Világszerte szigorodik az internet szabályozása

Szerző: digibiz Forrás: BBC, Index

Címkék: internet szabályozás

2012.
01.06.
10:24

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Fehéroroszországban tilos lesz külföldi honlapokat nézegetni, a spanyol kormány a héten kedden elfogadta az új, szigorú szabályozást, amelynek értelmében tíz nap alatt blokkolhatják az illegális tartalmakkal kereskedő honlapokat. Eközben, az Egyesült Államokban pedig az internet elsötétítésével fenyegetőzik a szigorodó internet szabályozást elutasító szövetség.

Fehérorszországban új internetszabályzatot alkottak, amelynek értelmében tilos lesz a külföldi honlapok böngészése. Az Európa utolsó diktatúrájaként számon tartott országban holnaptól lép érvénybe a törvény, és aki megszegi, száz eurós büntetésre számíthat. Így, ha például a Google vagy az Amazon szeretne működni, akkor regisztrálnia kell az országban. A cél természetesen nem a kereskedelem ellehetlenítése, hanem az ellenőrizetlen hírek és a közösségi média terjedésének megakadályozása.
 
Ennek értelmében a jövőben a jogtulajdonosok feljelenthetik azokat a weboldalakat, amelyeken illegálisan osztanak meg tartalmakat. A szellemi tulajdonokkal foglalkozó bizottság dönt arról, hogy szeretne-e fellépni az adott oldal ellen, majd a bírósághoz kerül az ügy, ahol döntés születik. A cél az, hogy a folyamat tíz nap alatt végbemenjen. 
 
A spanyol jogszabály alapján létrehoznak egy olyan kormányzati szervet, amelynek hatalmában áll felszólítani az internetszolgáltatókat az oldalak leállítására. Az Angeles Gonzales-Sinde spanyol kulturális miniszter után Sinde-törvényre keresztelt szabályozás érkezését a kreatív iparágban dolgozók nagy örömmel fogadták, az internetes aktivisták viszont ellene vannak. A spanyol kormány szerint szükséges volt megtenni ezeket a lépéseket, és összhangban áll a nemzetközi kalózellenes törekvésekkel.

Ahogy arról korábban írtunk, az Egyesült Államok is a spanyolhoz hasonló szabályozás bevezetésén dolgozik, egyre nagyobb tiltakozási hullámot gerjesztve. A Google-vezére, Sergey Bin kijelentette, hogy a törvénnyel a világ legborzasztóbb diktatúrái szintjére emelnék az országot. A SOPA elnevezésű tervezet nagy port kavart, a Wikileaks például elsötétítéssel tiltakozna a törvény ellen, a Net Coalition nevű szervezet pedig nagyobb nagyságrendú akciót helyezett kilátásba. Decemberben például a tervezet mellé álló Godaddy doménregisztrátort tömegesen hagyták el ügyfelei. Noha decemberben enyhítettek a január 24-én a szenátus elé kerülő szabályozáson, a mai napig heves vitákat vált ki.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Farmville vagy MaffiaWars?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés