Tovább zsugorodik a cd piac

Szerző: digibiz Forrás: Guardian.co.uk / Music.hu

Címkék: zeneletöltés | iTunes | Amazon

2011.
01.21.
12:16

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az illegális zeneletöltés elterjedése miatt a lemezeladások már évek óta csökkennek, mostanra azonban vészes helyzetbe került a zeneipar. Hat év alatt 1000 százalékot növekedett Európában a digitális zeneeladás, eközben CD-ket már alig vesznek.

Az olyan oldalak mint a LimeWire és a Pirate Bay nagyban visszavetették tavaly a zene eladásokat - írja a Guardian.  
 
A kiadók azért harcolnak, hogy ismét CD eladásokból származzon a bevételük, ami nagyon visszaesett az elmúlt időszakban. Komoly küzdelembe kezdtek az illegális zeneletöltés ellen, élükön Franciaországgal, Írországgal és Dél-Koreával.
 
A letöltések 95 százaléka engedély nélkül történik, 20-ból 19 illegális. A digitális zene a cégek nyereségének 29 százalékát tette ki, ami 2009-ben még 25 százalék volt. 2009-ben 2,5 millió fizikai formátumú nagylemezt értékesítettek, tavaly már csak 1,9 milliót. Ugyanakkor biztató jel, hogy különálló dalokból még soha nem adtak el olyan sokat, mint 2010-ben. Ezek túlnyomó többségét digitális formátumban vették meg, a maxi CD kezd eltűnni a brit piacról is.
 
Angliában a CD eladások hatalmas hanyatlásnak indultak. A Brit Hanglemezipari Szövetség (British Phonographic Industry) kimutatása szerint a szigetországban hatodik éve csökken az albumkereslet. Tavaly hét százalékkal kevesebb nagylemez fogyott digitális és fizikai formátumban, mint tavalyelőtt. Az IFPI elemzése szerint Európában a digitális zene eladás 20 százalékot növekedett 2010-ben az előző évhez képest. Sőt, 2004-hez képest 1000 százalékot nőtt, eközben a lemezes eladás 31 százalékot esett vissza.
 
Thomas Hesse, a Sony globális digitális üzleti tevékenységéért felelős elnöke egy vállrándítással reagált az eladásokat övező félelmekre. Nyugodtságát azzal indokolta, hogy szerinte a mobiltelefonos zenefogyasztás csupán a felszínt kapargatja Angliában, és az olyan zeneáruházaknak mint az iTunes vagy az Amazon, sokkal nagyobb növekedési lehetőségük van.
 
Tavaly a New York-i szövetségi bírósága elrendelte a LimeWire nevű fájlcserélő azonnali és örök érvényű betiltását. Sőt bírósági végzés miatt a Pirate Bay is elérhetetlen volt.
 
Max Hole, a Universal Music Group vezetője üdvözölte ezeket a lépéseket, és elmondta, hogy végre a kormányok is rájöttek, hogy a letöltések a film és könyvipart is érinthetik. Ennek ellenére a legtöbben már temetik az albumeladásokat.
 
Spanyolország és Brazília vezeti a legtöbb illegális zeneletöltéssel "büszkélkedhető" országok listáját.
 
Frances Moore, az IFPI vezérigazgatója elmondta, hogy a spanyol piac egyszerűen riasztó eredményeket hoz, majd élesen bírálta a kormány hozzáállását. Hozzátette, hogy ha más európai országok is követik a spanyol példát, akkor a zeneipar lehúzhatja a redőnyt. Az IFPI rámutatott arra, hogy több mint 400 legális zenei szolgáltatás létezik világszerte, ebből több mint 200 elérhető Európában.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mi értelme van az MTI-nek?

Rendhagyó dologra vállalkoztunk. Arra tettünk kísérletet, hogy megvizsgáljuk, milyen arányban hasznosulnak a Magyar Távirati Iroda által készített anyagok fontos hazai hírfelhasználó portálokon. Ami egyben természetesen a saját tartalom nagyságrendjére is utal.

Mi értelme van az MTI-nek? Mi értelme van az MTI-nek?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés