Világszerte szigorodik az internet szabályozása

Szerző: digibiz Forrás: BBC, Index

Címkék: internet szabályozás

2012.
01.06.
10:24

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Fehéroroszországban tilos lesz külföldi honlapokat nézegetni, a spanyol kormány a héten kedden elfogadta az új, szigorú szabályozást, amelynek értelmében tíz nap alatt blokkolhatják az illegális tartalmakkal kereskedő honlapokat. Eközben, az Egyesült Államokban pedig az internet elsötétítésével fenyegetőzik a szigorodó internet szabályozást elutasító szövetség.

Fehérorszországban új internetszabályzatot alkottak, amelynek értelmében tilos lesz a külföldi honlapok böngészése. Az Európa utolsó diktatúrájaként számon tartott országban holnaptól lép érvénybe a törvény, és aki megszegi, száz eurós büntetésre számíthat. Így, ha például a Google vagy az Amazon szeretne működni, akkor regisztrálnia kell az országban. A cél természetesen nem a kereskedelem ellehetlenítése, hanem az ellenőrizetlen hírek és a közösségi média terjedésének megakadályozása.
 
Ennek értelmében a jövőben a jogtulajdonosok feljelenthetik azokat a weboldalakat, amelyeken illegálisan osztanak meg tartalmakat. A szellemi tulajdonokkal foglalkozó bizottság dönt arról, hogy szeretne-e fellépni az adott oldal ellen, majd a bírósághoz kerül az ügy, ahol döntés születik. A cél az, hogy a folyamat tíz nap alatt végbemenjen. 
 
A spanyol jogszabály alapján létrehoznak egy olyan kormányzati szervet, amelynek hatalmában áll felszólítani az internetszolgáltatókat az oldalak leállítására. Az Angeles Gonzales-Sinde spanyol kulturális miniszter után Sinde-törvényre keresztelt szabályozás érkezését a kreatív iparágban dolgozók nagy örömmel fogadták, az internetes aktivisták viszont ellene vannak. A spanyol kormány szerint szükséges volt megtenni ezeket a lépéseket, és összhangban áll a nemzetközi kalózellenes törekvésekkel.

Ahogy arról korábban írtunk, az Egyesült Államok is a spanyolhoz hasonló szabályozás bevezetésén dolgozik, egyre nagyobb tiltakozási hullámot gerjesztve. A Google-vezére, Sergey Bin kijelentette, hogy a törvénnyel a világ legborzasztóbb diktatúrái szintjére emelnék az országot. A SOPA elnevezésű tervezet nagy port kavart, a Wikileaks például elsötétítéssel tiltakozna a törvény ellen, a Net Coalition nevű szervezet pedig nagyobb nagyságrendú akciót helyezett kilátásba. Decemberben például a tervezet mellé álló Godaddy doménregisztrátort tömegesen hagyták el ügyfelei. Noha decemberben enyhítettek a január 24-én a szenátus elé kerülő szabályozáson, a mai napig heves vitákat vált ki.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kijátszható a Facebook?

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés