Tippvideók avagy élethű válaszok mobilon - interjú

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: VideoSmart | interjú

2010.
09.08.
07:43

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Új fejlesztéssel rukkolt elő hazánk egyik nagy ingyenes oktatóvideós portálja, a VideoSmart. Az újítás lényege, hogy mindennapi életben alkalmazható, nélkülözhetetlen tippekkel látja el a felhasználókat, immár okostelefonjaik segítségével is. Ennek kapcsán beszélgettünk, Bognár Ákossal, a VideoSmart.hu egyik alapítójával.

Több ezer "Hogyan csináljam?" kérdésre videón adják a választ - akkor és ott, amikor tényleg szükség van rá: a konyhában tojásos nokedli készítése közben, a kocsmában a haverok szórakoztatására, a Rubik kocka kirakásakor, ünnepi ebéd előtt szalvétát hajtogatva, vagy a szilveszteri pezsgőbontáskor. Több száz főzési tanács és recept, tánc-, gitár- és mixersuli, sminkelési, háziállat-tartási, továbbá szoftveres, például Photoshop tippek-trükkök állnak ingyenesen a látogatók rendelkezésére. A videók többségét a VideoSmart stábja forgatta, de a felhasználók által feltöltött, ellenőrzött tanácsok is elérhetők mobilon.

Nem kell semmiféle alkalmazást telepíteni, csak beírni az oldal címét a telefon böngészőjébe, és az oldal automatikusan érzékeli, hogy milyen mobilról érkezik a látogató, és az arra optimalizált verziót mutatja. A videók lejátszhatók iPhone iOS és Android alatt, Symbiant futtató Nokia, továbbá Windows Mobile és BlackBerryken is.

- Honnan jött mobil elérhető videók ötlete? Mik voltak a kezdeti nehézségek?

- Mivel a VideoSmart tippvideók a legtöbb esetben a "Hogyan csináljam...?" kezdetű kérdésekre adnak választ, kézenfekvőnek tűnt, hogy a válaszokat ott kaphassa meg a felhasználó, ahol éppen van - a konyhában, a suliban, a kocsmában. A mobil internet végre van olyan gyors és elérhető árú, hogy a videók lejátszása már nem technikai kérdés. A széles körben használt mobilplatformok különbözősége persze nem segíti a fejlesztést - elég csak az Apple által kifejezetten elutasított Flash formátumra gondolni -, ráadásul a különböző platformok sokféle böngészője és videolejátszási képessége is sok fejtörést okozott.
 
Mióta zajlik a fejlesztés?

Körülbelül egy hónapot vett igénybe, hogy a lehető legszélesebb körben tesztelhessük a mobilokat - még ma is kaptunk visszajelzéseket, hogy milyen készüléktípussal akadhatnak apróbb gondok, ezeket máris javítjuk. Az eddigi közel három év alatt elsősorban a tartalom fejlesztésére, a videók készítésére koncentráltunk - most, hogy túl vagyunk a háromezredik videón, úgy éreztük, a felhasználók jobb kiszolgálása, könnyebb elérése a következő lépés. Videós oldalunk teljes egészében saját fejlesztés, ezért már végigjártuk a technikai buktatókat, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy egy jól használható "segédlet" legyünk. Az "i"-re az tette fel a pontot, hogy szó szerint is bármikor kéznél lehessünk.

- Mik a legnézettebb videók?


- Legnézettebb sorozataink közé tartozik például a Kocsmatrükkök (ötvennél is több sörrel, poháralátéttel, pénzérmével bemutatható trükköt tartalmaz), vagy az italozásnál maradva a koktélkészítő sorozatunk, amely félszáz koktél elkészítését, illetve tálalását mutatja be, de több száz videós ételreceptünk is népszerű. A számítástechnikai tippek is igen kedveltek, talán a legnézettebb a Photoshop használatát bemutató több tucatnyi tipp-áradat, amelyek nagy részét már nem mi magunk, hanem felhasználóink küldték be.
 
- Jövőbeni terveik, új fejlesztések?

- Szeretnénk a közösség erejét még jobban használni, még több felhasználót arra buzdítani, hogy ne csak nézze a tippvideókat, hanem a saját szakterületén bátran ragadjon kamerát, és össze meg a többiekkel a tudását, elvégre videofelvétel készítése ma már pofonegyszerű művelet, akár egy jobb mobiltelefon vagy digitális kamera is alkalmas erre.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Farmville vagy MaffiaWars?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés