Személyes adatainkat tárolják az alkalmazások

Szerző: digibiz Forrás: cnet.com

Címkék: alkalmazás | Android

2011.
08.10.
13:41

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A ViaForensics tanulmánya szerint az iOS-re és Androidra készített mobilos alkalmazások még mindig túl sok személyes információt tárolnak rólunk, mindenféle kódolás nélkül.

A ViaForensics tavaly november és idén június között tesztelt egy sor alkalmazást, mindkét platformon, és úgy találták, hogy azok 76 százaléka kódolatlanul tárol adatokat, de tíz százalékuk még a jelszavainkat sem titkosítja. Minden alkalmazás kapott egy átment, nem ment át, vagy egy figyelmeztető megjelöllst a tesztek után, annakn tekintetében, mennyire biztonságosak. Az átment megjelölést természetesen csak az a program kaphatta meg, ahol titkosítva őrzik meg az adatainkat.

Mindössze 17 alkalmazás ment így át a vizsgán, 39 megbukott, és 44 kapta meg a figyelmeztető jelzést. A pénzügyi alkalmazások kiemelkedően jól teljesítettek, itt jobban odafigyelnek a fejlesztők az adatvédelemre, 14 ilyen program ment át egyből, és 10 kapott figyelmeztetést. Ráadásul ezek ugyanolyan gyorsan futnak mint más, kódolást nem alkalmazó alkalmazások, pedig sokszor pont az a kifogás, hogy a titkosítás lassítja az alkalmazás működését. 

A közösségi oldalak alkalmazásai már egyáltalán nem ilyen jók biztonsági szempontból. Ebben a kategóriában egyetlen sem ment át, sőt, 19-ből 14 megbukott. Ezek az alkalmazások még a tárolt jelszavainkat sem kódolják, nem hogy az adatainkat. Ezek között van például a Foursquare és a LinkedIn Androidos verziója is.

A különböző felhasználói alkalmazások, mint a YahooMail, a Gmail, vagy a WordPress, sem mutattak túl kedvező eredményeket. A 35-ből mindössze 3 ment át. Legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az e-mailek tartalmát nem titkosították. 

A platformok tekintetében valamivel több biztonságos iOS alkalmazás volt, viszont a felhasználóknak ettől még figyelnie kell az egyre terjedő mobilos vírusokra, hiszen azok is megszerezhetik személyes információinkat. A titkosítás pedig azért lenne nagyon fontos, mert anélkül csak megkönnyítjük a hackerek dolgát abban, hogy adatainkkal visszaéljenek. 

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Akcióban a szezonális termékek

A webáruházak többsége nem készül külön akcióval a nyárra, inkább az őszi és téli időszakhoz hasonlóan a szezonális termékeket kínálják kedvezménnyel. Az internetes üzletek a válság miatt nem változtattak az árazási szokásaikon, azonban így is növelték vásárlóik számát.

Nyári akciók nélkül is bővülnek a webshopok Nyári akciók nélkül is bővülnek a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés