Unlocksztori haladóknak

Szerző: a hang Forrás: digibiz.hu

Címkék: elektronikus kereskedelem

2010.
09.17.
10:26

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az egész úgy kezdődött, hogy családunk egyik nő tagja a kölcsönbe kapott t-mobile-os internetező Option modemet hardverikusan gallyra vágta, ahogyan csak egy nő tudja. Hegesztettek rajta felkent majszterek 2500-ért, de a stick már nem volt a régi. Viszont a família készletében ott van a Huawei modem a Telenorhoz bekötve, valahogy meg kellett oldani a dolgot okosba. E-kereskedelmi felfedező túrára kellett vállalkoznom.

Az első kétségbeesett gondolat: vegyünk egy használt t-mobile-os modemet, mondjuk a Vaterán. Mobilos szakértő haverom azonban óva int attól, hogy másodkézből szerezzek sticket, s bár 5000 körüli az ára ma a használt modemnek a Vaterán, hallgatok a tanácsadómra. A megoldás az - mondja -, hogy a Huawei modemet kártyafüggetlenítem a weben megszerezhető kóddal, s így aztán tetszésem szerint használhatom az eszközt Telenor vagy T-Mobile SIM-kártyával.

Irány tehát a kereső. A világhálón hemzsegnek az unlockoló kódot vagy unlockolást ajánló honlapok. Kiválasztok egy amerikai és egy magyar oldalt - mindkettőn bankkártyával lehet befizetni az én Huawei E169-esemet herélésre.

 Az amerikai webcíme: www.gsmliberty.net. A magyarét fedje jótékony homály.

Az ember föltéved az amerikaira, mire a képernyő jobb alsó sarkában rögvest megjelenik egy chat boksz, amely azt állítja, hogy ők nagyon online vannak és várják a kérdéseimet. Ha másodszor megyek föl az oldalra, a chat aszongya, hogy jó, hogy ismét náluk vagyok. S tényleg élő a chat szerviz: magyar idő szerint reggel 7 óra tájban kérdések sorát adtam fel, s egy Ethan P.-nek nevezett ágens ("agent") nulla késleltetéssel válaszolt. Gép nem lehetett, feladványaimra gép nem reagálhatott. Firtattam például - noha tudtam a választ -, hogy a SIM kártyát vagy a modemet unlockolják. Jött pillanatokon belül a helyes válasz.

VeriSign Trusted logó díszeleg az amcsi oldalon, a Kapcsolat menüpont alatt látható a weboldalt működtető szervezet fizikai címe. Az oldal csinos, könnyű eligazodni rajta. Az én modemem herélése ott 7,75 euróba kerül.

A magyar oldal a designját tekintve tiszta retrokísérlet, utazás a webezés kezdeti, lelkesedéssel teli és szakértelemhiányos éveibe. Három városban jelez saját szervizt, de ezek címét nem találom. Mobilszámok és e-mailcímek láthatók, az e-mailcímekben viszont anem köszön vissza a weboldal domain neve (freemail.hu, gmail.com és index.hu domainek bukkannak föl). Bankkártyás fizetést is felajánl, de én ilyen messze - Isten bocsássa meg nekem - nem jutok el, riadtan és szomorúsággal csordultig telt magyar szívvel visszafordulok, pedig az én kis Huaweiem unlockolását itt 1800 forintért oldhatnám meg.

Vissza Amerikába. Fizetek kártyával. Összesen négy e-mailt kapok, miután landolt a zsé, végigvezetnek az üzenetek a folyamaton, s a pénz elküldése után uszkve 5 perccel a GSM Liberty szervere eltávolítja a modememből a T-Mobile-hoz kötő digitális lakatot. Huaweiem felszabadult rabságából.

Kellemes meglepetés a végén, hogy a Telenor szoftvere a magyar T-Mobile profilját is tartalmazza, nincs szükség másik szoftverre ahhoz, hogy T-Mobile kártyával internetezzek. Great.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Safari vagy Chrome?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés