Csökkent a Magyar Telekom nyersége

Szerző: digibiz Forrás: MTI/digibiz.hu

Címkék: Magyar Telekom | gyorsjelentés

2010.
11.04.
12:45

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Lényegesen esett a Magyar Telekom nettó profitja 2010 első kilenc hónapjában - derül ki a társaság gyorsjelentéséből. Az eredményeket jelentősen befolyásolta a távközlési szektorra kivetett különadó, valamint a vezetékes bevételek csökkenése. Eközben a német részvényes, a Deutsche Telekom nyereségesen zárta ezt az időszakot.

A 15, 6 százalékos profit csökkenését a társaság az EBITDA mérséklődésével és a nyereségadó emelkedésével magyarázta, amit csak részben ellensúlyozott a nettó pénzügyi költségek csökkenése.Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a gyorsjelentésben hangsúlyozta, hogy a távközlési szektorra is kivetett különadó jelentősen befolyásolja a társaság eredményeit. A társaság a kormányzati megtakarító intézkedések nyomán 5-7 milliárd forintos negatív hatással számol a 2010-es árbevételt és az EBITDA-t tekintve, de várhatóan kisebb hatással lesznek az idei eredményekre.
A 2010-es bevételek csökkenése a korábban várt 6-8 százalék helyett 6 százalék, a rendkívüli tételek - többek között a különadó - nélkül számított EBITDA csökkenése pedig a korábban számított 7-9 százalék helyett 7 százalék közelében lehet. Az első három negyedévben a vezetékes bevételek 10,1 százalékkal csökkentek, a mobilbevételek pedig 3,7 százalékkal mérséklődtek. Ugyanakkor a rendszerintegrációs és informatikai bevételek 6,5 százalékkal nőttek.
A kilenc havi bevételcsökkenés oka mindhárom országban - Magyarországon, Montenegróban és Macedóniában - a hangalapú vezetékes és mobil bevételek csökkenése, valamint a magyarországi adatbevételek mérséklődése. Ezt részben ellensúlyozta a magyarországi TV, mobil internet és rendszerintegrációs információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. A forint erősödése miatt azonban a külföldi leányvállalatok forintban számolt bevételei kisebb mértékben járultak hozzá a csoport bevételeihez.

Eközben a legnagyobb európai távközlési vállalat, a német Deutsche Telekom 7,9 százalékos nyereséget jelentett 2009-hez képest. Szeptember végén a Deutsche Telekomnak 36,5 millió ügyfele volt a vezetékes szolgáltatásban, 6,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel azelőtt. Ezen belül a széles sávú szolgáltatásokra 16 millióan fizettek elő, 6,7 százalékkal többen, mint tavaly szeptember végén. A mobil üzletág ügyfeleinek száma 129,1 millió volt a harmadik negyedév végén, 3,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Farmville vagy MaffiaWars?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kijátszható a Facebook?

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés