Újabb Streetview-botrány a Google-nél

Szerző: digibiz Forrás: MTI / UniósPénz

Címkék: Google | StreetView | adatvédelem

2010.
05.28.
10:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Felfüggesztette a Google amerikai szoftverfejlesztő cég Streetview szolgáltatásának ausztriai munkálatait csütörtökön az osztrák adatvédelmi hatóság. A vizsgálat lezárultáig azonnali hatállyal megtiltotta a felvételek készítését és az eddig gyűjtött adatok felhasználását.

A hatósági eljárás fő kiváltó oka az volt, hogy a Google nem jelentette be sem a vezeték nélküli (wifi) hálózatok adatainak, sem a személyes adatoknak a gyűjtését. Az adatvédő szerv szerint így nem világos, hogy a fényképfelvételeket technikailag mennyire választották el az adatgyűjtéstől - tudósított az osztrák rádió (ORF).

Előzőleg több másik európai országban, például Németországban és Spanyolországban is vizsgálat indult a Google Streetview számára gyűjtött adatokkal kapcsolatban. A Google két hete is durván megsértette az adatvédelmi rendelkezéseket, amikor StreetView-t fényképező autók véletlenül gyűjtöttek össze engedély nélküli adatokat a jelszó nélküli Wi-Fi hálózatokról. "Mihelyt értesültük a problémáról, leállítottuk a StreetView-autókat, külön hálózatokon elkülönítettük ezeket az adatokat, amelyek azonnal lekapcsoltunk, hogy elérhetetlenné tegyük őket" - közölte akkor Google, és hozzátette, hogy a lehető leghamarabb megsemmisítik ezeket az adatokat.

Egy osztrák adatvédelmi szervezet kételkedik benne, hogy tévedésből rögzítették a szóban forgó információkat. "Immár 34 országban fordult elő és 2007 óta nem tűnt fel a Google-nak" - érvelt az ARGE Daten, és feljelentette a Google-t.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nagyító alatt a televíziós weboldalak

A hazai tévés weboldalak piacán a kereskedelmi tévék a tartalomszolgáltatás terén még gyerekcipőben járnak, de a közösségi megoldásokban rejlő lehetőségeket egyre inkább igyekeznek kihasználni. Az MTV.hu mindkét fronton jó példát állít, közösségi szinten a dél-afrikai vébével vettek friss lendületet. Üde színfolt az Origo két új tévés weboldala is.

Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés