Új videós műhely alakul - Interjú Hámori Barbarával 2. rész

Szerző: Vida Sándor

Címkék: interjú | Hámori Barbara | Origo

2011.
04.05.
07:02

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Kötetlenebb, lazább és webesebb műsorgyártást ígér a két televíziós csatornát is működtető Origo Zrt. szórakoztató tartalmakért felelős vezetője.Amíg a klasszikus televíziózásban egy rövid, 3-5 perces anyagot is egy szerkesztőriporter, egy operatőr és egy vágó tesz össze, addig az Origo Videóműhelye ezt egy-két fővel oldaná meg. Az új videóújságíró (video journalist) rendszerben immár nem három, hanem öt-hat képernyőre szállítanának tartalmat.Interjú Hámori Barbarával, az Origo Zrt. Szórakoztató tartalmainak igazgatójával.

A nézettségi versenyben mikor veheti fel a versenyt a LifeNetwork és az OzoneNetwork a Spektrummal és a National Geographic Channellel?

A LifeNetwork esetén a közvetlen versenytársunk nem a Spektrum vagy a National Geographic. Ez az Ozone esetében esik tematikailag oda. A LifeNetwork egy női, életmódcsatorna. A versenytársak a FEM3, a Paprika Tv, a Zone Club. Mindig azt kell nézni, hogy kinek mennyi a százalékos lefedettsége. A LifeNetworknek ma ez 35 százalék körüli. A Paprika Tv-nek pedig 60 százalékos. Kétszer annyian látják az utóbbit, mint bennünket. Ehhez képest kell ezt arányítani. Én azért szeretem felhozni a FEM3-at, mert velük lefedettségben kb. fej-fej mellett haladunk és nézettségben is. Ahhoz képest, hogy mögöttük egy elég komoly tartalomszolgáltató bázis áll - a TV2 műsorgyártó bázisát használják -, mi pedig a nulláról építettünk fel valamit, egy hangyányit, egy tized százalékkal verjük őket. Épp annyival, hogy éves szinten egy kicsit jobban mutat a grafikonunk.  Azt gondolom, hogy a nézettségi elvárások mindig a lefedettségtől fognak függeni.
Én a Viasat 3-nak voltam hosszú éveken keresztül a programigazgatója. Annál a nagyságrendnél, 80-85 százalékos lefedettségnél már érdemes morfondírozni, hogy a nézettség hogyan, meg mint. 50 százalékos lefedettség alatt nagyon nagy barbatrükkökre nem képes egyetlen csatorna sem.
Ha az IPTV-s nézettségmérő rendszer számait nézzük, ahol több mint 100 ezer előfizetőtől kapjuk a napi szintű adatokat és nem az AGB Nielsen által 1250 háztartásban mért nézettségi adatokat vesszük alapul, melyekről a piac is beszél: egyenlő pályán focizunk a többi tematikus csatornával. A lefedettségünk is ugyanaz. Az IPTV adatok alapján az összes tematikus csatornát, a Discovery-t, a Spektrumot veri nézettségben a LifeNetwork . Ott kb. egy 2 százalékos közönség arányunk van. Ezt azért tartom sokkal fairebbnek, mert itt valóban a tartalom dönti el a nézettséget. Az OzoneNetwork is itt 1 százalék körül van.

Az OzoneNetworkkel kapcsolatban, egy egyedülálló zöld csatornává válik?

Április 1-től a változás arculatváltással is fog járni a változás. Az Ozone-nál maga a színvilág is a zöld csatorna hangulatot fogja idézni. A Life esetén a tévécsatorna és az oldal is egyelőre két hasonló logó formájában jelenik meg. A jövőben a Life.hu-nak a jelenlegi arculatát fogja megkapni a tévé. Itt is történik egy márkaépítés, ami sokkal inkább összehúzza a két brandet -a többképernyősség jegyében.

Mi a viszony a csatorna és az oldal között?

A Life.hu, egy lényegesen szélesebb spektrumú tartalomszolgáltatás. Az egy komoly tartalomgyár, amiben a hírek, a celebhírek a szerelem, a szex, a párkapcsolat, a főzés, minden, ami a nőket érdekli maximálisan jelen van. Ezért tudtunk szerintem ilyen hamar, ilyen komoly sikereket elérni.  A LifeNetwork alapvetően egy életmód csatorna, de nagyon törekszünk arra, hogy ugyanazokban a tematikákban -a párkapcsolat, a hogyan legyek jó nő és a valóságra alapuló szórakoztató műsorokban- olyan tartalmak felé nyissunk, amik a Life.hu felé is értelmezhetőek. Azt tudni kell, hogy a LifeNetwork, amikor elindult az alapkoncepció az volt, hogy ez egy egészségcsatorna lesz. Mi úgy gondoltuk, hogy ez túlságosan szűk ahhoz, hogy növekedni tudjunk. Jobbnak láttuk egy női életmód csatornává átalakítani szépen, fokozatosan. És a számok is azt mutatják, hogy ennek abszolút volt értelme.

A továbbiakban közeledik-e még jobban a két termék egymáshoz?

Igen, abszolút beszélgetnek egymással napi szinten. A szerkesztőségek is gyakorlatilag közösen dolgoznak fel témákat. Van, ami cikkben jelenik meg, van ami miniprogramban.

A vásárolt tartalmak esetében hogyan lesz mobil illetve internetes tartalom?

Úgy, hogy szerintem mi vagyunk az egyetlenek Magyarországon, akik megvásárolják az ún. 3G-s jogokat is a tartalmainkra. A Magyar Telekomnak nagyon fontos volt, hogy tudjon a mobiltévére tartalmat adni. Nagyon sok tévé csak limitáltan tud ilyet nyújtani. Főleg a saját gyártott műsoraikra alapoznak, a nemzetközi tartalmakra ritkán. Mi külön megvásároljuk ezeket a 3G-s mobiljogokat. Webes jogokat nem veszünk, mivel ezeknek nincs is túl sok értelme. Nemzetközileg sem működik, hogy weben letöltök egy egy órás dokumentumfilmet. Sokkal inkább az IPTV-n a video on demand (videó kérésre) funkciók a népszerűbbek. Az, hogy hét napon belül ingyenesen megnézheted a műsort, amelyről lemaradtál. Ez az ún. 7 day catch up (7 napos felzárkózás) jog, melyet szintén minden műsorunkhoz megvásárolunk.

Ipadre terveznek tartalmat?

Az origo megcsinálta az iPades verzióját. Most a következő nagy lépésként a Life.hu esetében is szeretnénk, azonban kicsit másképp. Terveink szerint saját szerkesztett magazint csinálnánk. Nem egy az egyben a jelenlegi webes tartalmat másolnánk az iPadre, hanem olyat, ami mögé kis szerkesztőségi munkát is fogunk tudni adni.

Épültek stúdiók a csatornákhoz? Mi lesz ezeknek a sorsuk?

Egy nagy, 3D-s, virtuális stúdió épült, ahol a napi műsorok felvétele történt. Ez egy elég komoly beruházás volt. A stúdióértékesítéssel, kihasználással kapcsolatban tárgyalunk külső partnerekkel, hogy egyfajta profit centrummá tegyük a stúdiónkat. Kvázi külön leválasztva a tévéüzemeltetéstől, ez egy nagyon piacképes, műszakilag is talán a legkorszerűbb 3D-s, virtuális stúdió, amit gyakorlatilag szeretnénk kivinni a piacra és hasznosítani.

Itt lesz saját tartalomgyártás is?

Mivel, miután a mi tulajdonunkban marad, ezért igény szerint azt abszolút szeretnénk használni. Elképzelhető, hogy egy-egy esemény típusú műsor, mint amilyen tavaly volt "Az Ország Szextesztje". Amit online csináltunk, több mint 250 ezren töltötték ki a tesztet, a végén pedig volt egy egész estés stúdióértékelő showműsora. Ilyen esetekben szeretnénk használni, de ez teljesen más, mint a napi 12-16 órás stúdióhasználat, mint ami eddig jellemző volt.

Nem olyan régen a nemzetközi terjeszkedésről lehetett olvasni a csatornák kapcsán. Ezzel hogy állnak jelenleg?

A regionális tervek itt vannak az ablakban. Most a német tulajdonossal kezdődtek el tárgyalásaink. Nagyon fontos, hogy a Magyar Telekom hogyan viszonyul ahhoz, hogy ez nem egy core business, de belevágjon. Azt gondolom, hogy ebben az évben ki fog derülni, hogy ők ebbe az irányba kívánnak-e mozdulni vagy sem.

A csatornák nyereségesek már?

Egy televíziós csatorna sohasem nyereséges az indulása utáni 1-2 évben. Azt gondolom, hogy azt a fajta üzleti vagy piaci normát, mely egy 3 és 5 év körüli megtérülést feltételez, fogjuk tudni tartani.

A változtatások után is ennyire számítanak?

Sőt, azután igazán. Ezzel a döntésünkkel és, hogy 'ki lettünk könnyítve' törvényileg, gyakorlatilag egy egészen másfajta gondolkodást vettünk át, mint az eredeti elképzelések voltak. Azért ez lényegesen megkönnyíti az üzleti tervünk megvalósulását.

Lesznek-e további csatornák, mint azt tervezték?

A legeslegelején tervben volt plusz két csatorna, de az még nem kalkulálta be a recessziót. Azt, hogy kábeles piac az gyakorlatilag mostanra telítődik és, hogy egyébként a reklámpiac is zsugorodik. Azt gondolom, hogy most a reális üzleti érdek az, hogy ezt a két csatornát tegyük minél hamarabb nyereségessé.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google vagy Yahoo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kémek a sasfészekben

Mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki bár aktív internethasználó, mégis nagy ívben elkerüli a közösségi oldalakat. Hogy miért? Egy részük állítólag azért, mert "hivatalból" tilos megjelennie a webes nyilvánosság előtt. Persze azokról is csak sejtéseink lehetnek, akik szolgálatot teljesítenek, amikor éppen lájkolnak.

Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés