Tovább zsugorodik a cd piac

Szerző: digibiz Forrás: Guardian.co.uk / Music.hu

Címkék: zeneletöltés | iTunes | Amazon

2011.
01.21.
12:16

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az illegális zeneletöltés elterjedése miatt a lemezeladások már évek óta csökkennek, mostanra azonban vészes helyzetbe került a zeneipar. Hat év alatt 1000 százalékot növekedett Európában a digitális zeneeladás, eközben CD-ket már alig vesznek.

Az olyan oldalak mint a LimeWire és a Pirate Bay nagyban visszavetették tavaly a zene eladásokat - írja a Guardian.  
 
A kiadók azért harcolnak, hogy ismét CD eladásokból származzon a bevételük, ami nagyon visszaesett az elmúlt időszakban. Komoly küzdelembe kezdtek az illegális zeneletöltés ellen, élükön Franciaországgal, Írországgal és Dél-Koreával.
 
A letöltések 95 százaléka engedély nélkül történik, 20-ból 19 illegális. A digitális zene a cégek nyereségének 29 százalékát tette ki, ami 2009-ben még 25 százalék volt. 2009-ben 2,5 millió fizikai formátumú nagylemezt értékesítettek, tavaly már csak 1,9 milliót. Ugyanakkor biztató jel, hogy különálló dalokból még soha nem adtak el olyan sokat, mint 2010-ben. Ezek túlnyomó többségét digitális formátumban vették meg, a maxi CD kezd eltűnni a brit piacról is.
 
Angliában a CD eladások hatalmas hanyatlásnak indultak. A Brit Hanglemezipari Szövetség (British Phonographic Industry) kimutatása szerint a szigetországban hatodik éve csökken az albumkereslet. Tavaly hét százalékkal kevesebb nagylemez fogyott digitális és fizikai formátumban, mint tavalyelőtt. Az IFPI elemzése szerint Európában a digitális zene eladás 20 százalékot növekedett 2010-ben az előző évhez képest. Sőt, 2004-hez képest 1000 százalékot nőtt, eközben a lemezes eladás 31 százalékot esett vissza.
 
Thomas Hesse, a Sony globális digitális üzleti tevékenységéért felelős elnöke egy vállrándítással reagált az eladásokat övező félelmekre. Nyugodtságát azzal indokolta, hogy szerinte a mobiltelefonos zenefogyasztás csupán a felszínt kapargatja Angliában, és az olyan zeneáruházaknak mint az iTunes vagy az Amazon, sokkal nagyobb növekedési lehetőségük van.
 
Tavaly a New York-i szövetségi bírósága elrendelte a LimeWire nevű fájlcserélő azonnali és örök érvényű betiltását. Sőt bírósági végzés miatt a Pirate Bay is elérhetetlen volt.
 
Max Hole, a Universal Music Group vezetője üdvözölte ezeket a lépéseket, és elmondta, hogy végre a kormányok is rájöttek, hogy a letöltések a film és könyvipart is érinthetik. Ennek ellenére a legtöbben már temetik az albumeladásokat.
 
Spanyolország és Brazília vezeti a legtöbb illegális zeneletöltéssel "büszkélkedhető" országok listáját.
 
Frances Moore, az IFPI vezérigazgatója elmondta, hogy a spanyol piac egyszerűen riasztó eredményeket hoz, majd élesen bírálta a kormány hozzáállását. Hozzátette, hogy ha más európai országok is követik a spanyol példát, akkor a zeneipar lehúzhatja a redőnyt. Az IFPI rámutatott arra, hogy több mint 400 legális zenei szolgáltatás létezik világszerte, ebből több mint 200 elérhető Európában.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Safari vagy Chrome?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés