Több iPhone kisebb sávszélesség

Szerző: digibiz Forrás: wired.com, digibiz.hu

Címkék: Verizon | mobil

2011.
02.08.
23:53

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az Egyesült Államok második legnagyobb mobilszolgáltatója a Verizon február 3-án kezdte meg az iPhone készülékek forgalmazását. A cég ugyanakkor nem a hálózatának fejlesztésével készült az internetforgalom növekedésére, hanem a meglévő ügyfelek korlátozásában látja a megoldást.

Hatalmas felhajtás kísérte azt, ahogyan a Verizon amerikai mobilszolgáltató az elmúlt napokban bevezette az iPhone4 készüléket, megtörve ezzel az AT&T monopóliumát.


Hetekkel a bevezetés előtt már abból külön eseményt szerveztek, hogy egyáltalán bejelentsék, hogy mikor is lesz kapható a készülék.


Sok apróságról azonban csendesen hallgattak. A Wired.com-on Brien X. Chen hívta fel a figyelmet néhány érdekes tényre, amely azt mutatja, hogy a szolgáltató ahelyett, hogy a hálózatának fejlesztésével készült volna az okostelefonok megjelenésére, inkább úgy döntött: a legnagyobb adatforgalmazóknál, állításuk szerint a felhasználók kb. 5%-nál egyszerűen korlátozza, lassítja az adott elszámolási hónap végéig az egyébként sávszélességben és adatmennyiségben korlátlannak nevezett internethasználatot.


A Verizon eljárása több szempontból is megkérdőjelezhető. Egyrészt a cég nem határozta meg, hogy mit is jelent az "extrém adatmennyiség" és semmilyen módon nem igyekezett nagy dobra verni a fenti korlátozást, amit egyébként  "optimalizálás"-nak hív. Egy blogger bukkant rá a Verizon oldalán véletlenül egy PDF-re, amelyben megemlítették a tervezett korlátozást, amelynek a tartalmáról a mobilszolgáltató később megerősítette, hogy az a cég hivatalos álláspontja.


A Verizont érintő előzetes hálózati tesztek azt mutatták, hogy a mobilkommunikációs terhelést bírni fogja a hálózat, de már akkor egyértelmű volt, hogy a hirtelen növekvő internetforgalmat nem tudja kiszolgálni. Ezért is vezethették be a korlátozást.


A Verizon vezére John Stratton nemrég egy sajtóértekezleten azt állította, hogy hosszú ideje készülnek a terhelés kezelésére. A kritikusok szerint a szolgáltatás alaptalan korlátozását azért vélhetően nem előzte meg hónapok óta tartó fejtörés. Ráadásul amíg a korlátozás elvileg csak a top 5% nagyfogyasztót érinti, addig azért a mobilszolgáltató azt is megjegyezte, hogy az optimalizálás negatívan hat a videók megjelenítésének minőségére is, azaz rosszabb minőségben lesznek láthatók a mozgóképek, ez viszont már minden felhasználót érint.


A Verizon tehát csak elvileg biztosít korlátlan adatforgalmat a készülékekhez, és a piaci pletykák szerint már készíti az új árazást, amely hasonló lesz a iPhonnal először az amerikai piacra lépő AT&T árazásához. Ebben úgy igyekeztek kivezetni az ügyfeleket a korlátlan csomagból, hogy többféle olcsóbb csomagot vetettek be, de aki a korlátlan csomagból egyszer kilépett, és olcsóbb csomagot választott, többször már nem léphet vissza a korlátlanba. Az is amerikai piaci sajátosság, hogy külön pénzt kérnek azért, ha valaki a számítógépét használja és a mobilján keresztül megy ki a netre. Magyarországon ezért egyelőre nem kell fizetni, nem is világos, hogy ez miért jelent többletköltséget. Vélhetően itt is a szűkös kapacitását igyekszik védeni a Verizon.


A cég közben megduplázta a mobilszolgáltatói szerződés felmondásának díját. Beleillik a sorba az is, hogy a leállította az évek óta tartó kedvezményprogramját, amelynek az volt a lényege, hogy két év előfizetés után az ügyfél nagy kedvezményekkel válthatott új készülékre. Így nyilván nem kell olcsón adnia az IPhone-t.


A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a már említett korlátozás kapcsán a szolgáltató semmilyen részletet nem hozott nyilvánosságra, így nem lehet tudni, hogy kinek pontosan mikor és milyen arányban csökkentik a sávszélességét. Felmerülhet, hogy a minél több új iPhone ügyfél megszerzése érdekében fokozatosan kiszélesíti az adatforgalmi korlátozást.


A Verizon egyébként láthatóan nagyon kényes a saját kapacitására. Elsőként támadta meg a Federal Communications Comission (FCC) a Szövetségi Hírközlési Hatóság legutóbbi netsemlegességi döntését, amelyben éppen azt tiltották meg az internetszolgáltatóknak, hogy egyes szolgáltatások irányába, amelyek egyébként nagy sávszélt foglalnak le (pl. videomegosztó, vagy dvd streaming szolgáltatások) csökkentsék a sávszélességet.


Egyértelmű, hogy a Verizon nagyon sokat akar keresni az iPhone bevezetésével, ugyanakkor nem kívánja fejleszteni az egyre terheltebb hálózatát.


Egyes magyar szolgáltatók még ma is alkalmazzák a "korlátlan" internet kifejezést. De a nagyoknál megvannak az ismert korlátok: a T-online 150 Gbyte után korlátoz, az UPC 750 Gbyte forgalom után kapcsolja le a felhasználót.


Korábban a sávszélesség meghatározásakor is sokat bűvészkedtek a hazai szolgáltatók. Az internethasználók védelmében 2008-ban életbe lépett rendelkezés előírja, hogy az internetszolgáltatónak ajánlatában fel kell tűntetnie a garantált sávszélességet.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés