Tömeges perrel fenyegetőzik a pornóipar

Szerző: digibiz Forrás: Index.hu / digibiz.hu

Címkék: pornó | letöltés

2010.
10.27.
14:33

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Bekeményít a pornóipar az illegális letöltők ellen. Tanácskozásukról mindössze annyi információ szivárgott ki, hogy tömeges perek elindítására készülnek többek között a You Tube mutációi és a fájlcserélő felhasználók ellen. Nem ez az első ilyen megmozdulásuk, már korábban is próbáltak harcolni a jogaikért több-kevesebb sikerrel.

A pornóipar képviselőinek szövetsége, a Pink Visual konferenciát szervezett Arizónában, aminek célja, hogy 2012-re a mai töredékére szorítsa vissza az internetes illegális forrásból származó pornó mennyiségét. Bár a találkozón elhangzottakat, és a netes kalózok elleni terv részleteit titokban tartották, mégis kiszivárgott néhány információ. Kiderült, hogy a szervezet ügyvédei a film- és zeneiparhoz hasonlóan tömeges pereket készülnek indítani a kalózok ellen. A fő célpontok a YouTube pornós mutációi, a nagyobb torrent trackerek, és az egyedi fájlcserlélő felhasználók.

A felnőtt tartalmat szolgáltató ipart az internet elterjedése sokkal súlyosabban érintette, mint akár Hollywoodot, akár a zeneipart. A mai napig nem született olyan megoldás, mint a zenében az iTunes, vagy a filmeknél a Netflix vagy a Hulu, ami olcsó, kényelmesen és legálisan viszi el a felhasználók tömegeihez a tartalmat. Ráadásul a témából adódóan a hirdetésekre alapozó modellek esélyei is elég korlátozottak a sikerre, hiszen aránylag kevés nagy cég szeretné pornográf tartalmak mellett látni a reklámjait.

flickr.com

A pornóipar eddig sem ült azért ölbe tett kézzel, és tavasszal szinte könyörögtek, hogy a felhasználók ne vásároljanak vagy ne töltsenek le illegális film másolatokat. Sőt, a szerzői jogok megsértése címén a szeptember végén 300 torrenthasználó ellen indított pert Illinoisban a Hard Drive Productions, a Lightspeed Media Corporation és a Millennium TGA. A vádak szerint az ő szerzői jogi védelem alatt álló tartalmaikat forgalmazták, illetve töltötték le jogosulatlanul a felhasználók. És bár nem nevezték meg az illegális forgalmazásban közreműködő oldalakat, a jelek a BitTorrentre engednek következtetni.

Ekkor megírtuk, hogy az ismert magyar pornófilm rendező Kovács "Kovi" István sajátos eszközt talált arra, hogy visszaszorítsa a kalóztartalmakat, amelyek alapjaiban rengethetik meg a fizetős tartalmak - így a fizetős pornófilmek - piacát. Egy új honlappal álltak elő, ahol 10 forintért kínálják a felnőttfilmeket, folyamatosan 130 teljes film van fenn az oldalon, fizetni pedig emelt díjas sms-sel lehet. Kétségtelen, hogy a pornó hatalmas piac. Egy még 2007-es statisztika szerint a világ összes weboldalának 12 százalékát tették ki akkor a pornó oldalak, az összes internet letöltésnek pedig 35 százaléka vonatkozott akkor a pornóra.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

ADSL vagy mobilnet?

További villámkérdések  Szavazás állása

Street View havi bontásban

Összegyűjtöttük a tavasz óta először Európában, majd egészen Ázsiáig terjedő botrány állomásait.

Street View-botrányok havi bontásban Street View-botrányok havi bontásban

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés