Sorozatos hackertámadások világszerte

Szerző: digibiz Forrás: Wall Street Journal

Címkék: hacker

2011.
06.15.
11:03

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is elérte a nagy horderejű hacker-támadások sorozata, miután nemrég feltörték a Szenátus, a Sony, a Gmail, a török kormány honlapjait. David Hawley szóvivő azonban elmondta, hogy a szervezet teljesen működőképes most is, és már vizsgálják a történteket.

Az IMF dolgozói múlt héten kaptak egy felhívást arra, hogy hívják össze a technikusokat, tapasztaltak-e bármi szokatlant. A szervezet hálózatának egyik számítógépéről ugyanis illetéktelenül értek el belső rendszereket és fájlokat. Jelenleg a Szövetségi Nyomozóiroda vizsgálja az esetet, és azt monják, az Anonymus nevű hackercsoport állhat a háttérben, akik nemrég a spanyol rendőrség honlapját is feltörték.

Tom Kellerman a Világbank korábbi számítógépes biztonsági szakértője szerint a támadást egy speciálisan az IMF-re tervezett vírussal hajtották végre, ami nem olyan amelyekkel korábban lehetett találkozni. Úgy tűnik, hogy a támadás célja az volt, hogy a hackerek fontos, nemzetközi piacokat mozgató belső információkat szerezzenek meg. Eddig úgy néz ki, széles körben hozzá is
fértek az IMF rendszereihez, amivel betekinthettek a szervezet későbbi terveibe. A Valutaalap elleni támadást követően a Világbank leállíttatta a két szervezet hálózatai közötti kapcsolatot, bár azon elvileg nem mentek keresztül titkos és fontos információk. 

Hétfőn a Szenátus honlapját törték fel hackerek, akik csak lényegtelen információkhoz jutottak hozzá, az elmondások alapján. A Lulz Security nevű hackercsoport maga számolt be az akcióról, aminek a lényege az volt, hogy megmutassák, meg tudják csinálni.  

Az utóbbi hónapokban megsokszorozódtak a nagy vállalatok, szervezetek elleni cyber támadások világszerte. A Sony rendszereit törték fel kiugróan magas számban, és ott már folyamatosan számítanak is ilyen támadásokra, míg a Google-nél például e-mail fiókok adatait lopták el hackerek. 

Törökországban a kormány weblapjait ért támadásokat követően fogtak el 32 gyanusítottat 12 városban, akik a már említett Anonymus hackercsoport tagjai lehetnek, és többük 18 év alatti. Az Anonymus tavaly azzal lett ismert amikor támadásokat intézett a PayPal és a MasterCard ellen, mután azok megvonták támogatásukat a WikiLeaks-től. Mivel a csoportnak nincsen egy központi vezetése, nagyon nehéz megtalálni a tagokat világszerte, ami az Interpol gyengeségére is fényt vet az üggyel kapcsolatban, aminek nincs meg mindig a lehetősége, engedélye arra, hogy hatásosan fellépjen a hackerekkel szemben.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Linux vagy Windows?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú Barczi Imrével, a Postr leendő termékmenedzserével

"Nem ismerem még ennyire a Postr-t, de nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia. Épp az a lényeg, hogy ezek az új újramegosztó szolgáltatások a bloggolásnál jóval kevesebb energiaráfordítást kívánnak a felhasználóktól, így többen tudnak bevonódni. Sokkal fontosabb a reagálás, mint az önálló tartalomelőállítás."

"Nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia" 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés