Tatán lesz, Budapesten nyolc éve készül az elektronikus jegy

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu / MTI / Index.hu

Címkék: BKV | buszjegy | jegyrendszer | elektronikus jegy

2011.
01.14.
11:59

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Elektronikus buszjegyet és bérletet vezet be a Vértes Volán. A BKV nyolc éve ígéri az elektronikus jegyrendszer kiépítését a fővárosban, amelyről már számos tanulmányt megrendeltek, ám eredmény nem született. Szakértők szerint a fejlesztés körülbelül 27 milliárd forintba kerülne. Tavaly a papír alapú jegyekre 33 milliárd forintért tettek új kódokat. A BKV csőd elkerülésére Tarlós István 19 milliárd forintot kért a kormánytól.

Elektronikus buszjegyet és bérletet vezet be Tata, Tatabánya és a kistérség 18 településén a Vértes Volán. A 320 millió forintos fejlesztés GPS alapú utastájékoztató kiépítését is tartalmazza, valamint Tatabányán új átszállóhelyet építenek. Az elektronikus jegy bevezetésével megszűnhet a pénztárak előtti sorban állás, a jegyek és bérletek megvásárlása bármikor, bárhol kezdeményezhető.

A BKV idén nem emelte a jegyek és a bérletek árát, mert ez a lépés az eddigi években sem hozott plusz bevételt a vállalatnak. Helyette inkább időalapú, elektronikus jegyrendszert vezetnének be, ami lehetővé teszi rövid szakaszon az olcsóbb utazást, és kiküszöböli a bliccelést. A vállalat 2003 óta ígéri a bevezetését. Az akkori gazdasági tárca 2004-ben három tanulmányt rendelt a Transman Kft.-től, 2007-ben pedig a Budapesti Közlekedési Szövetség újabb kettőt chip alapú elektronikus jegyrendszer bevezetésére. Azonban gyakorlati hasznuk nem lett. Sőt a cég referencia listájáról referencia listájáról kiderül, hogy már 2003-ban is készítettek ilyen irányú tanulmányt a BKV-nak az Elektra Budapest projekthez.
 
2005-ben neki láttak a projektnek, akkor négy cég nyújthatta be a közbeszerzési pályázatát, és az év novemberére ígérték az eredményhirdetést. Döntés azonban végül nem született.
 
2009 januárjában egy nemzetközi közbeszerzési pályázatot írtak volna ki az elektronikus jegyrendszer bevezetésére, de ez sem valósult meg. Az e-jegy nem csak a BKV járműire, hanem a MÁV és a Volán járataira is érvényes lett volna.
 
Szakértők szerint a Budapesthez hasonlatos városokban a teljes elektronikus rendszer kialakítása 100-200 millió euró körül mozog, ami jelenlegi árfolyamon legkevesebb 27 milliárd forintot jelent -írja az Index.hu.
 
A tömegközlekedési elektronikus jegyrendszer Hong Kong-i modelljét mára számos európai nagyváros, köztük London, Párizs, Madrid, Amszterdam és Róma is átvette. Tapasztalatok alapján a befektetés 2-3 év alatt megtérül. Részben azért, mert minimálisra csökkenti a bliccelést, másrészt pedig a jelenlegi rendszer, az értékesítés, és ellenőrzés fenntartása majdnem annyiba kerül mint az ebből származó bevétel.
 
Tavaly év végén a BKV 33 milliárd forintot költött arra, hogy kódokkal látta el a jegyeket és a bérleteket. Ennek a célját a közlekedési társaság nem kommunikálta, feltételezhető, hogy így jobban kontrollálható a jegy és bérletkereskedelem, de nem jelent elmozdulást az elektronikus jegyrendszer irányába. Azt sem lehet tudni, hogy a fejlesztéssel mennyit takarít meg a BKV. Ugyanakkor a tisztázatlan célú beruházásra elköltött pénz nagyságrendje miatt érdekes, hogy Tarlós István, főpolgármester nemrég egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az állam beavatkozása nélkül pénzügyileg összeomlik a BKV, és ennek elkerülésére 19 milliárd forintot kér a kormánytól.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kijátszható a Facebook?

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés