A WikiLeaks már a Pentagonnal harcol

Szerző: digibiz Forrás: MTI/ digibiz.hu

Címkék: Wikileaks | nyomozás | Pentagon | Svédország

2010.
08.09.
11:08

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A WikiLeaks azon a 91 ezer háborús iraton felül, amit már nyilvánosságra hozott, még 15 ezer oldalnyi dokumentumot akar bemutatni az afganisztáni háborúról. A sajtószabadság élharcosának számító Svédországban bejelentette egy cég, hogy ők segítik a WikiLeaks munkáját. Eközben a Pentagonban áll a bál, és követelik az adatokat az oknyomozó honlaptól. Itthon a speciális szegmenseken kívül minden, főleg az állami szerepvállalással kapcsolatos információk számítanak nyilvános adatnak.

"Biztosíthatom önöket, hogy folytatni fogjuk a dokumentumok közzétételét" - jelentette ki szombaton a WikiLeaks szóvivője, aki saját biztonsága érdekében álnéven, Daniel Schmittként mutatkozott be újságíróknak Berlinben. A WikiLeaks oknyomozó honlap július végén több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. A dokumentumokban olyan afgánok neve is fellelhető, akik információkat szolgáltattak az ázsiai országba vezényelt amerikai erőknek. Daniel Schmitt cáfolja, hogy a titkos dokumentumok közzététele fenyegeti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, és emberéleteket sodor veszélybe.

A háttérben

Egy svéd internetes cég beismerte, hogy segít a WikiLeaks oknyomozó honlapnak a titkos dokumentumok közzétételében. A PRQ a szólásszabadságra hivatkozva előszeretettel kínálja szolgáltatásait kétes hírű honlapoknak. Mikael Viborg, a cég tulajdonosa szerint bár a svéd hatóságok tudnak róla, mind ez idáig nem próbálkoztak a leállításukkal. A vezető közölte, hogy a WikiLeaksnek Svédországon kívül is vannak "tartalékszerverei", s ha valamelyik szerver leáll, mások veszik át a feladatát. Ezek a szerverek lenyomozhatatlanok - tette hozzá. Anders Jorle svéd külügyi szóvivő azt közölte, hogy az amerikai hatóságok nem keresték meg a svéd kormányt a WikiLeaks-szerverek ügyében, és nem is tervezi, hogy beavatkozzon ebbe a történetbe.Új fejlemény, hogy múlt héten megjelent a honlapon egy "Biztosítás" című, titkosított könyvtár, amelynek a mérete 20-szor nagyobb a már nyilvánosságra hozottnál. A honlap szerkesztői nem árulják el, mit tartalmaz. Arra hivatkoznak, hogy ellenkezik a politikájukkal a biztonsági ügyeik megvitatása. Találgatások szerint arra készülnek, hogy újabb adag titkos információt hozzanak nyilvánosságra, vagy pedig egyfajta biztosítékot készítettek elő arra az esetre, ha a szerkesztőket letartóztatnák, vagy támadás érné a honlapot. Julian Ansange, a honlap szerkesztője egy interjúban kijelentette: egy ilyen helyzetben érdemes lehet biztosítani, hogy a történelem fontos részei ne tűnjenek el.

A Pentagon tajtékzik

"A védelmi minisztérium azt követeli, hogy a WikiLeaks azonnal adja át az amerikai kormánynak az összes dokumentumot, amelyet közvetlenül vagy közvetve megszerzett a védelmi minisztérium adatbázisaiból, és e dokumentumokat törölje az internetes oldalairól, a számítógépeiből és archívumaiból" - közölte egy washingtoni sajtótájékoztatón Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője. Azt még nem lehet tudni, hogy a felszólításon kívül mit tesznek annak érdekében, hogy valóban hozzájussanak az iratokhoz. A WikiLeaks szóvivője szerint az információk közzététele hozzájárul ahhoz, hogy a közvélemény jobban értse azt,  mi zajlik Afganisztánban, s ez remélhetőleg jobb afganisztáni politikára készteti majd a kormányokat.

Magyar adatvédelem

Kérdésünkre a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője Baltay Levente elmondta: Magyarországon az Adatvédelmi Törvény kötelezi az államot bizonyos adatok nyilvánosságra hozatalára. "Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv és személy a feladatkörébe tartozó ügyekben - ideértve a gazdálkodásával kapcsolatos ügyeket is - köteles elősegíteni a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását. (...) Lehetővé kell tenniük, hogy a kezelésükben lévő közérdekű adatot bárki megismerhesse, kivéve, ha az adatot törvény alapján az arra jogosult szerv állam- vagy szolgálati titokká nyilvánította, illetve ha az nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség alapján minősített adat, továbbá, ha a közérdekű adatok nyilvánosságához való jogot - az adatfajták meghatározásával - törvény honvédelmi, nemzetbiztonsági, bűnüldözési vagy bűnmegelőzési, központi pénzügyi vagy devizapolitikai érdekből; külügyi kapcsolatokra, nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokra, bírósági eljárásra tekintettel korlátozza" -szól a törvény. Tehát a speciális szegmenseken kívül minden, és főleg az állami szerepvállalással kapcsolatos információk nyilvános adatnak számítanak.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Origo vagy Index?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mi értelme van az MTI-nek?

Rendhagyó dologra vállalkoztunk. Arra tettünk kísérletet, hogy megvizsgáljuk, milyen arányban hasznosulnak a Magyar Távirati Iroda által készített anyagok fontos hazai hírfelhasználó portálokon. Ami egyben természetesen a saját tartalom nagyságrendjére is utal.

Mi értelme van az MTI-nek? Mi értelme van az MTI-nek?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés