Startupok.hu - most induló hazai IT-vállalkozások gyűjtőoldala

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu

Címkék: weboldal | startup | Twitter | közösségi oldal

2010.
11.15.
14:11

2 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Több, sikeres magyar startup bizonyította már, hogy induló IT-vállalkozások terén is érdemes hazánkra figyelnie a nagyvilágnak. Mindezt megkönnyítendő, külföldi mintára magyar startup-gyűjtő oldalt hoztak létre fiatal webes szakemberek startupok.hu címen. A szolgáltatásról az oldalt szerkesztő Suhajda Gábort kérdeztük.

Milyen megfontolásból jött létre a startupok.hu? Milyen űrt hivatott betölteni az új site?

A startupok.hu Tóth János Pál (@tjp / @rugozat) londoni startupokat gyűjtő szájtjának magyar testvére. Mivel a magyar startupokkal foglalkozó twitterezőknek nem volt hasonló gyűjteménye, ezért gondoltuk érdemes összeszedni őket. Reméljük, hogy a startupok.hu segít, hogy a megfelelő emberek megtalálják egymást és sikeres startupok jöhessenek létre. Akinek nincs sok ismerőse a szakmában, de van egy jó ötlete, amihez csak egy kis támogatás vagy egy-két jó fejlesztő kéne, annak ez egy nagyon jó kiinduló pont lehet. Szeretnénk azokat is bevonni, akik esetleg eddig nem használták a Twittert, hiszen hasznukra válhat, ha aktívan megjelennek itt, vagy akár csak az, ha használják a Twittert.

Létezik itthon startupokra éhes kockázatitőke-befektetői közeg?

Biztosan, elég csak a konferenciákra, startup-találkozókra gondolni. Ezek nem lennének, ha nem létezne egy vállalkozni és befektetni hajlandó közeg. Ennek ellenére úgy látom, hogy nálunk az igazi startup élet épp mostanában kezd felpezsdülni és ezzel a címkével bekerülni a köztudatba. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy még csak most indulnának az első magyar startupok és hogy mindenkinek magyarázni kéne, hogy mi is ez valójában. Vannak évek óta működő startupok, több már nemzetközi elismerést is szerzett, sokan érdeklődnek a startupok iránt és szerencsére az online- és offline sajtó is rendszeresen foglalkozik magyar startupokkal. Befektetők pedig mindig is voltak, léteznek kisebb-nagyobb befektetői klubok és különböző szervezetek, akik induló vállalkozások támogatásával foglalkoznak. Szeretnénk felderíteni és bevonni mindenkit, aki bármilyen szinten startupokkal folgalkozik, hogy ez a most még nem egyértelműen beazonosítható kör jobban láthatóvá váljon.

Milyen rendező elv szerint válogattátok össze a magyar startupokat?

Magyar fejlesztők által létrehozott, és/vagy magyar nyelven működő startupokat kerestünk. Szerencsére vannak olyan magyar startupok, amik már inkább nemzetközinek számítanak, de mégis nyugodtan merem magyarnak mondani őket, hiszen az alapítók között vannak magyarok, vagy éppen a fejlesztők nagy része magyar. Ők is mindenképpen részei a magyar startup közösségnek.

Meddig számít egy vállalkozás startupnak?

Már az sem egyszerű kérdés, hogy egyáltalán mi az a startup. Erről megoszlanak a vélemények, de a lényeg nagyjából hasonló: valamilyen szinten emberi és anyagi erőforrásaiban korlátozott induló vállalkozásokról van szó. Ha egy startup már képes megtermelni a működéshez és fejlődéshez szükséges költségeit mindenféle belső vagy külső befektetői segítség nélkül, akkor onnantól már kevésbé startup.

Mi kell ahhoz, hogy valaki startup-arc legyen és mi alapján történik a rangsorolás?

Startup-arc szinte bárki lehet, aki saját bevallása szerint bármilyen szinten startupokkal foglalkozik. Ez lehet egy egyszemélyes startup egy személye, valamelyik nagyobb startup vezetője, egy fejlesztő, egy befektető, egy blogger, egy online szakember. Most még a megvalósítói oldalról vannak többen, tehát startup-fejlesztők és startup-vezetők.

Milyen további fícsöröket terveztek a jövőre nézve?

Egyelőre a lista bővítésén, az oldal megismertetésén dolgozunk. A kisebb javítások és belső fejlesztések után pedig jöhet bármi, amire igény mutatkozik. Minden ilyesmiről a twitter csatornánkon fogunk szólni, úgyhogy érdemes követni.
    
2 hozzászólás 

2010.
11.18.
18:33

Tóth János Pál
Prospero, nem tudom megmérni, hogy mekkora hatással volt rám a startUP konferencia, amikor a londoni oldalt kezdtem farigcsálni - az biztos, hogy lelkesen hallgattam a léghajós meséket a colabsos uraktól :). Lesz jövőre is?

2

2010.
11.18.
01:19

prospero2
Azért tisztelettel megjegyezném, hogy az első előd a startUP Underground event volt, ami ezt az eszmét felvetette. Nonprofit ügy, ami mostanra egyre divatosabb lett szerencsére. Itt lehet visszanézni: http://startup.conf.hu/ Gratula az újhoz, de a múltat se feledjétek plz

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Vatera vagy Teszvesz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online pókerezik?

Idén májustól szigorodott a pókertermekre vonatkozó szabályozás, ami miatt szűkülnek a játéklehetőségek, már ami az élő játékot illeti. Megnéztük, mennyiben hajtja ez az online póker malmára a vizet.

Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés