Több iPhone kisebb sávszélesség

Szerző: digibiz Forrás: wired.com, digibiz.hu

Címkék: Verizon | mobil

2011.
02.08.
23:53

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az Egyesült Államok második legnagyobb mobilszolgáltatója a Verizon február 3-án kezdte meg az iPhone készülékek forgalmazását. A cég ugyanakkor nem a hálózatának fejlesztésével készült az internetforgalom növekedésére, hanem a meglévő ügyfelek korlátozásában látja a megoldást.

Hatalmas felhajtás kísérte azt, ahogyan a Verizon amerikai mobilszolgáltató az elmúlt napokban bevezette az iPhone4 készüléket, megtörve ezzel az AT&T monopóliumát.


Hetekkel a bevezetés előtt már abból külön eseményt szerveztek, hogy egyáltalán bejelentsék, hogy mikor is lesz kapható a készülék.


Sok apróságról azonban csendesen hallgattak. A Wired.com-on Brien X. Chen hívta fel a figyelmet néhány érdekes tényre, amely azt mutatja, hogy a szolgáltató ahelyett, hogy a hálózatának fejlesztésével készült volna az okostelefonok megjelenésére, inkább úgy döntött: a legnagyobb adatforgalmazóknál, állításuk szerint a felhasználók kb. 5%-nál egyszerűen korlátozza, lassítja az adott elszámolási hónap végéig az egyébként sávszélességben és adatmennyiségben korlátlannak nevezett internethasználatot.


A Verizon eljárása több szempontból is megkérdőjelezhető. Egyrészt a cég nem határozta meg, hogy mit is jelent az "extrém adatmennyiség" és semmilyen módon nem igyekezett nagy dobra verni a fenti korlátozást, amit egyébként  "optimalizálás"-nak hív. Egy blogger bukkant rá a Verizon oldalán véletlenül egy PDF-re, amelyben megemlítették a tervezett korlátozást, amelynek a tartalmáról a mobilszolgáltató később megerősítette, hogy az a cég hivatalos álláspontja.


A Verizont érintő előzetes hálózati tesztek azt mutatták, hogy a mobilkommunikációs terhelést bírni fogja a hálózat, de már akkor egyértelmű volt, hogy a hirtelen növekvő internetforgalmat nem tudja kiszolgálni. Ezért is vezethették be a korlátozást.


A Verizon vezére John Stratton nemrég egy sajtóértekezleten azt állította, hogy hosszú ideje készülnek a terhelés kezelésére. A kritikusok szerint a szolgáltatás alaptalan korlátozását azért vélhetően nem előzte meg hónapok óta tartó fejtörés. Ráadásul amíg a korlátozás elvileg csak a top 5% nagyfogyasztót érinti, addig azért a mobilszolgáltató azt is megjegyezte, hogy az optimalizálás negatívan hat a videók megjelenítésének minőségére is, azaz rosszabb minőségben lesznek láthatók a mozgóképek, ez viszont már minden felhasználót érint.


A Verizon tehát csak elvileg biztosít korlátlan adatforgalmat a készülékekhez, és a piaci pletykák szerint már készíti az új árazást, amely hasonló lesz a iPhonnal először az amerikai piacra lépő AT&T árazásához. Ebben úgy igyekeztek kivezetni az ügyfeleket a korlátlan csomagból, hogy többféle olcsóbb csomagot vetettek be, de aki a korlátlan csomagból egyszer kilépett, és olcsóbb csomagot választott, többször már nem léphet vissza a korlátlanba. Az is amerikai piaci sajátosság, hogy külön pénzt kérnek azért, ha valaki a számítógépét használja és a mobilján keresztül megy ki a netre. Magyarországon ezért egyelőre nem kell fizetni, nem is világos, hogy ez miért jelent többletköltséget. Vélhetően itt is a szűkös kapacitását igyekszik védeni a Verizon.


A cég közben megduplázta a mobilszolgáltatói szerződés felmondásának díját. Beleillik a sorba az is, hogy a leállította az évek óta tartó kedvezményprogramját, amelynek az volt a lényege, hogy két év előfizetés után az ügyfél nagy kedvezményekkel válthatott új készülékre. Így nyilván nem kell olcsón adnia az IPhone-t.


A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a már említett korlátozás kapcsán a szolgáltató semmilyen részletet nem hozott nyilvánosságra, így nem lehet tudni, hogy kinek pontosan mikor és milyen arányban csökkentik a sávszélességét. Felmerülhet, hogy a minél több új iPhone ügyfél megszerzése érdekében fokozatosan kiszélesíti az adatforgalmi korlátozást.


A Verizon egyébként láthatóan nagyon kényes a saját kapacitására. Elsőként támadta meg a Federal Communications Comission (FCC) a Szövetségi Hírközlési Hatóság legutóbbi netsemlegességi döntését, amelyben éppen azt tiltották meg az internetszolgáltatóknak, hogy egyes szolgáltatások irányába, amelyek egyébként nagy sávszélt foglalnak le (pl. videomegosztó, vagy dvd streaming szolgáltatások) csökkentsék a sávszélességet.


Egyértelmű, hogy a Verizon nagyon sokat akar keresni az iPhone bevezetésével, ugyanakkor nem kívánja fejleszteni az egyre terheltebb hálózatát.


Egyes magyar szolgáltatók még ma is alkalmazzák a "korlátlan" internet kifejezést. De a nagyoknál megvannak az ismert korlátok: a T-online 150 Gbyte után korlátoz, az UPC 750 Gbyte forgalom után kapcsolja le a felhasználót.


Korábban a sávszélesség meghatározásakor is sokat bűvészkedtek a hazai szolgáltatók. Az internethasználók védelmében 2008-ban életbe lépett rendelkezés előírja, hogy az internetszolgáltatónak ajánlatában fel kell tűntetnie a garantált sávszélességet.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Street View havi bontásban

Összegyűjtöttük a tavasz óta először Európában, majd egészen Ázsiáig terjedő botrány állomásait.

Street View-botrányok havi bontásban Street View-botrányok havi bontásban

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés