Újabb online cég robbantott a tőzsdén

Szerző: digibiz Forrás: Washington Post

Címkék: Yandex

2011.
05.27.
11:46

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Oroszország legnagyobb internetes keresőjének tulajdonosa, a Yandex részvényeinek kereskedése 55 százalékot ugrott a Nasdaq-on, miután 1,3 milliárd dollárt hozott az első tőzsdei megjelenésük, ami a várakozásokon felül teljesített. Nemrég a LinkedIn robbantott hatalmasat a tőzsdén.

LinkedIn tőzsdei bevezetése után az orosz kereső, a Yandex papírjai iránt is hatalmas az érdeklődés, az első napon 55%-ot drágultak a papírok. Kérdés, hogy nem újabb dotkom lufit fúj-e a piac.

A Yandex 52,2 millió dollárnyi részvényt értékesített. Az egyes részvények ára volt, hogy 13,84-ről 38,84 dollárra ugrott. A részvények átlagosan 25 dolláron keltek el, pedig a szakértők csak 20 dollár körüli értéket vártak. A siker a Yandex értékét nagyjából 8 milliárdra vitte fel. 

Az orosz vállalat, aminek nagyjából háromszor akkora a piaci részesedése Oroszországban, mint a Google-nek, ezzel a legnagyobb technológiai IPO lett 2011-ben. Robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés a technológiai iparág cégeinek részvényeiért, amelyet a nemrégibe tőzsdére vitt LinkedIn sikere is mutatta. 

A moszkvai székhelyű Kommunikációs Ügynökségek szövetségének jelentése szerint az orosz online reklámipar 2008 és 2010 között 51 százaklékkal erősödött. Ezalatt a nyomtatott hirdetések piaca 41 százalékot zuhant. A Yandex tőkéjének nagy része is az online reklámokból származik, és még van hova növekedniük. Az orosz hirdetési piac Európában Németország mögött a második legjelentősebb, és az elkövetkező években háromszorosára is nőhet. Nem meglepő tehát, hogy az orosz Google-nek is nevezett vállalat részvényeiért olyan cégek álltak sorba, mint a Morgan Stanley, a Deutsche Bank AG és a Goldman Sachs Group.

A digibiz által korábban megkérdezett szakértők szerint elkerülhető egy újabb dotkom lufi nagyra fújása, és kipukkanása. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Netbook vagy Notebook?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés