Személyes adatainkat tárolják az alkalmazások

Szerző: digibiz Forrás: cnet.com

Címkék: alkalmazás | Android

2011.
08.10.
13:41

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A ViaForensics tanulmánya szerint az iOS-re és Androidra készített mobilos alkalmazások még mindig túl sok személyes információt tárolnak rólunk, mindenféle kódolás nélkül.

A ViaForensics tavaly november és idén június között tesztelt egy sor alkalmazást, mindkét platformon, és úgy találták, hogy azok 76 százaléka kódolatlanul tárol adatokat, de tíz százalékuk még a jelszavainkat sem titkosítja. Minden alkalmazás kapott egy átment, nem ment át, vagy egy figyelmeztető megjelöllst a tesztek után, annakn tekintetében, mennyire biztonságosak. Az átment megjelölést természetesen csak az a program kaphatta meg, ahol titkosítva őrzik meg az adatainkat.

Mindössze 17 alkalmazás ment így át a vizsgán, 39 megbukott, és 44 kapta meg a figyelmeztető jelzést. A pénzügyi alkalmazások kiemelkedően jól teljesítettek, itt jobban odafigyelnek a fejlesztők az adatvédelemre, 14 ilyen program ment át egyből, és 10 kapott figyelmeztetést. Ráadásul ezek ugyanolyan gyorsan futnak mint más, kódolást nem alkalmazó alkalmazások, pedig sokszor pont az a kifogás, hogy a titkosítás lassítja az alkalmazás működését. 

A közösségi oldalak alkalmazásai már egyáltalán nem ilyen jók biztonsági szempontból. Ebben a kategóriában egyetlen sem ment át, sőt, 19-ből 14 megbukott. Ezek az alkalmazások még a tárolt jelszavainkat sem kódolják, nem hogy az adatainkat. Ezek között van például a Foursquare és a LinkedIn Androidos verziója is.

A különböző felhasználói alkalmazások, mint a YahooMail, a Gmail, vagy a WordPress, sem mutattak túl kedvező eredményeket. A 35-ből mindössze 3 ment át. Legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az e-mailek tartalmát nem titkosították. 

A platformok tekintetében valamivel több biztonságos iOS alkalmazás volt, viszont a felhasználóknak ettől még figyelnie kell az egyre terjedő mobilos vírusokra, hiszen azok is megszerezhetik személyes információinkat. A titkosítás pedig azért lenne nagyon fontos, mert anélkül csak megkönnyítjük a hackerek dolgát abban, hogy adatainkkal visszaéljenek. 

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Bill Gates vagy Steve Jobs?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kétmilliós netbankos körkérdés

Jóval kétmillió fölött jár már az internetbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma. Megnéztük, a kutatások szerint kikről is van szó, és összevetettük az adatokat a bankoktól kapott információkkal. Kiderült, hogy az összképet erősen árnyalják az egyes bankok közti különbségek.

Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat? Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés