Tippvideók avagy élethű válaszok mobilon - interjú

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: VideoSmart | interjú

2010.
09.08.
07:43

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Új fejlesztéssel rukkolt elő hazánk egyik nagy ingyenes oktatóvideós portálja, a VideoSmart. Az újítás lényege, hogy mindennapi életben alkalmazható, nélkülözhetetlen tippekkel látja el a felhasználókat, immár okostelefonjaik segítségével is. Ennek kapcsán beszélgettünk, Bognár Ákossal, a VideoSmart.hu egyik alapítójával.

Több ezer "Hogyan csináljam?" kérdésre videón adják a választ - akkor és ott, amikor tényleg szükség van rá: a konyhában tojásos nokedli készítése közben, a kocsmában a haverok szórakoztatására, a Rubik kocka kirakásakor, ünnepi ebéd előtt szalvétát hajtogatva, vagy a szilveszteri pezsgőbontáskor. Több száz főzési tanács és recept, tánc-, gitár- és mixersuli, sminkelési, háziállat-tartási, továbbá szoftveres, például Photoshop tippek-trükkök állnak ingyenesen a látogatók rendelkezésére. A videók többségét a VideoSmart stábja forgatta, de a felhasználók által feltöltött, ellenőrzött tanácsok is elérhetők mobilon.

Nem kell semmiféle alkalmazást telepíteni, csak beírni az oldal címét a telefon böngészőjébe, és az oldal automatikusan érzékeli, hogy milyen mobilról érkezik a látogató, és az arra optimalizált verziót mutatja. A videók lejátszhatók iPhone iOS és Android alatt, Symbiant futtató Nokia, továbbá Windows Mobile és BlackBerryken is.

- Honnan jött mobil elérhető videók ötlete? Mik voltak a kezdeti nehézségek?

- Mivel a VideoSmart tippvideók a legtöbb esetben a "Hogyan csináljam...?" kezdetű kérdésekre adnak választ, kézenfekvőnek tűnt, hogy a válaszokat ott kaphassa meg a felhasználó, ahol éppen van - a konyhában, a suliban, a kocsmában. A mobil internet végre van olyan gyors és elérhető árú, hogy a videók lejátszása már nem technikai kérdés. A széles körben használt mobilplatformok különbözősége persze nem segíti a fejlesztést - elég csak az Apple által kifejezetten elutasított Flash formátumra gondolni -, ráadásul a különböző platformok sokféle böngészője és videolejátszási képessége is sok fejtörést okozott.
 
Mióta zajlik a fejlesztés?

Körülbelül egy hónapot vett igénybe, hogy a lehető legszélesebb körben tesztelhessük a mobilokat - még ma is kaptunk visszajelzéseket, hogy milyen készüléktípussal akadhatnak apróbb gondok, ezeket máris javítjuk. Az eddigi közel három év alatt elsősorban a tartalom fejlesztésére, a videók készítésére koncentráltunk - most, hogy túl vagyunk a háromezredik videón, úgy éreztük, a felhasználók jobb kiszolgálása, könnyebb elérése a következő lépés. Videós oldalunk teljes egészében saját fejlesztés, ezért már végigjártuk a technikai buktatókat, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy egy jól használható "segédlet" legyünk. Az "i"-re az tette fel a pontot, hogy szó szerint is bármikor kéznél lehessünk.

- Mik a legnézettebb videók?


- Legnézettebb sorozataink közé tartozik például a Kocsmatrükkök (ötvennél is több sörrel, poháralátéttel, pénzérmével bemutatható trükköt tartalmaz), vagy az italozásnál maradva a koktélkészítő sorozatunk, amely félszáz koktél elkészítését, illetve tálalását mutatja be, de több száz videós ételreceptünk is népszerű. A számítástechnikai tippek is igen kedveltek, talán a legnézettebb a Photoshop használatát bemutató több tucatnyi tipp-áradat, amelyek nagy részét már nem mi magunk, hanem felhasználóink küldték be.
 
- Jövőbeni terveik, új fejlesztések?

- Szeretnénk a közösség erejét még jobban használni, még több felhasználót arra buzdítani, hogy ne csak nézze a tippvideókat, hanem a saját szakterületén bátran ragadjon kamerát, és össze meg a többiekkel a tudását, elvégre videofelvétel készítése ma már pofonegyszerű művelet, akár egy jobb mobiltelefon vagy digitális kamera is alkalmas erre.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Netbook vagy iPad?

További villámkérdések  Szavazás állása

Az adat az új olaj

"Az [origo] portál címkehalmaza például szinte kimeríthetetlen. Tartalmazza ugyanis a portál teljes archívumának - közel 400 ezer cikk - címkéit is. Ennyi szöveget képtelenség lett volna utólag kézzel felcímkézni, a feladatot a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja által fejlesztett algoritmus végezte el."

"Az adat az új olaj" - interjú az Origo Zrt. távozó tartalomfejlesztési vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés