Megtalálták a legelső magyar webshopot

Szerző: Kis Ervin Egon Forrás: kiservinegon.hu

Címkék: webshop | e-kereskedelem

2010.
09.08.
11:35

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Augusztus végén feltettem a nagy kérdést: Ki volt az első magyar e-kereskedő? Sokan válaszoltak a bloghoz írt megjegyzésben, a Facebook-on, e-mailben, illetve magam is nyomoztam, fő forrásként a domén adatbázist, a weboldalak nagy múzeumát, az archive.org-ot és egy még ma is megtalálható gyűjtőoldalt a magyar web hőskorából: az Újdonságok Magyarországon-t használva.


Az első webáruházak és egyéb szolgáltatások

A listából négy korai szereplő maradt ki. Bizonyos értelemben abszolút elsőnek nevezhetjük a Hungary.net - szolgáltatások Magyarországon oldalát, amely az Archive.org tanúsága szerint 1996. május 1-én, azaz rettenetesen korán indult! Nagyjából erre az időre tehető az első hazai kereskedelmi internetszolgáltatók indulása is, néhány száz előfizetővel.

Ugyancsak nagyon korai időpontra nyúlik vissza a Jegymester Kft. indulása, amely 1996. szeptemberében kezdte meg az Operaház, az Erkel Színház és a Játékszín last minute jegyeinek internetes értékesítését. A webáruház technikai kritériumainak akkor még ők sem feleltek meg, de mindenképpen fontos úttörők voltak az online jegyértékesítés területén.

Egy abszolút listán negyedik helyen állna az 1999. március 19-én indult NetPincér, amely a mai napig az egyik legsikeresebb e-kereskedelmi vállalkozás. A NetPincér a szó klasszikus értelmében nem webshop, hiszen ő maga nem értékesít, hanem ételrendeléseket közvetít - azaz szolgáltatást nyújt az éttermek és az éhes netezők számára azzal, hogy összeköti őket egymással. Ebben a műfajban lényegében máig egyedülálló, és további különlegessége, hogy az e-kereskedelem terén talán az egyetlen olyan magyarországi cég, amelynek sikerült eredményesen megvetnie a lábát külföldi piacokon is. A NetPincér 10. születésnapja alkalmából egy igen különleges meglepetéssel állt elő: felélesztette saját, 1999-es weboldalát, amely a mai napig megtekinthető és kipróbálható.

1999-ben egy másik egyedülálló és máig sikeres vállalkozás indult, a Viragneked.hu, amely internetes virágküldésre szakosodott. A pontos indulást nem tudtam itt sem kideríteni, de a doménbejegyzés dátuma (1999-05-19) alapján ők is valamikor '99. nyarán vagy őszén indulhattak. Amennyire emlékszem, a kezdeti verzióban még náluk is csak egyszerű mail-formon (vagy hagyományos csatornákon, pl. telefon, fax) keresztül ment a rendelés.

Természetesen elképzelhető, hogy néhányan kimaradtak a felsorolásból, úgyhogy ha valaki úgy érzi, megfelel a kutatás előtt leírt kritériumoknak, mégsem szerepel itt a neve, az kérem, hogy egy megjegyzésben vagy a Facebook-on keresztül írja meg a legfontosabb tudnivalókat: cég neve, domén, indulás dátuma, későbbi sors!

A bejegyzés írója Kis Ervin Egon, a SzEK.org egyesület elnöke.

Lapozzon a cikk elejére!

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google vagy Yahoo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Augmented reality: Hallott már róla?

Az augmented reality mobiltechnológiára való átterjedése előrevetíti, hogy a jövőben mobiljaink fő feladata lesz tetszőleges pillanatban összekötni a digitális és a valódi világot. Kereséseinket intuitív módon, a fizikai világra kiterjesztve futtathatjuk, a találatok pedig szintén kézzelfogható valóságként érkeznek szempillantás alatt.

A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés