Törvénnyel küzdenek a közösségi visszaélések ellen

Szerző: digibiz Forrás: MTI / digibiz.hu

Címkék: Facebook | Twitter

2010.
11.04.
12:35

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A közösségi oldalakról törölt adatok nem tűnnek el azonnal a világhálóról, így például a Facebookról eltávolított képek még akár másfél évig elérhetőek. Az elmúlt évek során bekövetkezett technológiai fejlődéséhez az EU előírásainak is igazodnia kell. Éppen ezért az Európa Bizottság kötelezni akarja a közösségi oldalakat annak biztosítására, hogy a személyes adatok gyorsan és véglegesen törölhetőek legyenek.

Október elején megírtuk, hogy a Facebookról törölt képek akár másfél évig is megmaradhatnak a rendszerben. Megtekintésükhöz nem kell más, mint a fotó pontos URL címe. A cég azonban arra hivatkozik, hogy a képtörlés olyan, mint amikor az ember a winchesteréről töröl adatot: az ugyan törlésre nem kerül, de elérhetetlenné válik, ahogy a szájt sem tud hozzáférni a későbbiekben a felhasználó törölt képeihez. Az Ars Technica című lap szerint mindez komoly adatbiztonsági kockázatot jelent a felhasználók számára. Ráadásul, ha valaki törli magát a Twitterről, vagy megváltoztatja ott egy adatát, a regisztrált korábbi állapot hetekig, hónapokig megkereshető még a Google-ban.

Úgy tűnik, hogy az EU fontosnak tartja a problémát, ugyanis nemrég Brüsszelben közölték, hogy Viviane Reding igazságügyi EU-biztos felül akarja vizsgálni a még 1995-ből való uniós adatvédelmi irányelvet, és el akarja érni, hogy az időközben bekövetkezett technológiai fejlődéshez jobban igazodjanak az előírások. Az olyan közösségi oldalakat, mint például a Facebook, arra kötelezné, hogy bizonyos határidőn belül adják meg az ügyfeleknek "a feledés homályához való jogot", vagyis azt a lehetőséget, hogy korábban felvitt adataikat nyomtalanul eltüntethessék a digitális környezetből. Egyúttal azt is el akarja érni az igazságügyi EU-biztos, hogy a polgárok személyiségi jogainak sérelme esetén az eddiginél könnyebben lehessen büntető eljárást indítani.

Szerinte a fogyasztóvédelmi szervezeteknek - így az internetes szolgáltatásokat igénybe vevők érdekképviseleti szervezeteinek is - meg kell könnyíteni, hogy jogsérelem esetén bírósághoz forduljanak.  Az EU végrehajtó testülete jövő tavasszal kíván előállni konkrét jogszabályi javaslatokkal. Az indítványokat a tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak, valamint az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Open Office vagy Ms Office?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nagyító alatt a televíziós weboldalak

A hazai tévés weboldalak piacán a kereskedelmi tévék a tartalomszolgáltatás terén még gyerekcipőben járnak, de a közösségi megoldásokban rejlő lehetőségeket egyre inkább igyekeznek kihasználni. Az MTV.hu mindkét fronton jó példát állít, közösségi szinten a dél-afrikai vébével vettek friss lendületet. Üde színfolt az Origo két új tévés weboldala is.

Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés