Hatalmasat dobbantott a Google

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: Google | tőzsde

2010.
10.15.
11:10

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Tegnap a tőzsde zárását követően hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves gyorsjelentését a Google. A keresőóriás bevételei 32%-kal haladták meg az előzetes várakozásokat, igaz a működési kiadás egy év alatt másfélszeresére nőtt. Az előzetes várakozásokat meghaladó eredmény tovább lendítette az augusztus óta folyamatosan emelkedő árfolyamot, így év végére elérheti a válság előtti szinteket. A 2004-ben 85 dolláron kibocsájtott részvények jelenleg 590 dollárt érnek.

Eric Schmidt, a Google vezére tömören így jellemezte a szeptember 30-án zárult időszak eredményeit: "A Google-nak kitűnő negyedéve volt." És úgy tűnik a piac alátámasztja az elégedett kijelentést, a zárás utáni kereskedés során 9% emelkedett a Google papírok árfolyama.

saidaonline.comA cég 7,29 milliárd dollár bevételt generált a harmadik negyedévben, ami 23%-os növekedés 2009 azonos időszakához képest. Ez részvényenként mintegy 7,6 dollárt jelent. Az előzetes wall street-i várakozások 6,6 dollárt tartottak valószínűnek.

A nettó bevétel (levonva a partner oldalaknak kifizetett összeget) 5,48 milliárd dollár, az előzetes elemzői konszenzus 5,27 milliárdot várt. Tavaly ez a szám 4,38 milliárd volt. A kereső hirdetésekben a fizetett kattintások aránya 2009 azonos időszakához képest 16%-kal növekedtek, az előző negyedévhez képest 4%-os volt a növekedés. A Google alkalmazottak száma 1500 fővel nőtt a harmadik negyedévben, a működési kiadások 2,19 milliárd dollárra növekedtek, egy évvel ezelőtt ez a szám még csak 1,64 milliárd volt.  A tegnapi kereskedés zárásakor a részvények 540,93 dollárt értek, azonban a zárást követő kereskedés során, a jelentés nyilvánosságra hozatala után, 590 dollárig emelkedett az árfolyam.

Ezzel a papír már majdnem elérte az idén áprilisban elért idei legmagasabb árfolyamát. Ugyanakkor a 2010-es év augusztusig nem volt egy sikertörténet a Google papírjainak egyébként is meglehetősen viharos történetében.

Három év alatt 85-ről 747-ig


A Google első nyilvános részvénykibocsájtására 2004 augusztus 19-én került sor, 19 605 052 darab részvény került a piacra, egyenként 85 dollárért. A részvények nagy része, mintegy 14 milliónyi a Google-hoz került, és valamivel több mint 5,5 millió részvényhez jutottak a befektetők. A kibocsátás a Google piaci értékét 23 milliárd dollárra növelte. Az összesen 271 millió részvény döntő többsége a Google, ezen belül a két alapító, Larry Page és Sergey Brin ellenőrzése alatt maradt.

A cég 2005-ben, alig egy évvel a Google papírjainak nyilvános megjelenését követően, újabb 14 milliónyi részvényt bocsájtott ki, a piac akkor negatívan ítélte meg a tőkebevonást, a részvények 5 dollárral estek, de így is 280 dollárt adtak egy részvényért, ami három és félszerese a kibocsátási árnak. 2006-ban újabb részvénycsomagot, összesen 5,3 millió részvényt bocsájtott ki a Google, mintegy 2 milliárd dollár értékben.  A Google-nak ekkor az AOL telekommunikációs óriás 5%-os tulajdonrészének megszerzéséhez kellett a tőke. Először ekkor csapott össze a Google és a Microsoft, a bevásárlással a Google megakadályozta, hogy a Microsoft összekapcsolódjon az amerikai internetszolgáltatóval.

A válság előtt a Google papírjainak legmagasabb árfolyama 2007 novemberéhez köthető, ekkor -mintegy fél évvel a válság kitörése előtt - egy Google részvényért 747 dollárt adtak.  A 2008-as év elején azonban kitört a második komolyabb Microsoft-Google összecsapás, és a befektetők egyáltalán nem bíztak abban, hogy a küzdelemből a Google kerül ki győztesen. Az árfolyam meredeken zuhanni kezdett.

A Google megmenti a Yahoo-t

2008 január végére Steve Ballmer, a Microsoft vezére döntött: a Yahoo ellenséges felvásárlásával javít a szoftvercég online pozícióin. A Yahoo végül úgy tudta visszaverni a Microsoft támadását, hogy megállapodott a Google-lal arról, hogy átveszi annak keresőjét. Az együttműködés egy tesztidőszakkal kezdődött, amely során a Google-nak azt kellett bebizonyítania, hogy a keresésből hatékonyan lehet bevételt generálni. A teszt sikerült, és a Google képes volt a Yahoo életben tartásával maga mögött tartania a Microsoftot, amely ekkor döntött úgy, hogy nekilát saját keresőmotort fejleszteni.

A  Google papírjai megsínylették a csatát, március közepére 433 dollárra csökkent az árfolyam. Addigra azonban világossá vált: a Yahoo nem eladó, így az árfolyam ismét emelkedni kezdett. Júliusra elérte az 585 dollárt. Ekkorra azonban kiteljesedik a válság és a Google árfolyamát is a mélybe rántja.

Olvassa tovább a cikket!

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Nők vagy Wikipédia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Domainháború közeleg

Évtizedek óta kőbevésett szabályok uralták a domain piacot, csupán apróbb fejlődés, például újonnan létrejövő országoknak kiosztott domainek színesítették a palettát. Viszont a 2010-es évek elejére tervezett forradalmi változások napjainkban lettek aktuálisak, így már készülhetünk a nagy domainháborúkra.

Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés