Unlocksztori haladóknak

Szerző: a hang Forrás: digibiz.hu

Címkék: elektronikus kereskedelem

2010.
09.17.
10:26

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az egész úgy kezdődött, hogy családunk egyik nő tagja a kölcsönbe kapott t-mobile-os internetező Option modemet hardverikusan gallyra vágta, ahogyan csak egy nő tudja. Hegesztettek rajta felkent majszterek 2500-ért, de a stick már nem volt a régi. Viszont a família készletében ott van a Huawei modem a Telenorhoz bekötve, valahogy meg kellett oldani a dolgot okosba. E-kereskedelmi felfedező túrára kellett vállalkoznom.

Az első kétségbeesett gondolat: vegyünk egy használt t-mobile-os modemet, mondjuk a Vaterán. Mobilos szakértő haverom azonban óva int attól, hogy másodkézből szerezzek sticket, s bár 5000 körüli az ára ma a használt modemnek a Vaterán, hallgatok a tanácsadómra. A megoldás az - mondja -, hogy a Huawei modemet kártyafüggetlenítem a weben megszerezhető kóddal, s így aztán tetszésem szerint használhatom az eszközt Telenor vagy T-Mobile SIM-kártyával.

Irány tehát a kereső. A világhálón hemzsegnek az unlockoló kódot vagy unlockolást ajánló honlapok. Kiválasztok egy amerikai és egy magyar oldalt - mindkettőn bankkártyával lehet befizetni az én Huawei E169-esemet herélésre.

 Az amerikai webcíme: www.gsmliberty.net. A magyarét fedje jótékony homály.

Az ember föltéved az amerikaira, mire a képernyő jobb alsó sarkában rögvest megjelenik egy chat boksz, amely azt állítja, hogy ők nagyon online vannak és várják a kérdéseimet. Ha másodszor megyek föl az oldalra, a chat aszongya, hogy jó, hogy ismét náluk vagyok. S tényleg élő a chat szerviz: magyar idő szerint reggel 7 óra tájban kérdések sorát adtam fel, s egy Ethan P.-nek nevezett ágens ("agent") nulla késleltetéssel válaszolt. Gép nem lehetett, feladványaimra gép nem reagálhatott. Firtattam például - noha tudtam a választ -, hogy a SIM kártyát vagy a modemet unlockolják. Jött pillanatokon belül a helyes válasz.

VeriSign Trusted logó díszeleg az amcsi oldalon, a Kapcsolat menüpont alatt látható a weboldalt működtető szervezet fizikai címe. Az oldal csinos, könnyű eligazodni rajta. Az én modemem herélése ott 7,75 euróba kerül.

A magyar oldal a designját tekintve tiszta retrokísérlet, utazás a webezés kezdeti, lelkesedéssel teli és szakértelemhiányos éveibe. Három városban jelez saját szervizt, de ezek címét nem találom. Mobilszámok és e-mailcímek láthatók, az e-mailcímekben viszont anem köszön vissza a weboldal domain neve (freemail.hu, gmail.com és index.hu domainek bukkannak föl). Bankkártyás fizetést is felajánl, de én ilyen messze - Isten bocsássa meg nekem - nem jutok el, riadtan és szomorúsággal csordultig telt magyar szívvel visszafordulok, pedig az én kis Huaweiem unlockolását itt 1800 forintért oldhatnám meg.

Vissza Amerikába. Fizetek kártyával. Összesen négy e-mailt kapok, miután landolt a zsé, végigvezetnek az üzenetek a folyamaton, s a pénz elküldése után uszkve 5 perccel a GSM Liberty szervere eltávolítja a modememből a T-Mobile-hoz kötő digitális lakatot. Huaweiem felszabadult rabságából.

Kellemes meglepetés a végén, hogy a Telenor szoftvere a magyar T-Mobile profilját is tartalmazza, nincs szükség másik szoftverre ahhoz, hogy T-Mobile kártyával internetezzek. Great.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Biciklivel vagy autóval?

További villámkérdések  Szavazás állása

Magyar fejlesztés az e-vámügy

Június közepe óta létezik egyablakos, elektronikus vámügyintézés Magyarországon, amitől az ügyintézés felgyorsulását és leegyszerűsödését várják, kisebb költségért. A magyar fejlesztés egyedi, sehol ennyi hatóságot nem hangoltak össze az EU projektjében. Szántó Tamást, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ elnökhelyettesét kérdeztük az új rendszerről.

Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés