Semmit sem teszünk a spamek ellen

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: email | spam | tanulmány

2010.
05.13.
22:36

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy kevés odafigyeléssel rengeteg felesleges energiafogyasztástól és sok-sok vesződségtől szabadíthatnánk meg magunkat, ha jobban odafigyelnénk, mikor mire kattintunk a napi emailezés folyamán. Egyelőre azonban vezető helyen állunk a világban a kéretlen reklámokat és támadó vírusokat tartalmazó levelek fogadásában.

A világ összes internetezője a 21. század elején naponta több mint 60 milliárd emailt küld el, és ennek mindössze tizede a valós információt hordozó, valós felhasználók által létrehozott elektronikus levél. A maradék 90% kéretlen reklám vagy akármilyen más levélszemét. A nem kevés energiát és erőforrást eltékozló, és mindennapi munkánkat sokszor igencsak megnehezítő spam-betegséget a világháló még 2010-re, nagykorúvá válásának idejére sem nőtte ki. Ennek egész egyszerű oka pedig az, hogy még hiába a fejlett technikai háttér, a minden féle szintű szűrések, ha bedőlünk egy átverésre építő levélnek, az ellen nincs mentség. Márpedig bedőlünk.

Az átlag netező a felmérés szerint jelenleg 25 spam mailt kap naponta, ez a szám pedig évente 10%-kal növekszik. Ami ennél sokkal rémisztőbb, hogy ezek megközelítőleg 4%-át meg is nyitja, azaz a 60 milliárd levél 90%-ának 4%-át. Ez gyors fejszámolás alapján napi több mint 2 milliárd célba talált spamet jelent.  
 
Az amcsik "butábbak", mégis mi vezetünk

Egy USÁ-ban készült felmérés szerint az amerikai felhasználók több mint fele rendszeren nyit meg potenciálisan fertőző üzeneteket. Nagyjából 10 %-uk nem átall rá is klikkelni a bennük található hivatkozásokra, amennyiben az "valami érdekeset hirdet".

Senki ne gondolja azonban, hogy a fenti, naivan amatőr hozzáállás csupán az idősebb, kevésbé gyakorlott netezők sajátja. A kutatások szerint ugyanis éppen hogy a 35 éves kor alatti felhasználók között a legjellemzőbb, hogy bevállalható kockázatnak minősítik a spam megnyitását. 17 éves kor alatt pedig kijelenthető, hogy a fiatalok gyakorlatilag nem tudják megkülönböztetni a spameket a valódi emailektől, legfeljebb csak akkor, amikor már késő. A Symantec tavaszi felmérésében Magyarországot a spammel sújtott országok listáján az első helyre sorolta. A vírusirtásra szakosodott vállalat munkatársai hazánkban 95,7 százalékos levélszennyezettségi mutatót állapított meg, a dobogó második fokára Dániát ( 94,9%), a harmadik helyre pedig Olaszországot (94,7%) helyezték.

itp.net

A hazai spamek jelentős részében gyógyszereket, potencianövelőket, pornó- és warez letöltést vagy márkás termékeket kínálnak, rendkívül csalogató áron, de még mindig elő-elő fordulnak hétköznapi szolgáltatásokat kéretlenül hirdető levélszemetek is. 2009-ben a Nemzeti Hírközlési Hatóság által kiszabott legnagyobb összegű büntetés a World Travel Holding spam hirdetéseit szankcionáló 2 és fél millió forintos bírság volt, amely talán a megfelelő visszhanggal együtt talán már kellően elrettentő példaként szolgált az effélével továbbiakban is kacérkodó hazai vállalatok számára.

Nem teszünk ellene semmit

Ami azonban még rosszabb, hogy azok a felhasználók is passzívan állnak a kérdéshez, akik kisebb-nagyobb rutinnal, de megállapítják ugyan, hogy veszélyes levéllel állnak szemben, a törlésen kívüli intézkedésre azonban nem szánják rá magukat. Pedig sok esetben elég lenne csak letiltani a feladót, értesítést küldeni szolgáltatónknak, vagy egész egyszerűen megnyomni a "report as spam" gombot ahhoz, hogy semlegesítsük, így esetleg kevésbé gyakorlott netező társainkat megmentsük az adott feladó irányából érkező esetleges támadástól.

Ez a naivság és a kártékony levelekkel szembeni passzivitás az amely lehetővé teszi, hogy a spamekre épülő iparágak még mindig virágoznak. Ez pedig a sok elfecsérelt munkaórán, tönkretett operációsrendszerből adódó kellemetlenségeken és sok egyéb bosszúságon kívül egy komoly járulékos problémával is jár. A több milliárd levélszemetet ugyanis pont ugyanannyi energiába kerül célba juttatni, mintha hasznos levelek volnának. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy legalább ennyi értesítő emailt és érdektelen hírlevelet kapunk a közösségi szolgáltatóktól kezdve az internet bankon át az ételrendelésig, amelyek nagy része egy kis ráfordítással kikerülhető lenne.
Ahogy a McAfee egy korábbi tanulmányából kiderült, a világ egy évnyi spamforgalma összesen megközelítőleg 33 milliárd kilowattóra energiát követel. A spamek átlagosan 0,3 gramm szén-dioxidot juttatnak a levegőbe, így mintegy 18 millió tonnát évente. A tanulmány szerint ezzel az energiával 2,5 millió család áramellátását lehetne biztosítani.
Bár egy időben olyan meghökkentő adatok is keringtek a neten, miszerint a Google egyetlen keresése annyi energiát emészt fel, ami egy pohár víz felmelegítésére is elegendő lenne, spamszűrés tekintetében kevés olyan hatékony megoldás említhető, mint a Google levelezőjének használata. Akár a Gmailt, akár más világviszonylatban vezető email szolgáltatót használunk, jelentős mértékben csökken az esélye annak, hogy spamet kapjunk. Alapvetően tehát jó megoldás spam ellen, ha megfelelően összeállított listák és algoritmusok alapján már a levelezőszerveren kiszűrjük a nem kívánt elemeket. 

Ha pedig megbízható spamszűrést végez email szolgáltatónk, már nincs is sokkal több dolgunk, minthogy rendszeres operációs rendszer és víruskereső frissítések folytán kisebb kockázattal és jobban odafigyelve netezzünk. Lehetőleg töröljük az ismeretlen vagy gyanús feladóval rendelkező leveleket, de legalábbis semmiképp se nyissuk meg mellékleteiket, ha pedig ilyenekre bukkanunk, ne legyünk restek bejelenteni őket. A témával kapcsolatban érdemes ellátogatni a legnagyobb hazai spammel foglalkozó oldalra, a SpamWiki-re, melynek készítői már komoly eredményeket értek el a spamek visszaszorításában.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook vagy iWiW ?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés