Street View-botrányok havi bontásban

Szerző: digibiz Forrás: [origo]/digibiz.hu

Címkék: Google | Street View | adatvédelem

2010.
08.18.
12:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A napokban Spanyolországban indítottak vizsgálatot a Street View ismert adatvédelmi hézaga miatt. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a tavasz óta először Európában, majd egészen Ázsiáig terjedő botrány állomásait.


Német adatvédelmi szervek vizsgálatai nyomán derült fény arra, hogy a Google Térképen elérhető Street View panorámaképek készítéséhez használt járművek a városokban működő nyílt wifi-hálózatok paramétereit is rögzítették. A cég elismerte hibáját, szerintük a gond az volt, hogy a járművek a wifi hálózatokon jelszó által nem védett információkat is rögzítettek. "Mihelyt értesültük a problémáról, leállítottuk a StreetView-autókat, külön hálózatokon elkülönítettük az adatokat, amelyeket azonnal lekapcsoltunk, hogy elérhetetlenné tegyük őket" - közölte akkor a Google. Ennek ellenére az adatgyűjtés kapcsán az elmúlt hónapokban több országban is vizsgálat indult a cég ellen.

Augusztus - Spanyolország


Egy spanyol bírósághoz benyújtott panasz nyomán az ügyben eljáró bíró döntése értelmében vizsgálat indul a Google wifis adatgyűjtése kapcsán. A keresőcég ellen egy Apedanica nevű, a helyi internetezők érdekeit képviselő csoport nyújtott be panaszt - számolt be az [origo].

Augusztus - Dél-Korea

Nem egészen két héttel ezelőtt szintén címlapon volt a Street View, ekkor ugyanis a dél-koreai rendőrség arról számolt be, hogy lecsapott a Google szöuli székházára. "Nyomozást folytatunk a Google Korea LLC ellen, mivel felmerült a gyanú, hogy a cég engedély nélkül gyűjtött és tárolt bizonyos wifi hálózatokról származó felhasználói adatokat" - állt a Koreai Nemzeti Rendőrségi ügynökség (KNPA) közleményében. 19 KNPA ügynök ütött rajta a szöuli irodán, lefoglalva a szervereket és a kapcsolódó iratokat. A Google egyik szóvivője  az üggyel kapcsolatban a BBC-nek annyit mondott, hogy "a razzia a KNPA "Street View autók adatgyűjtési ügyében indult nyomozással" volt kapcsolatos, és együtt fognak működni a hatósággal.

AFP foto

Június - Magyarország

Nyár elején a magyar adatvédelmi biztos, Jóri András is kérdőre vonta a Google-t. Az ombudsman a Google Street View szolgáltatás kapcsán korábban is felszólalt, ugyanis az alkalmazás olyan képeket rögzít, amelyeken személyes adatok (járókelők képmása vagy a rendszámuk) látható, ez pedig Magyarországon törvényt sért. Még akkor is, ha a program elméletileg automatikusan kitakarja őket, ugyanis a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg. Emellett azt is sérelmezte az adatvédelmi biztos, hogy a Google megőrzi az eredeti felvételeket. Ez a megkeresés abba a vizsgálatba illeszkedett, amely az Európai Unió adatvédelmi biztosait tömörítő úgynevezett 29-es Munkacsoport koordinálásával zajlik. Kezdeményezése nyomán minden európai adatvédelmi biztos ugyanazokat a kérdéseket teszi fel a Google helyi képviseleteinek, és a fellépésüket továbbra is koordinálják.

Május - Ausztria

Tavasszal az osztrák adatvédelmi hatóság függesztette fel a Street View ausztriai munkálatait. A hatósági eljárás fő kiváltó oka az volt, hogy a Google nem jelentette be sem a vezeték nélküli hálózatok adatainak, sem a személyes adatoknak a gyűjtését. Az adatvédő szerv szerint így nem világos, hogy a fényképfelvételeket technikailag mennyire választották el az adatgyűjtéstől. Előzőleg a cég azt nyilatkozta, hogy csupán véletlenül rögzítették az említett információkat, ám ebben kételkedett egy osztrák adatvédelmi szervezet, az ARGE Daten, és feljelentette a Google-t.

Május - Németország

Németországban robbant a bomba. A német legfelsőbb bíróság meglepő döntést hozott ennek kapcsán: a jövőben 100 euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók azok, akik nem védik jelszóval otthoni vezeték nélküli internethálózatukat, és ezáltal lehetővé teszik, hogy harmadik fél hozzáférjen, és illegálisan közzétett tartalmakat töltsön le azon keresztül. A Google augusztusban végül bejelentette, hogy hosszas tárgyalások után, szigorú feltételek mellett elindítja az alkalmazását Németországban.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Safari vagy Chrome?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kijátszható a Facebook?

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés