Támad a Google - jön a Chrome

Szerző: digibiz

Címkék: Google | Google Chrome

2010.
06.04.
12:56

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google őszre tervezi a Windows-rivális ingyenes operációs rendszere, a Chrome bevezetését. A keresőóriás nem titkolt terve, hogy a felhasználókat az internetre és az ott található reklámok felé terelje.

Az internetes keresőmotorjáról ismertté vált cég tavaly nyáron jelentette be, hogy felveszi a versenyt a Microsofttal és az Apple-lel és egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszert készít, amely a Chrome böngésző alapjaira épülve kifejezetten a webes alkalmazások futtatására lesz alkalmas. A Google adatai szerint a Chrome böngészőt több mint 70 millió ember használja világszerte.

A fejlesztők részére tavaly novemberben tették elérhetővé az alkalmazások írásához szükséges Chrome-forráskódot. Kezdetben az alacsony memóriakapacitással rendelkező, kifejezetten internetes használatra készülő netbookokra telepítik, az ilyen gépeket használók a felhőprogramozás (cloud computing) előnyeit kihasználva adataikat nem a saját számítógépükön, hanem az internetes szervereken, azaz "a felhőben" tárolják majd. Elemzők szerint azonban az új, ingyenes rendszer népszerűsége egyáltalán nem garantált, ugyanis még mindig kérdéses, hogy a hardvergyártók tervezik-e a Chrome-alapú készülék bevezetését.


Először a San Francisco-i fejlesztői konferencián jelentették be, hogy a Google több frontos is felveszi a kesztyűt a nagy riválissal szemben, és az iTunes App Store-jának mintájára megalkotta a Chrome Web Store-t. A web store elsősorban a Chrome felhasználói tábor tagjait, illetve a ősszel önálló operációs rendszerként megjelenő Chrome OS használóit fogja kiszolgálni újabbnál-újabb, mindenre megoldást kínáló szoftverekkel.
 
Piac

A Comscore tőzsdei elemzőcég áprilisi adatai szerint valamelyest visszaesett a még így is magasan piacvezető Google piaci részesedése. Amerikai viszonylatban nézve (ahol a Google versenytársai egyébként is erősebbek, mint világszerte) 64,4 %-os a Google piaci aránya, ez pedig márciushoz képest fél százalékos visszaesést jelent. Összehasonlításul a Microsoft keresője, a Bing ennek ellenére tizenegy hónapja mutat folyamatos növekedést, de ez még mindig csak 11,8 százalékra elegendő.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Netbook vagy Notebook?

További villámkérdések  Szavazás állása

Augmented reality: Hallott már róla?

Az augmented reality mobiltechnológiára való átterjedése előrevetíti, hogy a jövőben mobiljaink fő feladata lesz tetszőleges pillanatban összekötni a digitális és a valódi világot. Kereséseinket intuitív módon, a fizikai világra kiterjesztve futtathatjuk, a találatok pedig szintén kézzelfogható valóságként érkeznek szempillantás alatt.

A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés