Itt a Google operációsrendszere, a Chrome OS - tudósítás

Szerző: Kádár Viktor Forrás: digibiz.hu

Címkék: Google | Google Chrome OS

2010.
12.07.
19:54

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az új operációs-rendszerről a Chrome OS-ról az első és egyben legfontosabb infó, hogy 60 másodperc alatt telepíthető, minden alkalmazással együtt. Sleep módból pedig gyakorlatilag várakozási idő nélkül indítható újra a rendszer, amely kikapcsolt gép esetén is minimális bootolási és operációs-rendszer indítási idővel dolgozik.

21:20
Az esemény záró előadójától Eric Schmidt vezérigazgatótól magvas gondolatokat hallhatunk, aki a Chrome fejlesztésének történetét mesélve azt is bevallja, ő személy szerint hevesen ellenezte az ötletet, amikor anno Larry és Sergey (a Google alapítói) egy brózer fejlesztését vetették fel.
Végezetül a szokásos kérdés-válasz szekcióban kiderül, hogy egyelőre mind nem tervezik összekötni a Chrome OS-t az Andoiddal, mivel szerintük a két platform jól megfér egymás mellett és a felhasználókra kívánják bízni, hogy aktuális igényük szerint milyen eszközt, milyen szoftverrel futtatva használnak éppen a kívánt feladatra. Valamint az is, hogy ha valaki eddigi Windows-os gépére kíván Chrome OS-t telepíteni, nem árt, ha számít rá, hogy egyes funkciók, mint pl a Verified Boot csak a kifejezetten erre fejlesztett hardveren fog működni.

20:57
A Google a Chrome oprendszerrel értékesített netbookokhoz a Verizon internetelérését kínálja, 2 éven keresztül havi 100 megabyte ingyenes adatforgalommal. Mindezzel együtt a rendszer természetesen offline módra is kapcsolható, ilyenkor a következő internetre kapcsolódáskor frissít minden adatot a cloudba.  Az oprendszer biztonsága érdekében beépítettek egy Verified Boot funkciót is, amely rendszerösszeomlás esetén a Windows-hoz hasonló módon, a rendszer egy korábbi állapotához képes visszatérni. A Chrome OS mindezzel együtt nem kizárólag a megszokott internetes felhasználásra készült. Böngészésen, dokumentumkezelésen és hasonló alapműveleteken kívül például 3D-s CAD szoftverek (szintén Chrome kiegészítésként történő) futtatására is képes, amint ezt a Citrix munkatársai prezentálják is.

A Google azt ígéri, hogy a  Chrome OS képes lesz felrúgni azt a tételt, mely szerint minden oprendszer lassúvá válik az idő múlásával.

A Google három fő partnere a hardvergyártói piacon a Samsung, az Acer és az Intel. Ez a három cég szállítja majd első körben 2011 közepétől a Chrome OS-el ellátott netbookokat. Addig is Pilot programot hírdetnek, amelyben márkajelzés nélküli, kifejezetten Chrome OS-re optimalizált netbookokon tesztelhetik a kiválasztott cégek munkatársai az eszközt. A márka nélküli gép Cr-48 Chrome notebook néven fut, 12"-os kijelzője , hatalmas touchpadje, 8 nap készenléti időt kínáló akkumulátorja van és természetesen hard disk nélkül működik, valamint hiányzik róla minden megszokott funkcióbillentyű és a Caps Lock, melyet a Chrome OS nem igényel.

 Élőben San Francisco
20:30
Az új operációs-rendszerél nincs szükség felhasználói fiókok létrehozására sem,  hiszen a Chrome OS minden egyes felhasználót a Google accountja alapján azonosít, és függetlenül attól, hogy éppen milyen számítógépről jelentkezik be, mindenhol  ugyanazt a munkakörnyezet, ugyanazokat a telepített alkalmazásokat, ugyanazokat a böngészési előzményeket, könyvjelzőket és háttérképeket kapja.

20:11
A Chrome Webstore-ral a fő céljuk, hogy segítsék a felhasználókat megtalálni a számukra hasznos böngésző-kiegészítéseket.  A Google szerint a felhasználók hajlandóak valamennyit fizetni is az alkalmazásokért, de nem bíznak a független, nevenincs fejlesztőkben, ezért van szükség a közreműködésükre. (Semmi kétség, ezt már az Apple az AppStore-ral tökéletesen bebizonyította.  A Google Web Store tartalmi kategóriái is tökéletesen megegyeznek a megszokott alkalmazás-kategóriákkal, de akad köztük több figyelemre méltó, például az egészképernyős hírböngészést kínáló, a háttérben zenét futtató NPR. Vagy másik példaként, önálló alkalmazást kapott az Amazon is Windowshop néven, amely a prezentáció alapján ítélve a tökéletes webáruház látszatát kelti.

20:01
Különös figyelmet szentelnek továbbra is a gyorsaságnak, a biztonságnak és az egyszerűségnek.  A frissítések ezentúl teljesen észrevétlenül és automatikusan érkeznek, a Chrome Sync-nek köszönhetően pedig mostantól bárhol böngészünk, ugyanazok a könyvjelzők és böngésző kiterjesztések várnak minket, mivel a felhőben kerülnek eltárolásra, akárcsak a néhány hete megjelent, szintén Chrome alapú RockMelt böngésző esetén.

19:50
Az első Chrome böngésző 2008-ban jelent meg, mára  elérte a 120 milliós felhasználói tábort. Az első ütős tulajdonság az új Chrome részéről, hogy minden eddiginél gyorsabb oldalbetöltést kínál. A Google Instant keresőjéhez hasonlóan elég elkezdeni gépelni a kívánt webcímet, a megfelelő weblapot máris megjeleníti a böngésző. T-re Twitter, G-re Gmail és így tovább.


Élőben San Francisco
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook vagy iWiW ?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online pókerezik?

Idén májustól szigorodott a pókertermekre vonatkozó szabályozás, ami miatt szűkülnek a játéklehetőségek, már ami az élő játékot illeti. Megnéztük, mennyiben hajtja ez az online póker malmára a vizet.

Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés