Csökkent a Magyar Telekom nyersége

Szerző: digibiz Forrás: MTI/digibiz.hu

Címkék: Magyar Telekom | gyorsjelentés

2010.
11.04.
12:45

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Lényegesen esett a Magyar Telekom nettó profitja 2010 első kilenc hónapjában - derül ki a társaság gyorsjelentéséből. Az eredményeket jelentősen befolyásolta a távközlési szektorra kivetett különadó, valamint a vezetékes bevételek csökkenése. Eközben a német részvényes, a Deutsche Telekom nyereségesen zárta ezt az időszakot.

A 15, 6 százalékos profit csökkenését a társaság az EBITDA mérséklődésével és a nyereségadó emelkedésével magyarázta, amit csak részben ellensúlyozott a nettó pénzügyi költségek csökkenése.Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a gyorsjelentésben hangsúlyozta, hogy a távközlési szektorra is kivetett különadó jelentősen befolyásolja a társaság eredményeit. A társaság a kormányzati megtakarító intézkedések nyomán 5-7 milliárd forintos negatív hatással számol a 2010-es árbevételt és az EBITDA-t tekintve, de várhatóan kisebb hatással lesznek az idei eredményekre.
A 2010-es bevételek csökkenése a korábban várt 6-8 százalék helyett 6 százalék, a rendkívüli tételek - többek között a különadó - nélkül számított EBITDA csökkenése pedig a korábban számított 7-9 százalék helyett 7 százalék közelében lehet. Az első három negyedévben a vezetékes bevételek 10,1 százalékkal csökkentek, a mobilbevételek pedig 3,7 százalékkal mérséklődtek. Ugyanakkor a rendszerintegrációs és informatikai bevételek 6,5 százalékkal nőttek.
A kilenc havi bevételcsökkenés oka mindhárom országban - Magyarországon, Montenegróban és Macedóniában - a hangalapú vezetékes és mobil bevételek csökkenése, valamint a magyarországi adatbevételek mérséklődése. Ezt részben ellensúlyozta a magyarországi TV, mobil internet és rendszerintegrációs információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. A forint erősödése miatt azonban a külföldi leányvállalatok forintban számolt bevételei kisebb mértékben járultak hozzá a csoport bevételeihez.

Eközben a legnagyobb európai távközlési vállalat, a német Deutsche Telekom 7,9 százalékos nyereséget jelentett 2009-hez képest. Szeptember végén a Deutsche Telekomnak 36,5 millió ügyfele volt a vezetékes szolgáltatásban, 6,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel azelőtt. Ezen belül a széles sávú szolgáltatásokra 16 millióan fizettek elő, 6,7 százalékkal többen, mint tavaly szeptember végén. A mobil üzletág ügyfeleinek száma 129,1 millió volt a harmadik negyedév végén, 3,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Apple vagy Nokia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés