Az idősáv megújította a megszokott képrendezést

Szerző: digibiz Forrás: digibiz

Címkék: Fortepan | internet | fénykép | interjú

2010.
10.18.
09:18

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A weboldalak általában apró thumbnailek formájában rendezik a fotókat, ám nemrég egy újfajta elv tűnt fel az interneten, a Fortepan.hu fotógyűjtemény oldalán. Ez pedig az idősáv mentén való rendszerezés, ami nem csak szórakoztatóbbá teszi a böngészést, hanem átláthatóbbá is. Sok cég alkalmazná az ötletet életművek vagy múzeumok fotógyűjteményének bemutatásához is.

Körülbelül 5000 kép között böngészhetünk az 1900-as évek kezdetétől egészen a '90-es évek végéig a Fortepan.hu -n. A weboldalt Szepessy Ákos és Tamási Miklós álmodta meg, amit ők online privát fotógyűjteményként definiálnak. Húsz éve, lomtalanításokon kezdték el gyűjteni a fotókat, de csak tavaly nyáron jutott eszükbe, hogy kezdhetnének valami hasznosat is a hatalmasra duzzadt gyűjteménnyel. Nem irigylik senkitől "kincseiket", ezért letettek a kezdeti könyvkiadás ötletéről, és inkább egy ingyenes, bárki számára hozzáférhető tárlatot hoztak létre az interneten. Tamási Miklós kérdésünkre elmondta, hogy rengeteg munkájukba került létrehozni az oldalt, ezért eleinte azt tervezték, hogy fizetősség teszik azt. Végül több okból is elvetették ezt az ötletet. Egyrészt, mert mások által készített képekkel nem illik kereskedni, másrészt, mert nem akartak belemenni a cégalapítás maceráiba. És természetesen azért mert - ahogy ő fogalmazott - sokkal kedvesebb dolog, ha bárki hozzáférhet a múlt ezen pillanataihoz.

Ami az egyiknek szemét, az a másiknak érték

fortepanMa már több száz látogatója van naponta az oldalnak. Mindez eredendően annak köszönhető, hogy vannak olyanok, akik számára nem képviselnek értéket a régi fotók vagy negatívok, így könnyedén megszabadultak tőlük. "Szerintem azért dobják ki ezeket a fotókat, mert nem is tudják, hogy mi van rajta, főleg a negatívokon. Papírképeket pedig idővel már nem akarnak visszanézegetni. Gyakran lakásvásárlás után kerülnek a szemét tetejére, mert az új lakó úgysem tudja, kiket ábrázol a fotó. Gondolkoztunk azon, hogy szelektív hulladékgyűjtőt kéne létrehozni ezeknek a fölöslegessé vált fényképeknek, de nem valószínű, hogy ez működne." - magyarázta Tamási Miklós. Megtudtuk, hogy nem volt még arra példa, hogy valaki személyeket beazonosított volna az oldalon. Inkább tárgyakat vagy utcákat szoktak felismerni. "Nagyon érdekes volt, amikor egy lantművész elmesélte emailben, hogy  felfedezte régi autóját és a kocsi első tulajdonosait a képek között.

Azonban embereket nem szoktak megismerni. Eleinte tartottunk is tőle, hogy majd biztos lesznek, akik azt kérik, hogy például a nagymamájukat vegyük le az oldalról, de eddig nem történt ilyen. Úgy tűnik, ez egy rokonszenves kezdeményezés az ország számára és csak pozitív visszajelzést kapunk."

Az idősáv a honlap lelke

A Fortepan.hu -n a böngészés megkönnyítésére három opció szerint szűkíthető a gyűjteményt: szereplők, tárgyak vagy helyszínek szerint. Sajnos arról nincs adat, hogy melyik a leglátogatottabb. Tamási Miklós legjobban a tájképeket kedveli, mert mindig magával ragadja az idő által rájuk rakódott hangulat és szemcsésség, még akkor is, ha csupán egy patakot ábrázol. Nem csak az előbb említett három alkategória segíti a szűrést, hanem az oldal alján található idősáv is. Ennek bevezetése azonban nem volt olyan egyértelmű, mint azt gondolnánk, noha utólag nagyon jó döntésnek bizonyult.

"Sokat gondolkoztunk azon, hogy hogyan legyen a gyűjtemény megjelenítése. Nem volt evidens az idő alapján való rendezés, mert sok ezer fotónk volt, de nem tudtuk róluk, hogy mikor készültek. Ezt meg kell saccolni. Mostanra viszont ez az időskála a honlap lelke, ennek köszönhetően lett egységes a fotók halmaza." - mesélte. A rendező elv sikerét mutatja, hogy sokan megkeresték már az oldalt azzal kapcsolatban, hogy ők is használhatnak -e hasonló időskálát, ami alkalmas akár egy életmű bemutatására is. A szerkesztő leszögezte, hogy nem védett a találmány, bárki használhatja, éppúgy mint fotóikat.

Nehéz kezelni a folyamatosan bővülő gyűjteményt

A Fortepan-hoz bárki elküldheti a birtokában lévő fotókat, de ezzel a lehetőséggel még kevesen tudnak élni. "Sokan írnak és küldenek fotót. Általában túlságosan pici méretben csatolják, ezért megkérjük őket, hogy nagyobbat küldjenek. A minőség nálunk fontosabb a mennyiségnél. Nem tudom miért, de erre legtöbbször már nem jön válasz… Azonban bízom benne, hogy tovább bővül a gyűjteményünk." Azonban a bővülésnek is lehet hátulütője, hiszen egyre nehezebb lesz kezelni azt. "Az a rákfenéje, hogy ha akár csak háromszor ennyi képünk lesz, akkor fennáll a veszélye, hogy nehezen lehet majd kezelni, átlátni a gyűjteményt. Minél több a kép, annál többet áll a csúszka ugyanazon az időszakon és nem halad az idősáv. Pedig éppen ez a folyamat adja a rendszer varázsát. Később meg kell oldanunk ezt a problémát. Talán lesz majd egy gomb, amivel véletlenszerűen csak minden harmadik képet láthatnának." Másfajta fejlesztést azonban egyelőre nem terveznek a szerkesztők.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Open Office vagy Ms Office?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés