Új videós műhely alakul - Interjú Hámori Barbarával

Szerző: Vida Sándor

Címkék: Origo | interjú | Hámori Barbara

2011.
03.31.
19:20

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Kötetlenebb, lazább és webesebb műsorgyártást ígér a két televíziós csatornát is működtető Origo Zrt. szórakoztató tartalmakért felelős vezetője.Amíg a klasszikus televíziózásban egy rövid, 3-5 perces anyagot is egy szerkesztőriporter, egy operatőr és egy vágó tesz össze, addig az Origo Videóműhelye ezt egy-két fővel oldaná meg. Az új videóújságíró (video journalist) rendszerben immár nem három, hanem öt-hat képernyőre szállítanának tartalmat.Interjú Hámori Barbarával, az Origo Zrt. Szórakoztató tartalmainak igazgatójával.

Milyen változások történtek a háromképernyős modell esetében?

Hámori Barbara: Az eredeti tervek egy korábbi médiaszabályozás alatt születtek. Az új médiatörvénnyel a szabályozási környezet megváltozott, amely sok szempontból nehezítette az életünket, sok szempontból meg könnyítette. Amikor 2009 őszén elindítottuk a LifeNetwork és az OzoneNetwork tévécsatornákat a hatályos médiatörvény értelmében egy bizonyos százalékú saját gyártású kvótát kellett bevállalnunk. Ebben oroszlán része volt az OzoneNetwork esetén az időjárás jelentéseknek, a LifeNetwork esetében a napi saját gyártású infótémás műsornak. Ma sokkal inkább annak látjuk az értelmét, hogy saját videótartalmakat gyártsunk. Amik nem csak önmagukban a televíziókban,mint egy félórás műsorszám állják meg a helyüket, hanem képesek több platformot is tartalommal kiszolgálni. Gyakorlatilag ennek az apropóján jött létre az Origo Videóműhely, mely április 1-től indul. A célja, hogy ugyanazzal a stábbal dolgozva, már nem egy teljes műsort kell megtölteni anyagokkal, hanem az Origo.hu-t, a Life.hu-t és a két tévécsatornát fogják kisebb-nagyobb, rövidebb-hosszabb ún. miniprogramokkal ellátni.

A miniprogram mit takar tulajdonképpen?

H.B.: Ezek ugyanazok, mint a Life magazinban megjelenő 3-5 perces riportok műsorvezetői összekötővel. Egy ilyen félórás műsor netes környezetben sokkal kevésbé értelmezhető. Onnantól kezdve, hogy a webre is gyártanak anyagokat, a feldolgozás módja kötetlenebb, lazább, "webesebb" lesz. Mi azt gondoljuk, hogy a két tévécsatornánk annyira úttörő ebből a szempontból, hogy képes bevállalni ezt a fajta újszerű feldolgozási módot. A klasszikus televíziózásban egy 3-5 perces anyagot egy szerkesztőriporter, egy operatőr és egy vágó tesz össze. Ezzel szemben az Origo Videóműhelynél arra törekszünk, hogy egy, maximum két személyes stábokkal tudjunk dolgozni. Tehát ezt az ún. VJ, video journalist rendszert vezetjük be. Ennek nyilván van egyik oldalon egy költségmegtakarítási része. Másik oldalon egy sokkal mobilabb, korszerűbb rendszer jön létre, mely a hírekre azonnal tud reagálni.

Megmarad a tehát a háromképernyős tartalomkészítés a jövőben is?

H.B.: Tulajdonképpen nem háromképernyősségről beszélünk, hanem multiscreenről. Ez az új hívó szó. Mivel már nem 3 képernyő van. Ha végigszámoljuk van egy televíziós, egy webes, egy mobilos, egy IPTV-s képernyő, lett egy Ipadünk és még akkor nem beszéltünk a most bejövő internetes tévékről.

Tehát minden platformra gyártani fog a videóműhely?

H.B.: Így van. Sokkal nagyobb mennyiségű videóanyag fog elkészülni az Origora is. A Life.hu-nak, eddig a Life magazin adta a videós hátterét, most saját videói lesznek. Illetve a televízióban fix időpontokban lesznek mini hírblokkok, amikben a napi aktuális híreket, információkat meg tudjuk osztani a nézőkkel. Gyakorlatilag szegmentálás történik.

Mi történik a másoktól vásárolt tartalmakkal?

H.B.: Ez eddig is volt, továbbra is lesz. A tematikus televíziós csatornák esetén és a nagy kereskedelmi cégeknél is abszolút bevett szokás, hogy külső produkciós cégektől rendelnek meg gyártott tartalmakat. Tavalyi évben is volt a Paprika Latino, aki a TV2-nek gyártotta a Hal a tortánt. Feléjük volt egy megrendelésünk, a 2030 névre hallgató napi életmód reality műsorunk. Az idei évben pedig a Csalfa Karma romantikus websorozat a Magyar Grundy UFA gyártótól. Ezt májustól fogjuk adni a Life.hu-n, valamint a LifeNetwork TV-ben.

Hány ember dolgozik majd az Origo Videóműhelynél?

H.B.: Klasszikusan 2 fix operatőrrel számolunk. Mind a 12 szerkesztőnk megtanul forgatni, vágni. Van egy fix vágónk, egy gyártásvezetőnk, egy főszerkesztőnk. Egy 15 fős csapat, akik eddig is gyártották a műsorokat a két csatornánál.

A változásnak van-e ahhoz köze, hogy kevesebben néznek tévét, a felhasználók inkább az online felé tendálnak?

H.B.: Ez nem igaz, hogy egyre kevesebben néznek tévét. Ha megnézzük az AGB éves kimutatását, a 2010-es év a magyar televíziózás történetében minden idők rekordja. 4,7 órát nézünk átlagosan tévét. Ilyen magas még sohasem volt ez a szám.  A mi tévéinket is egyre többen nézik.  Az igaz, hogy az online is növekszik emellett. Valószínűleg más médiafogyasztástól vesznek el az emberek időt. A tévé és az online még mindig a legtöbbet hasít ki a tortából.

A belső tartalomgyártás tehát csupán ezekre a rövid mozgóképes tartalmakra fog kiterjedni vagy lesz más is?

H.B.: Nem, nem. Kifejezetten ezekre. Úgy gondolom, hogy cipőt a cipőboltban. Nagy fikciós sorozatot, fikciós produkciós cégtől fogunk vásárolni. Nagy reality sorozatot olyan cégtől, aki reality műsort tud gyártani. A mi erősségünk, hogy hírérzékenyek vagyunk, azonnal ki tudunk menni. Az online sajátosságait követve nekünk most is rögtön kellenek a dolgok. Egy videós hírszerkesztőségre van szükségünk, amelyik az Origo.hu-ra a közéleti dolgokat szállítja, a Life.hu-ra pedig mindent, ami szórakoztatással kapcsolatos, ámde hírérték.

Honnan jönnek a bevételek a Life.hu-hoz és a csatornákhoz?

H.B.: A life.hu egy, a Webaudit szerint is napi 250 ezres egyedi látogatóval bíró oldal, mellyel a második helyen állunk a női tartalom piacon alig elmaradva az Nők Lapja Cafe-tól. Ez elég komoly bevételi potenciál már a klasszikus értelemben is. A két tévécsatorna üzleti modellje úgy néz ki, hogy a bevételeink nagy része a kábelszolgáltatóktól jön. Emellett vannak reklámbevételeink, melyek nézettség alapú, GRP alapon értékesített reklámpercek.

A decembertől tervezett reklámértékesítés beváltotta a várakozásokat?

H.B.: Az idén januártól kezdődött az értékesítés. Az R-time Sales & Marketing Kft.-vel van együttműködésünk az idei évre. A várakozások beigazolódását az év elején még nem nagyon lehet pontosan látni. Ráadásul épp most vagyunk túl a januári és februári időszakon, amikor mindig alacsonyabbak a tévéköltések, mint a tavaszi hónapokban. Nyár körül érdemes megkérdezni, hogy mi a mérleg!

A videóműhely sokkal kifizetődőbb lehet, mint a korábbi modell?

H.B.: Úgy gondolom, hogy videós tartalmat adni kell. Egy Origo.hu vagy egy Life.hu szintű tartalomszolgáltatónak ez létkötelezettsége.  Már nem kérdés, hogy akarunk-e ezt is adni? Ha nem adnánk videós tartalmat, akkor olyan versenyhátrányba kerülnénk, amit nem engedhetünk meg magunknak. Az a hatalmas előnyünk a konkurensekkel szemben, hogy egy olyan televíziós hátterünk van, egy olyan know-how van mögöttünk, ami ezen cégeknél nincsen meg. Van egy nagyon komoly professzionális gárdánk, amelyik ezeket a tartalmakat elő fogja tudni állítani.

Akkor milyen műsorok szűnnek meg áprilistól?

H.B.: A Life magazin és az Időjárás percek.

Arra gondoltak-e, hogy másoknak szolgáltatnak tartalmat?

H.B.: Az év nagy újdonsága, hogy mostantól produkciós gyártói igényeket is befogadunk. Rögtön az év elején a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának segítettünk a "Megnézheted magad!" egészségmegőrző kampány kreatívjainak megvalósításában. A kampány komplett gyártási feladatit mi láttuk el, hirdetéseket, óriásplakátokat, rádió- és televíziós spotokat készítettünk. A megvalósítás sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, más cégek gyártási megbízásait is teljesítjük.

A jövőben várható-e másfele tartalomszolgáltatás, például az időjárás terén?

H.B.: Nem, nem tervezzük.

Az interjú második része ITT olvasható!
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Kindle vagy iPAD?

További villámkérdések  Szavazás állása

Iparági fúziók I-II

A fúziók, licencek, bevásárlások témakörében annyi az esemény, hogy halandó újságíró a legjobb szándékkal is csak jellemzőnek vélhető részleteket tud kiragadni a folyamatok áradatából. Ezúttal nem napjaink felvásárlásai között tallóztunk, hanem az iparág (közel)múltjából ragadtunk ki néhány tanulságos példát.

It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés