Itt a Google operációsrendszere, a Chrome OS - tudósítás

Szerző: Kádár Viktor Forrás: digibiz.hu

Címkék: Google | Google Chrome OS

2010.
12.07.
19:54

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az új operációs-rendszerről a Chrome OS-ról az első és egyben legfontosabb infó, hogy 60 másodperc alatt telepíthető, minden alkalmazással együtt. Sleep módból pedig gyakorlatilag várakozási idő nélkül indítható újra a rendszer, amely kikapcsolt gép esetén is minimális bootolási és operációs-rendszer indítási idővel dolgozik.

21:20
Az esemény záró előadójától Eric Schmidt vezérigazgatótól magvas gondolatokat hallhatunk, aki a Chrome fejlesztésének történetét mesélve azt is bevallja, ő személy szerint hevesen ellenezte az ötletet, amikor anno Larry és Sergey (a Google alapítói) egy brózer fejlesztését vetették fel.
Végezetül a szokásos kérdés-válasz szekcióban kiderül, hogy egyelőre mind nem tervezik összekötni a Chrome OS-t az Andoiddal, mivel szerintük a két platform jól megfér egymás mellett és a felhasználókra kívánják bízni, hogy aktuális igényük szerint milyen eszközt, milyen szoftverrel futtatva használnak éppen a kívánt feladatra. Valamint az is, hogy ha valaki eddigi Windows-os gépére kíván Chrome OS-t telepíteni, nem árt, ha számít rá, hogy egyes funkciók, mint pl a Verified Boot csak a kifejezetten erre fejlesztett hardveren fog működni.

20:57
A Google a Chrome oprendszerrel értékesített netbookokhoz a Verizon internetelérését kínálja, 2 éven keresztül havi 100 megabyte ingyenes adatforgalommal. Mindezzel együtt a rendszer természetesen offline módra is kapcsolható, ilyenkor a következő internetre kapcsolódáskor frissít minden adatot a cloudba.  Az oprendszer biztonsága érdekében beépítettek egy Verified Boot funkciót is, amely rendszerösszeomlás esetén a Windows-hoz hasonló módon, a rendszer egy korábbi állapotához képes visszatérni. A Chrome OS mindezzel együtt nem kizárólag a megszokott internetes felhasználásra készült. Böngészésen, dokumentumkezelésen és hasonló alapműveleteken kívül például 3D-s CAD szoftverek (szintén Chrome kiegészítésként történő) futtatására is képes, amint ezt a Citrix munkatársai prezentálják is.

A Google azt ígéri, hogy a  Chrome OS képes lesz felrúgni azt a tételt, mely szerint minden oprendszer lassúvá válik az idő múlásával.

A Google három fő partnere a hardvergyártói piacon a Samsung, az Acer és az Intel. Ez a három cég szállítja majd első körben 2011 közepétől a Chrome OS-el ellátott netbookokat. Addig is Pilot programot hírdetnek, amelyben márkajelzés nélküli, kifejezetten Chrome OS-re optimalizált netbookokon tesztelhetik a kiválasztott cégek munkatársai az eszközt. A márka nélküli gép Cr-48 Chrome notebook néven fut, 12"-os kijelzője , hatalmas touchpadje, 8 nap készenléti időt kínáló akkumulátorja van és természetesen hard disk nélkül működik, valamint hiányzik róla minden megszokott funkcióbillentyű és a Caps Lock, melyet a Chrome OS nem igényel.

 Élőben San Francisco
20:30
Az új operációs-rendszerél nincs szükség felhasználói fiókok létrehozására sem,  hiszen a Chrome OS minden egyes felhasználót a Google accountja alapján azonosít, és függetlenül attól, hogy éppen milyen számítógépről jelentkezik be, mindenhol  ugyanazt a munkakörnyezet, ugyanazokat a telepített alkalmazásokat, ugyanazokat a böngészési előzményeket, könyvjelzőket és háttérképeket kapja.

20:11
A Chrome Webstore-ral a fő céljuk, hogy segítsék a felhasználókat megtalálni a számukra hasznos böngésző-kiegészítéseket.  A Google szerint a felhasználók hajlandóak valamennyit fizetni is az alkalmazásokért, de nem bíznak a független, nevenincs fejlesztőkben, ezért van szükség a közreműködésükre. (Semmi kétség, ezt már az Apple az AppStore-ral tökéletesen bebizonyította.  A Google Web Store tartalmi kategóriái is tökéletesen megegyeznek a megszokott alkalmazás-kategóriákkal, de akad köztük több figyelemre méltó, például az egészképernyős hírböngészést kínáló, a háttérben zenét futtató NPR. Vagy másik példaként, önálló alkalmazást kapott az Amazon is Windowshop néven, amely a prezentáció alapján ítélve a tökéletes webáruház látszatát kelti.

20:01
Különös figyelmet szentelnek továbbra is a gyorsaságnak, a biztonságnak és az egyszerűségnek.  A frissítések ezentúl teljesen észrevétlenül és automatikusan érkeznek, a Chrome Sync-nek köszönhetően pedig mostantól bárhol böngészünk, ugyanazok a könyvjelzők és böngésző kiterjesztések várnak minket, mivel a felhőben kerülnek eltárolásra, akárcsak a néhány hete megjelent, szintén Chrome alapú RockMelt böngésző esetén.

19:50
Az első Chrome böngésző 2008-ban jelent meg, mára  elérte a 120 milliós felhasználói tábort. Az első ütős tulajdonság az új Chrome részéről, hogy minden eddiginél gyorsabb oldalbetöltést kínál. A Google Instant keresőjéhez hasonlóan elég elkezdeni gépelni a kívánt webcímet, a megfelelő weblapot máris megjeleníti a böngésző. T-re Twitter, G-re Gmail és így tovább.


Élőben San Francisco
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Open Office vagy Ms Office?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés