Vállalkoznál?

Szerző: Dobó Mátyás Forrás: Doransky.hu

Címkék: blog; vállalkozás

2011.
03.22.
07:27

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az utóbbi években erőteljesen elharapózott a vállalkozás indítással kapcsolatos mánia a netes generációban. Mindenki startupokon töri a fejét, önállóságon, hogy miként fog vállalkozóként nagy sikereket elérni.

Nem akarok senkit elkeseríteni, de a vállalkozó lét a legtöbb embernek nem való szerintem, mindezt úgy mondom, hogy mindkét életformát megtapasztaltam az utóbbi években.

Egy vállalkozás működtetéséhez nagy mennyiségű erőforrásra van szükség. Lehetőleg sok kapcsolatra, amiken keresztül megbízások zsákolhatók be, vagy pénzre, ami lehetővé teszi egyedi termékek kifejlesztését.  Az, hogy tudsz fusiban szerezni éves szinten pár százezer, egy-két millió ft-ot főállás mellett, az nem vállalkozás. A legtöbb embernek nincs elég erőforrása egy vállalkozás beindításához és enélkül nekivágni gyors - rossz esetben lassú - buktával végződik, ami egy életre szóló pofon lehet.

A vállakozó a specialistából egyensúlyozással cég építő generalistává válás folyamata. Egy-másfél év alatt meg kell tanulni céget vinni, miközben a szakterületen is tovább kell haladni. Ez gyors és sokszor traumákkal járó folyamat, ami többnyire csúcsosodik abban, hogy a vállalkozás sok stresszel jár. Ha a munkahelyeden kikészítenek a dolgok, határidők, stb., akkor ne áltasd magad, a vállalkozásod ki fog csinálni. A vállalkozás nem oldja meg a kapcsolati problémáidat sem, és nem tesz szabaddá. Bár ad némi függetlenséget, ugyanúgy emberekkel kell együtt dolgoznod, akik néha az agyadra mennek.

A vállalkozás egyik legnagyobb nehézsége az emberek menedzselése, a mai világban egy netes vállalkozás - csak, hogy arról beszéljek, amit jól látok - nem gyár. Magasan képzett specialisták kalózhajója, akiknek egyénisége és lehetőségei vannak, kevéssé irányíthatók, legfeljebb terelhetők. A vállalkozás nem királyság, ahol minden úgy történik, ahogy te szeretnéd. A vállakozás vezetője talán több befolyással bír, de nem király, ahogy azt az állásban dolgozók szeretik elképzelni. Ha vezetésre alkalmas ember vagy, valószínűleg magadtól gravitáltál ilyen pozíciók irányába alkalmazottként is, ha nem kerültél vezető pozíció közelébe sehol, annak OKA van és ezen nem fog változtatni az sem, ha elindítasz egy céget.

A vállalkozás formailag más és persze perspektívájában olyan dolgokat kínál, amit egy állás soha nem tud megadni, de ezt az állapotot évekig tart elérni és az életed nagy részét a folyamat teszi ki, a folyamat pedig sok munkával jár.

Szóval mielőtt nekivágnál, kérdezd meg magadtól, hogy valójában mit is akarsz. Ha szakmai szabadságot és mélységet, "függetlenséget", akkor lehet, hogy jobban jársz egy rendes hobbival.

Akkor érdemes belevágni a vállalkozásba, ha a következőt szeretnéd csinálni:
Egy CÉGET építeni, amelyik nagyban csinálja azt, amit Te most kicsiben.

Mindezt pedig legjobb akkor kezdeni, amikor azt érzed, hogy nem tudsz eleget adni abból, amit csinálsz, annyira kell a piacon.

A bejegyzés írója, Dobó Mátyás a doransky.hu webes és mobil trendekről szóló blog szerzője.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés