Új EU szabályrendszer az online kereskedelemre

Szerző: digibiz Forrás: europarl.europa.eu

Címkék: kereskedelem

2011.
06.24.
09:26

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A vásárlók jogainak védelme érdekében új szabályokat fogadott el az Európa Parlament kedden, amelyek az eddigieknél körülhatároltabban és egyértelműbben biztosítják majd a legális online kereskedést Európán belül és kívül.

Andreas Schwab a Parlament főtárgyalója szerint ezek a szabályok mind a fogyasztók, mind a kereskedők számára fontosak, és kiterjesztik a jogok betartását az Unió határain kívülre, hiszen az online kereskedelemben gyakran előfordul, hogy valaki az Unión kívülről rendel valamit, és fordítva.

Az új szabályokat 615 igen, 16 nem és 21 tartózkodás mellett fogadták el. Ezek többek között speciális normákat szabnak majd ki a vásárlás utáni kézbesítésre, vagy a digitális letöltésekre, de azt is befolyásolják, hogy két héttel a vásárlás és a kézbesítés után a vásárló visszaküldheti-e a terméket, vagy hogy milyen információkat kell biztosítani a kereskedőknek a fogyasztók számára. 

Tavaly az EU fogyasztóinak 40 százaléka vásárolt online, ami 2006-ban még csak 26 százalék volt, ezzel az internet lett a távolsági vásárlások fő közvetítője, bár a felmérések szerint csak a vásárlók 7 százaléka vásárolt országhatárán kívülről. A vásárlókat eddig nagyon kevés szabály védte, ezért volt szükség az új szabályozás létrehozására. 

A Miniszterek Tanácsa várhatóan júliusban hagyja majd jóvá hivatalosan a szabályozást, a tagállamoknak pedig maximum 2 évük lesz arra, hogy azokat saját jogalkotásukba is beépítsék. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés