Újabb online cég robbantott a tőzsdén

Szerző: digibiz Forrás: Washington Post

Címkék: Yandex

2011.
05.27.
11:46

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Oroszország legnagyobb internetes keresőjének tulajdonosa, a Yandex részvényeinek kereskedése 55 százalékot ugrott a Nasdaq-on, miután 1,3 milliárd dollárt hozott az első tőzsdei megjelenésük, ami a várakozásokon felül teljesített. Nemrég a LinkedIn robbantott hatalmasat a tőzsdén.

LinkedIn tőzsdei bevezetése után az orosz kereső, a Yandex papírjai iránt is hatalmas az érdeklődés, az első napon 55%-ot drágultak a papírok. Kérdés, hogy nem újabb dotkom lufit fúj-e a piac.

A Yandex 52,2 millió dollárnyi részvényt értékesített. Az egyes részvények ára volt, hogy 13,84-ről 38,84 dollárra ugrott. A részvények átlagosan 25 dolláron keltek el, pedig a szakértők csak 20 dollár körüli értéket vártak. A siker a Yandex értékét nagyjából 8 milliárdra vitte fel. 

Az orosz vállalat, aminek nagyjából háromszor akkora a piaci részesedése Oroszországban, mint a Google-nek, ezzel a legnagyobb technológiai IPO lett 2011-ben. Robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés a technológiai iparág cégeinek részvényeiért, amelyet a nemrégibe tőzsdére vitt LinkedIn sikere is mutatta. 

A moszkvai székhelyű Kommunikációs Ügynökségek szövetségének jelentése szerint az orosz online reklámipar 2008 és 2010 között 51 százaklékkal erősödött. Ezalatt a nyomtatott hirdetések piaca 41 százalékot zuhant. A Yandex tőkéjének nagy része is az online reklámokból származik, és még van hova növekedniük. Az orosz hirdetési piac Európában Németország mögött a második legjelentősebb, és az elkövetkező években háromszorosára is nőhet. Nem meglepő tehát, hogy az orosz Google-nek is nevezett vállalat részvényeiért olyan cégek álltak sorba, mint a Morgan Stanley, a Deutsche Bank AG és a Goldman Sachs Group.

A digibiz által korábban megkérdezett szakértők szerint elkerülhető egy újabb dotkom lufi nagyra fújása, és kipukkanása. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iPhone vagy Blackberry?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mekkora az online adózási söralátét?

A kormányfő által még a kampány során használt söralátét-hasonlat éppen azt az attitűdöt fejezi ki, amiről a - törvénytisztelő - állampolgár az adózás kapcsán álmodik: ha már adózni kell, járjon ez a legkevesebb macerával. De vajon hogyan váltak be azok a kezdeményezések, amelyek az adózás egyszerűsítését hivatottak szolgálni, és mi a helyzet a kormányváltás időszakán átívelő, hasonló célú projektekkel?

Mekkora az online adózási söralátét? Mekkora az online adózási söralátét?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés