Steve Jobs miatt estek az Adobe részvényei

Szerző: digibiz Forrás: MTI/digibiz.hu

Címkék: Apple | Steve Jobs | Flash

2010.
05.03.
07:14

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Steve Jobs az Apple főnöke a szoftvercég honlapján megjelent nyílt levelében élesen bírálja az Adobe népszerű multimédiafejlesztő-alkalmazását, szerinte ugyanis a Flash megbízhatatlan és a mobileszközökre sem való.

Steve Jobs Gondolatok a Flashről című írására  - amelyben részletesen ecsetelte, hogy milyen problémák vannak a technológiával - az Adobe részvényei több mint 1 százalékos eséssel reagáltak. A kifogások között szerepel, hogy a Flash biztonsági problémák mellett az energiagazdálkodás szempontjából is visszaesést jelent.

"A Flash jövedelmező terméke az Adobe-nak, ezért megértjük, hogy ezt a szoftvert miért szeretnék a pc-ken túl más eszközökre is kiterjeszteni, azonban a mobilkészülékek alacsony teljesítményű, érintőképernyős, illetve a nyílt webes szabványokkal kompatibilis eszközök, a Flash viszont ezen kritériumok egyikének sem felel meg" - magyarázta Jobs. Az Apple vezére szerint a Flash, "zárt rendszer", amely az Adobe szellemi tulajdonát képezi, azaz a termék tulajdonságaitól kezdve az árazásig minden a forgalmazótól függ.

AFP foto


A webes tartalmak jelentős része ma már elképzelhetetlen Flash, vagy ezt a technológiát kiváltó más megoldás nélkül. A Flash lejátszóprogramja viszont korántsem tökéletes, például nem megfelelően optimalizált, úgynevezett videokodekek rendkívül erősen terhelik a számítógépek processzorteljesítményét. Ez a probléma nemcsak az Apple okostelefonjaira, vagy a közelmúltban bemutatott táblagépére igaz, hanem az egyre elterjedtebb netbookok használói is a Flashes oldalak böngészésekor teljesítménycsökkenésre panaszkodnak. A Flashben készült webes tartalmakat ráadásul a keresőmotorok sem képesek indexelni, azaz a Flashre épülő honlapok a keresési eredményekből is hiányoznak.

Az Adobe szerint az Apple az App Store - alkalmazások beszerzésére létrehozott - központi webáruház uralmát akarja megvédeni. Az Apple viszont azt mondja: csupán technológiai problémák állnak a Flash visszautasítása mögött.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Iparági fúziók I-II

A fúziók, licencek, bevásárlások témakörében annyi az esemény, hogy halandó újságíró a legjobb szándékkal is csak jellemzőnek vélhető részleteket tud kiragadni a folyamatok áradatából. Ezúttal nem napjaink felvásárlásai között tallóztunk, hanem az iparág (közel)múltjából ragadtunk ki néhány tanulságos példát.

It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés