Letölthetők a Facebook-felhasználók adatai

Szerző: digibiz Forrás: Index/digibiz.hu

Címkék: Facebook | adatvédelem

2010.
07.29.
12:48

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy amerikai programozó különös módon próbálja felhívni a figyelmet a Facebook adatvédelmi hiányosságaira. Közszemlére tette százmillió felhasználó adatait egy nyilvános listán, amit bárki letölthet a netről.

Százmillió Facebook-felhasználó személyes adatait (név, a közösségi oldalon használt becenév, emailcím, telefonszám) gyűjtötte össze a Skull Security biztonságtechnikai cég egyik szakértője, Ron Bowes, majd az ezeket tartalmazó, 2,8 gigabájtos adatbázist szabadon letölthetővé tette. A Pirate Bayen most is több ezren töltik le a torrentfájlt - adta hírül az Index. Mindezt teljesen legálisan, a közösségi oldalon nyilvánossá tett adatok összegereblyézésével érte el, amire egy speciális gyűjtőprogramot írt.

toptechreviews.netBowes ezzel azt akarta megmutatni, mennyire könnyelműen bánnak az emberek a neten a személyes adataikkal, és a Facebook mennyire elhanyagolja, hogy adatvédelmi tudatosságra nevelje felhasználóit. A szakértő azt mondta az PC Worldnek, ijesztő, ahogyan a Facebook a felhasználói adataival bánik, egy név és egy url birtokában még a legmagasabb szintű adatvédelmi beállítások mellett is nagyon sok mindent lehet kibányászni egy emberről.
Ugyan van lehetőség a Facebookon úgy létezni, hogy a nyílt adatbázisból törli magát az ember, de így gyakorlatilag lehetetlen lesz őt megtalálni az újonnan csatlakozott ismerőseinek. Bowes kutatása alapján kiderült az is, hogy gyakorlatilag semmit nem ér, ha egy felhasználó kikapcsolja a profilja kereshetőségét: ha csak egy olyan ismerőse van, aki ezt az opciót bekapcsolva hagyja, ő maga is láthatóvá válik a keresők előtt.

Törlik profiljukat a Facebook-felhasználók

Ahogy arról már beszámoltunk, egy korábbi felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadóknak csak egynegyede biztos abban, hogy nem fog kilépni a közösségi oldalról, 16 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy inkább be sem lép. Tiltakozik az Európai Unió is a Facebooknál, még pedig azért, mert lehetővé teszik a felhasználók profiljaiból származó egyes adatok szélesebb körű közzétételét. Egyebek között gazdasági megfontolásból, hirdetések terjesztésének érdekében igyekeznek személyes adatokhoz, információkhoz jutni. Az illetékes uniós munkacsoport arra is kérte a közösségi portálok üzemeltetőit, hogy szabályozzák szigorúbban felhasználóik adatainak kezelését, különös tekintettel azokra az egyéb internetes oldalakra, amelyekre a felhasználók ellátogattak.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

ADSL vagy mobilnet?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés