Street View: a botrányok ellenére is

Szerző: digibiz

Címkék: Google | Street View | Microsoft | Streetside | Everyscape

2011.
05.25.
14:36

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google virtuális utcabejáró szolgáltatását az indulása óta botrányok kísérik, illegális adatgyűjtéssel is vádolták már miatta a keresőóriást. Az utcaböngésző biznisz mégis megállíthatatlannak tűnik: bővül és fejlődik. Már a Microsoftnál is.

A francia adatvédelmi hatóság nemrég közel 100 ezer eurós (kb. 27 millió forintnyi) bírságot szabott ki a Google-ra, amiért a Street View alapjául szolgáló panorámaképek készítése közben speciális kamerás autói francia wifihálózatok adatait, és velük a hálózathasználók bizalmas információit is lementették.
A Google szerint a fotózáskor az autókban használt rendszerrel csupán a hotszpotok helyét akarták bemérni, de a használt szoftver béta verzió volt egy felesleges, bent maradt szkripttel, ami miatt az alkalmazás nemcsak a hotszpotok pontos koordinátáit, de a wifihálózatokon keresztül továbbított adatokat is lementette. Egyes vélemények szerint az adatgyűjtés, amely nemcsak Franciaországban, hanem minden Street View-hoz fotózott országban megtörtént, nem volt véletlen.

Az mindenestre a Google által is elismert tény, hogy közel négy évig gyűlt 600 gigabájtnyi információ a wifihasználók adataiból a cég gépein, mivel a hibát a szoftver későbbi változataiból se iktatták ki. Bár tavaly májusban, az ügy kirobbanásakor még azt állították, hogy az autók folyamatos mozgása miatt csupán töredékinformációkat mentettek le, később kiderült, hogy komplett levelek és felhasználói jelszavak is rákerültek a keresőcég gépeire.

Francia forradalom?

Habár az adatgyűjtés más országokban is megtörtént, eddig csak Franciaország ment el odáig, hogy büntetést fizettessen a keresőóriással. A francia adatvédelmi biztos szerint a cég nem volt elég együttműködő, kérésük ellenére nem adta ki például a használt program forráskódját.

A francia döntést talán fordulópontnak tekinthetjük a Google és a Street View-ban szereplő országok hatóságainak régóta tartó vitájában. Eddig ugyanis az országok nagy része nagyon megengedően járt el a Google-lal szemben az egyéb, személyiségi jogokat érintő ügyekben. Habár a francia bírság mértéke meg sem kottyan a tavaly 29 milliárd dollár bevételt produkáló keresőcégnek, ha a francia precedens egy bírsághullámot indítana el, vagy nagyobb szigort eredményezne a többi vitás országban is, az már okozhatna egy kis fejfájást a Google-nak.
Jelenleg éppen Svájc támaszt olyan kemény feltételeket az utólagos anonimizálás terén, amelyek fenntartása mellett a Google valószínűleg kénytelen lesz lehagyni Svájcot a Street View térképről.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy mind a sorozatos jogi viták, mind a szolgáltatás indulása óta folyamatosan kipattanó botrányok (a wifi ügyön kívül a legnevezetesebb a fotózásnál észre nem vett meztelen emberek és holttestek képeken való felbukkanása volt) kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy megállítsák az utcaböngésző biznisz fejlődését.

Google vs. Microsoft


A Google néhány hete jelentette be, hogy a Street View-ra hamarosan már boltok és éttermek belső terei is felkerülnek, ahol az utcáról "benyitva" szintén körül lehet majd nézni.
Ez nem új keletű ötlet, az Everyscape nevű bostoni startup már 2006 óta fotózza Amerikában helyi üzletek (boltok, szállodák, éttermek) belső tereit és adja bérbe gyűjteményét olyan nagy cégek helyalapú keresőszolgáltatásaihoz, mint az AT&T vagy a Microsoft. Önmagukban nem lennének elég erős versenytársai a Google-nak (pláne Amerikán kívül), de az, hogy képeik már most be vannak csatornázva a Bing helykeresőjébe, nagy lehetőség mind nekik, mind a Microsoftnak, amely már szintén kint van az utcaböngésző piacon saját konkurens verziójával, a Streetside-dal.

A Streetside a kritikák szerint képminőségben egyelőre alul marad a Street View-val szemben, viszont olyan opciókkal fejlesztik a programot, amikkel kihasználhatnak néhány a Google által le nem fedett piaci rést. A Microsoft szerint ilyen tulajdonság a Streetside-ban, hogy nem csak lépésekben lehet haladni az utcán, hanem egész háztömböket is lehet ugrani, ami jelentősen felgyorsítja a keresést például a mobil alkalmazásban. A másik fejlesztési irányuk a helyszínek információkkal való megtöltése, ami szintén működik már az Everyscape-nél. Jim Schoonmaker, az Everyscape ügyvezetője szerint ebben a rendszerben a fotó már nem a végtermék, hanem csak az alap, "egy vászon". "Ez a rendszer már nem fotókkal, hanem honlapokkal versenyez."

Jogi viták megint

A Microsoft egyébként épp most kezdte el a Streetside második európai országának, Németországnak a fotózását (Anglia után), így ismét előtérbe kerülhetnek a személyiségi jogi viták.
Németország már a Street View esetében is elég határozottan védte az álláspontját. Sikerült elérnie, hogy a lakosok a képek online publikálása előtt is kérhessék lefotózott ingatlanjaik elhomályosítását. A Google már kezdetben vállalta, hogy szoftveresen felismerhetetlenné teszi a lefotózott, a Street View-ban beazonosíthatóan előkerülő arcokat, rendszámtáblákat, magánlakásokat mindenhol a világon - ám csak utólag, a publikálást követően. Ez pedig már személyiségi jogokat sérthet.

Európa okozta a problémát a Google-nak azért is, mert a szoftveres torzítás nélküli nyersanyagot az EU szabályai szerint tilos kivinni az Unióból, az anonimizálást még itt kell elvégezni. Ennek tisztázatlansága miatt kellett leállnia a Google-nak például a magyarországi fotózással is, amit két év tiltás után csak idén márciusban kezdhetett újra. Csehország Prága és Brno körbefotózása után további fényképekre már nem adott engedélyt. Olaszországban a keresőcégnek a fotózó autók helyzetéről kellett tájékoztatnia a lakosságot.
A legújabban bekeményítő Svájcot már említettük, ott a kórházak, börtönök, iskolák, bíróságok és szociális intézmények környékén rögzített fotókról is el kellene tüntetni nem csak az emberek arcát és a rendszámokat, de a ruházatra, valamint a haj- és a bőrszínre vonatkozó jellemzőket is.

A Microsoft most megpróbál tanulni úttörő elődje hibáiból: a Streetside európai fotózásaira már komoly óvintézkedéseket tett. A fotózó autók menetrendjét ők már önként hozzák nyilvánosságra. Angliában állítólag helyi újsághirdetéseket és dedikált "feljelentő" telefonszámot is alkalmaztak. Olivier Blanchard, a Microsoft online üzletágának német vezetője azt nyilatkozta a német fotózások e hétfői kezdetekor, hogy minden várost, ahova mennek, legalább négy héttel a fotózás kezdete előtt feltüntetnek a Streetside honlapján. Valamint szorosan együttműködnek a helyi hatóságokkal, és előzetesen egyeztetnek helyi jogvédő szervezetekkel.

A Streetside Magyarországnál ugyan még nem tart, de a Google fotózásainak újraindulása miatt a Street View-ra hamarosan felkerülhet kishazánk. A személyiségi jogaikra kényes olvasóinknak ezért azt tanácsoljuk, hogy ne Eric Schmidt Google-vezér emlékezetes, élő CNN-adásban elhangzott tanácsát kövessék ("ha nem tetszik, el lehet költözni"), hanem már most ismerkedjenek meg a Street View nézet bal alsó sarkában található "Hibajelentés" gombbal.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Torrent vagy iTunes?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés