A Google is beszáll a dugóelhárításba

Szerző: digibiz Forrás: Technet.hu / digibiz.hu

Címkék: Google | autó | közlekedés

2010.
10.11.
14:42

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Ma bejelentette a Google, hogy hónapok óta teszteli önvezérlésű autóit. Igaz, ez a kezdeményezés több technikai kérdést vet fel, ám gyakorlati hasznát senki sem vonja kétségbe. A tömegközlekedéstől a dugómentes úttervezésig egyes technikák már itthon is elérhetőek.

mouthygirl.comA Google bejelentette, hogy az elmúlt hónapokban önvezérlésű autót teszteltek, ami már 225 000 kilométernél is többet tett meg Kalifornia utcáin. Az eddigi eredmények alapján a robot vezette autó balesetmentesen teljesített, részben köszönhetően annak, hogy 360 fokban képes érzékelni a környezetét. Az önvezető autó működéséhez két elengedhetetlen dolog játszott még közre: egyfelől a Google felkarolta a DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége, korábban közreműködött az Internet alapjainak lefektetésében és több katonai projektben is) által szervezett, 2007-es "Urban Challenge"  nyerteseit, akik kifejlesztették a modellt, másrészt a szenzorok adatait (videokamerák, radarok, lézeres távolságmérők és részletes térképek) nem az autón elhelyezett gépek dolgozták fel, hanem óriási szerverparkok.

A Google hivatalos blogbejegyzése érdekes kérdést vet fel a törvényi szabályozással kapcsolatban -írja a Technet.hu. Amerikában ugyanis a törvény természetesen feltételezi, hogy ember vezet, itt azonban már más a helyzet. Így viszont nem lehet tudni, hogy ki lenne a felelős egy balesetnél.  Bár ennek a kitalálására még van idő, mert a  The New York Times szerint bevezetése még több mint nyolc évet vehet igénybe.

Gépek terelik az embert

Tavasszal írtunk arról, hogy Jitti néven új interaktív, közösségi forgalomfigyelő rendszer jelent meg okostelefonra. A szoftverben nincs GPS, ezért csak akkor jöhet jól, amikor a felhasználó ismert útvonalon megy és csak a forgalmi adatok érdeklik. A magyar fejlesztőkből álló csapat eddig iPhone-ra és Windows Mobile-ra készítette el az ingyenes alapprogramot, és terveik szerint hamarosan Android, Symbian és Blackberry rendszerű készülékekre is lesz Jitti. Azonban még a gépek sem tévedhetetlenek. A rendszer erőssége és egyben gyenge pontja, hogy a felhasználóktól függ. Amennyiben az adott környéken egyetlen egy Jitti-s sem araszol a dugóban (mert például elkerülték azt mindnyájan), akkor tisztának tűnhet az út. Aki inkább a tömegközlekedést választaná, annak sem kell tartania a dugóktól.
Rém GP(e)S(etek)
a múlt héten egy kisteherautó egy hegyi úton rekedt, mivel sofőrje vakon követte a GPS-t, mely a kirándulók által használt ösvényre vitte, itt aztán sem megfordulni, sem tolatni nem tudott. A férfit végül autóstul helikopterrel tudták csak kimenteni. Alig egy nappal később újabb kísértetiesen hasonló eset történt, ám ebben az esetben egy férfi életébe került a téves navigálás, itt a mentőket tévesztette meg a rendszer.
A FUTÁR (Forgalomirányítási és UTastájékoztatási Rendszer) projekt európai uniós pályázati támogatás eredményeképpen létrejövő integrált informatikai rendszer, amelyre a társaság egymilliárd forint önrészt vállalva négymilliárd forint támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Tervből. Az autóbusz, villamos és trolibusz ágazatokban - mintegy 2295 járművön, 257 megállóhelyen és csomóponton -, valamint mobil eszközökön és internetes felületen valósít meg műholdas járműkövetést és helymeghatározást, egységes forgalomirányítást és zavarkezelést, illetve valós idejű információk alapján működő utastájékoztatást.  

Hasonló új kezdeményezés a Traffic Club, ami egy teljesen ingyenes, még csak androidos mobiltelefonról használható, rendkívül egyszerű, anonim (még regisztrációt sem igénylő) közösségi információs rendszer, mely elsősorban a mindennapi, közúti forgalmat akadályozó eseményekre (pl. balesetre, dugóra, lezárásra, traffipaxra) vonatkozó üzenetküldést teszi lehetővé a felhasználók között.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Abaqoos vagy PayPal?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kijátszható a Facebook?

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés