül, amit már nyilvánosságra hozott, még 15 ezer oldalnyi dokumentumot akar bemutatni az afganisztáni háborúról. A sajtószabadság élharcosának számító Svédországban bejelentette egy cég, hogy ők segítik a WikiLeaks munkáját. Eközben a Pentagonban áll a bál, és követelik az adatokat az oknyomozó honlaptól. Itthon a speciális szegmenseken kívül minden, főleg az állami szerepvállalással kapcsolatos információk számítanak nyilvános adatnak.

"Biztosíthatom önöket, hogy folytatni fogjuk a dokumentumok közzétételét" - jelentette ki szombaton a WikiLeaks szóvivője, aki saját biztonsága érdekében álnéven, Daniel Schmittként mutatkozott be újságíróknak Berlinben. A WikiLeaks oknyomozó honlap július végén több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. A dokumentumokban olyan afgánok neve is fellelhető, akik információkat szolgáltattak az ázsiai országba vezényelt amerikai erőknek. Daniel Schmitt cáfolja, hogy a titkos dokumentumok közzététele fenyegeti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, és emberéleteket sodor veszélybe.

A háttérben

Egy svéd internetes cég beismerte, hogy segít a WikiLeaks oknyomozó honlapnak a titkos dokumentumok közzétételében. A PRQ a szólásszabadságra hivatkozva előszeretettel kínálja szolgáltatásait kétes hírű honlapoknak. Mikael Viborg, a cég tulajdonosa szerint bár a svéd hatóságok tudnak róla, mind ez idáig nem próbálkoztak a leállításukkal. A vezető közölte, hogy a WikiLeaksnek Svédországon kívül is vannak "tartalékszerverei", s ha valamelyik szerver leáll, mások veszik át a feladatát. Ezek a szerverek lenyomozhatatlanok - tette hozzá. Anders Jorle svéd külügyi szóvivő azt közölte, hogy az amerikai hatóságok nem keresték meg a svéd kormányt a WikiLeaks-szerverek ügyében, és nem is tervezi, hogy beavatkozzon ebbe a történetbe.Új fejlemény, hogy múlt héten megjelent a honlapon egy "Biztosítás" című, titkosított könyvtár, amelynek a mérete 20-szor nagyobb a már nyilvánosságra hozottnál. A honlap szerkesztői nem árulják el, mit tartalmaz. Arra hivatkoznak, hogy ellenkezik a politikájukkal a biztonsági ügyeik megvitatása. Találgatások szerint arra készülnek, hogy újabb adag titkos információt hozzanak nyilvánosságra, vagy pedig egyfajta biztosítékot készítettek elő arra az esetre, ha a szerkesztőket letartóztatnák, vagy támadás érné a honlapot. Julian Ansange, a honlap szerkesztője egy interjúban kijelentette: egy ilyen helyzetben érdemes lehet biztosítani, hogy a történelem fontos részei ne tűnjenek el.

A Pentagon tajtékzik

"A védelmi minisztérium azt követeli, hogy a WikiLeaks azonnal adja át az amerikai kormánynak az összes dokumentumot, amelyet közvetlenül vagy közvetve megszerzett a védelmi minisztérium adatbázisaiból, és e dokumentumokat törölje az internetes oldalairól, a számítógépeiből és archívumaiból" - közölte egy washingtoni sajtótájékoztatón Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője. Azt még nem lehet tudni, hogy a felszólításon kívül mit tesznek annak érdekében, hogy valóban hozzájussanak az iratokhoz. A WikiLeaks szóvivője szerint az információk közzététele hozzájárul ahhoz, hogy a közvélemény jobban értse azt,  mi zajlik Afganisztánban, s ez remélhetőleg jobb afganisztáni politikára készteti majd a kormányokat.

Magyar adatvédelem

Kérdésünkre a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője Baltay Levente elmondta: Magyarországon az Adatvédelmi Törvény kötelezi az államot bizonyos adatok nyilvánosságra hozatalára. "Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv és személy a feladatkörébe tartozó ügyekben - ideértve a gazdálkodásával kapcsolatos ügyeket is - köteles elősegíteni a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását. (...) Lehetővé kell tenniük, hogy a kezelésükben lévő közérdekű adatot bárki megismerhesse, kivéve, ha az adatot törvény alapján az arra jogosult szerv állam- vagy szolgálati titokká nyilvánította, illetve ha az nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség alapján minősített adat, továbbá, ha a közérdekű adatok nyilvánosságához való jogot - az adatfajták meghatározásával - törvény honvédelmi, nemzetbiztonsági, bűnüldözési vagy bűnmegelőzési, központi pénzügyi vagy devizapolitikai érdekből; külügyi kapcsolatokra, nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokra, bírósági eljárásra tekintettel korlátozza" -szól a törvény. Tehát a speciális szegmenseken kívül minden, és főleg az állami szerepvállalással kapcsolatos információk nyilvános adatnak számítanak.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iWiW vagy myVip?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kétmilliós netbankos körkérdés

Jóval kétmillió fölött jár már az internetbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma. Megnéztük, a kutatások szerint kikről is van szó, és összevetettük az adatokat a bankoktól kapott információkkal. Kiderült, hogy az összképet erősen árnyalják az egyes bankok közti különbségek.

Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat? Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés