Spanyolország szorongatja a Google-t

Szerző: digibiz

Címkék: Google

2011.
03.02.
13:27

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Év elején a spanyol adatvédelmi hatóság (DPA), nagyjából 100 újságcikkre mutató link eltávoltítására kötelezte a Google-t. Döntésüket a magánélet megsértésével indokolták, a keresőóriás azonban nem hagyta ezt annyiban.

A Google a madridi bírósághoz adott be keresetet a határozat ellen, mert úgy gondolják, hogy az kedvezőtlenül hat a véleménynyilvánítás szabadságára. Az ügyet most Madridból az Európai Bíróság elé küldték, hogy az ellenőrizze a spanyol kérés vajon belefér-e az európai jog rendszerébe. A döntés valószínűleg precedens értékű lesz az ország internetpolitikájára nézve.

Az adatvédelmi hatóság szerint a magánélet védelme bizonyos esetekben csak úgy valósulhat meg, ha például a cikkeket törlik a keresőkből, a kiadókat ugyanis nem lehet kényszeríteni információk visszatartására. A Google erre azt mondta, hogy pedig ilyenkor pont a kiadókhoz kellene fordulni megoldásért, hiszen a kereső arra van, hogy segítsen az embereknek megtalálni az információkat, azokat nem ő állítja elő. Ha valami már felkerült az internetre, akkor arra a felhasználóknak joga van megtalálni azt.

A spanyol követelések után az országban, és Európában több helyen is nyilvános vita alakult ki az üggyel kapcsolatban, főleg a "az elfeledéshez való jog" miatt. Ez azt jelenti, mennyire van joga valakinek ahhoz, hogy törölje, töröltesse a róla szóló információkat az internetről. Már ha egyáltalán lehetséges eltűnni az internetről egyáltalán.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Bill Gates vagy Steve Jobs?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés