Megtalálták a legelső magyar webshopot

Szerző: Kis Ervin Egon Forrás: kiservinegon.hu

Címkék: webshop | e-kereskedelem

2010.
09.08.
11:35

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Augusztus végén feltettem a nagy kérdést: Ki volt az első magyar e-kereskedő? Sokan válaszoltak a bloghoz írt megjegyzésben, a Facebook-on, e-mailben, illetve magam is nyomoztam, fő forrásként a domén adatbázist, a weboldalak nagy múzeumát, az archive.org-ot és egy még ma is megtalálható gyűjtőoldalt a magyar web hőskorából: az Újdonságok Magyarországon-t használva.

A nyomozás tanulsága az lett, hogy már ilyen rövid távon is nehézségekbe ütközünk, ha a múltat szeretnénk rekonstruálni, mert a források sosem tökéletesek, legyen szó akár az ember, akár a számítógép memóriájáról. Egy ilyen lista összeállításánál ráadásul definíciós problémákba is ütközünk, ezért aztán abszolút elsőt nem is lehet kihirdetni.

E-kereskedő, webshop, webáruház


Az eredeti kérdéshez ragaszkodva, ha az első magyar e-kereskedőt keressük, akkor olyasvalakinek kell a lista élén állnia, aki kifejezetten azért hozott létre egy weboldalt, hogy az interneten keresztül valamilyen terméket árusítson, amit ő maga el is küld a megrendelőinek. Az eredeti leírásban viszonylag pontosan meghatároztam a paramétereket, így az ott leírtak alapján az első magyar e-kereskedő egyúttal az első magyar webshop üzemeltetője is. Ugyanakkor el kell ismerni, azok a korai vállalkozások is e-kereskedőknek tekinthetők, amelyek nem hoztak létre kosaras rendszerű webshopot, de egy weboldalon keresztül, pl. e-mailben gyűjtötték a rendeléseket. Más kategória a webáruház - ami nincs mindig egyértelműen megkülönböztetve a webshoptól -, mely fogalom alatt olyan webes szolgáltatás értendő, amely lehetőséget biztosít a kereskedők számára termékeik online értékesítésre. (Jellemzően úgy, hogy a webáruházban lehet egy webshopot bérelni.)

Az első e-kereskedők

A jelenleg rendelkezésemre álló információk alapján az első magyarországi e-kereskedő illetve webshop a Zenebona Internet CD-bolt volt, amely korát messze megelőzve, 1996. november végén kezdte meg működését. Az oldal indulásáról 1996. decemberében az Újdonságok Magyarországon is tudósít, illetve Mecséri Ildikónak a témáról 1997-ben írt szakdolgozatából további tényeket is megtudunk:

"...a Zenebona CD-boltban kb. 30 000 zenemű közül lehet válogatni. Lencsés Gyula, az Ad Libitum Bt. vezetője elmondta, hogy az MKM pályázatán nyerte el az induláshoz szükséges 800 000 Ft-ot. Igaz CD értékesítéssel, már korábban is foglalkozott, ritkaságszámba menő zenei albumokat szerzett be és értékesített szűkebb környezetében. (...) A szegedi székhelyű Bt. két fős. Lencsés Gyula és felesége alkotja a tagságot. Ezenkívül négy fő segítségét veszik még igénybe, akik a szoftver fejlesztését, az adatbázis fejlesztését és a grafikai megjelenést segítik. Az 1996 novemberi indulás óta a forgalom fokozatosan nő. Jelenleg 100 körüli rendelés érkezik hetente, ami ugyan jórészt csak a költségek fedezésére elég, de ilyen rövid időszak alatt általában a hagyományos vállalkozási formák sem produkálnak nagyobb eredményt."
(A teljes szakdolgozat a SzEK.org tagjai számára a szövetség tudásbázisában elérhető.)

A webáruház több mint tíz éven át működött, majd 2007. december 1-én megszűnt. A bezárás oka valószínűleg a CD-kereskedelem összeomlásában keresendő, ugyanakkor tanulságos, hogy egy ilyen korán induló - tehát vélhetően innovatív, felkészült - csapat nem tudott élni a helyzeti előny adta lehetőséggel, és sem továbbfejleszteni, sem értékesíteni nem tudták az üzletüket.

A második a Corvina.hu Internetes Könyvesház, ami egykor a http://www.corvina.hu/ címen üzemelt. Ennek pontos indulását sajnos nem sikerült kiderítenem, az egykori alapító és a programozó is csak annyira emlékszik, hogy valamikor 98-ban indultak. Nekem megvan még az e-mailjeim között egy 1998. május 2. keltezésű levél, melyben regisztrációmat visszajelzik, tehát ekkor már biztosan üzemeltek. A harmadik helyen található az első olyan webshop, amely még ma is működik, és változatlanul egyike a piacvezetőknek: az 1999. június 15-én indult eBolt Műszaki Áruház. Az 1999. augusztus 14-i indulással negyedik helyre szorult saját gyermekem, a NetPiac Online Filmáruház, viszont az úttörők közül az első, amelynek története 2007-ben, majd 2009-ben sikeres értékesítéssel zárult. (2007-ben az RTL, majd 2009-ben a Bookline vásárolta fel, amely 2010. január 1-től saját áruházába olvasztotta.)

A lista ettől kezdve már nem egyértelmű: a jelenleg Líra könyváruházként működő FókuszOnline doménbejegyzésének dátuma 1999. augusztus 18., az értékesítés pontos indulását nem sikerült kideríteni, de valamikor az év őszére tehető. Néhány héttel a NetPiac indulása után konkurenciát is kaptunk a DVD Futár Online DVD-áruház képében, bár VHS-értékesítésre rajtunk kívül senki nem vállalkozott később sem. (Pedig még éveken át szép számban adtunk el VHS-t, az évi 20-25 millió forintot is elérve.) '99. december 1-én indult a Centralnet Webáruház, a mai webaruhaz.hu és azokban a napokban - indulását a Mátrix DVD-megjelenéséhez időzítve - nyitott az Xpress.hu is. Az ugyancsak korai indulónak számító G-Roby 2000. március 1-től működik.

Olvassa tovább a cikket!

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nagyító alatt a televíziós weboldalak

A hazai tévés weboldalak piacán a kereskedelmi tévék a tartalomszolgáltatás terén még gyerekcipőben járnak, de a közösségi megoldásokban rejlő lehetőségeket egyre inkább igyekeznek kihasználni. Az MTV.hu mindkét fronton jó példát állít, közösségi szinten a dél-afrikai vébével vettek friss lendületet. Üde színfolt az Origo két új tévés weboldala is.

Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés