Spanyolország szorongatja a Google-t

Szerző: digibiz

Címkék: Google

2011.
03.02.
13:27

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Év elején a spanyol adatvédelmi hatóság (DPA), nagyjából 100 újságcikkre mutató link eltávoltítására kötelezte a Google-t. Döntésüket a magánélet megsértésével indokolták, a keresőóriás azonban nem hagyta ezt annyiban.

A Google a madridi bírósághoz adott be keresetet a határozat ellen, mert úgy gondolják, hogy az kedvezőtlenül hat a véleménynyilvánítás szabadságára. Az ügyet most Madridból az Európai Bíróság elé küldték, hogy az ellenőrizze a spanyol kérés vajon belefér-e az európai jog rendszerébe. A döntés valószínűleg precedens értékű lesz az ország internetpolitikájára nézve.

Az adatvédelmi hatóság szerint a magánélet védelme bizonyos esetekben csak úgy valósulhat meg, ha például a cikkeket törlik a keresőkből, a kiadókat ugyanis nem lehet kényszeríteni információk visszatartására. A Google erre azt mondta, hogy pedig ilyenkor pont a kiadókhoz kellene fordulni megoldásért, hiszen a kereső arra van, hogy segítsen az embereknek megtalálni az információkat, azokat nem ő állítja elő. Ha valami már felkerült az internetre, akkor arra a felhasználóknak joga van megtalálni azt.

A spanyol követelések után az országban, és Európában több helyen is nyilvános vita alakult ki az üggyel kapcsolatban, főleg a "az elfeledéshez való jog" miatt. Ez azt jelenti, mennyire van joga valakinek ahhoz, hogy törölje, töröltesse a róla szóló információkat az internetről. Már ha egyáltalán lehetséges eltűnni az internetről egyáltalán.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook csoport vagy céges honlap?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online utazás

Egy vezető amerikai gazdasági portál előrejelzése szerint a 2009-es recesszió követően idén lendületes növekedés várható az online utazási irodák piacán, 2012-re már 7 százalékos gyarapodásra számítanak elemzőik. Megkérdeztük az itthoni nagyokat, mire számítanak az idei szezonban, hogyan vészelték át a tavalyi szűk esztendőt.

Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés