Támad a Google - jön a Chrome

Szerző: digibiz

Címkék: Google | Google Chrome

2010.
06.04.
12:56

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google őszre tervezi a Windows-rivális ingyenes operációs rendszere, a Chrome bevezetését. A keresőóriás nem titkolt terve, hogy a felhasználókat az internetre és az ott található reklámok felé terelje.

Az internetes keresőmotorjáról ismertté vált cég tavaly nyáron jelentette be, hogy felveszi a versenyt a Microsofttal és az Apple-lel és egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszert készít, amely a Chrome böngésző alapjaira épülve kifejezetten a webes alkalmazások futtatására lesz alkalmas. A Google adatai szerint a Chrome böngészőt több mint 70 millió ember használja világszerte.

A fejlesztők részére tavaly novemberben tették elérhetővé az alkalmazások írásához szükséges Chrome-forráskódot. Kezdetben az alacsony memóriakapacitással rendelkező, kifejezetten internetes használatra készülő netbookokra telepítik, az ilyen gépeket használók a felhőprogramozás (cloud computing) előnyeit kihasználva adataikat nem a saját számítógépükön, hanem az internetes szervereken, azaz "a felhőben" tárolják majd. Elemzők szerint azonban az új, ingyenes rendszer népszerűsége egyáltalán nem garantált, ugyanis még mindig kérdéses, hogy a hardvergyártók tervezik-e a Chrome-alapú készülék bevezetését.


Először a San Francisco-i fejlesztői konferencián jelentették be, hogy a Google több frontos is felveszi a kesztyűt a nagy riválissal szemben, és az iTunes App Store-jának mintájára megalkotta a Chrome Web Store-t. A web store elsősorban a Chrome felhasználói tábor tagjait, illetve a ősszel önálló operációs rendszerként megjelenő Chrome OS használóit fogja kiszolgálni újabbnál-újabb, mindenre megoldást kínáló szoftverekkel.
 
Piac

A Comscore tőzsdei elemzőcég áprilisi adatai szerint valamelyest visszaesett a még így is magasan piacvezető Google piaci részesedése. Amerikai viszonylatban nézve (ahol a Google versenytársai egyébként is erősebbek, mint világszerte) 64,4 %-os a Google piaci aránya, ez pedig márciushoz képest fél százalékos visszaesést jelent. Összehasonlításul a Microsoft keresője, a Bing ennek ellenére tizenegy hónapja mutat folyamatos növekedést, de ez még mindig csak 11,8 százalékra elegendő.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés