Spanyolország szorongatja a Google-t

Szerző: digibiz

Címkék: Google

2011.
03.02.
13:27

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Év elején a spanyol adatvédelmi hatóság (DPA), nagyjából 100 újságcikkre mutató link eltávoltítására kötelezte a Google-t. Döntésüket a magánélet megsértésével indokolták, a keresőóriás azonban nem hagyta ezt annyiban.

A Google a madridi bírósághoz adott be keresetet a határozat ellen, mert úgy gondolják, hogy az kedvezőtlenül hat a véleménynyilvánítás szabadságára. Az ügyet most Madridból az Európai Bíróság elé küldték, hogy az ellenőrizze a spanyol kérés vajon belefér-e az európai jog rendszerébe. A döntés valószínűleg precedens értékű lesz az ország internetpolitikájára nézve.

Az adatvédelmi hatóság szerint a magánélet védelme bizonyos esetekben csak úgy valósulhat meg, ha például a cikkeket törlik a keresőkből, a kiadókat ugyanis nem lehet kényszeríteni információk visszatartására. A Google erre azt mondta, hogy pedig ilyenkor pont a kiadókhoz kellene fordulni megoldásért, hiszen a kereső arra van, hogy segítsen az embereknek megtalálni az információkat, azokat nem ő állítja elő. Ha valami már felkerült az internetre, akkor arra a felhasználóknak joga van megtalálni azt.

A spanyol követelések után az országban, és Európában több helyen is nyilvános vita alakult ki az üggyel kapcsolatban, főleg a "az elfeledéshez való jog" miatt. Ez azt jelenti, mennyire van joga valakinek ahhoz, hogy törölje, töröltesse a róla szóló információkat az internetről. Már ha egyáltalán lehetséges eltűnni az internetről egyáltalán.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Kindle vagy iPAD?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kijátszható a Facebook?

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés