Sorozatos hackertámadások világszerte

Szerző: digibiz Forrás: Wall Street Journal

Címkék: hacker

2011.
06.15.
11:03

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is elérte a nagy horderejű hacker-támadások sorozata, miután nemrég feltörték a Szenátus, a Sony, a Gmail, a török kormány honlapjait. David Hawley szóvivő azonban elmondta, hogy a szervezet teljesen működőképes most is, és már vizsgálják a történteket.

Az IMF dolgozói múlt héten kaptak egy felhívást arra, hogy hívják össze a technikusokat, tapasztaltak-e bármi szokatlant. A szervezet hálózatának egyik számítógépéről ugyanis illetéktelenül értek el belső rendszereket és fájlokat. Jelenleg a Szövetségi Nyomozóiroda vizsgálja az esetet, és azt monják, az Anonymus nevű hackercsoport állhat a háttérben, akik nemrég a spanyol rendőrség honlapját is feltörték.

Tom Kellerman a Világbank korábbi számítógépes biztonsági szakértője szerint a támadást egy speciálisan az IMF-re tervezett vírussal hajtották végre, ami nem olyan amelyekkel korábban lehetett találkozni. Úgy tűnik, hogy a támadás célja az volt, hogy a hackerek fontos, nemzetközi piacokat mozgató belső információkat szerezzenek meg. Eddig úgy néz ki, széles körben hozzá is
fértek az IMF rendszereihez, amivel betekinthettek a szervezet későbbi terveibe. A Valutaalap elleni támadást követően a Világbank leállíttatta a két szervezet hálózatai közötti kapcsolatot, bár azon elvileg nem mentek keresztül titkos és fontos információk. 

Hétfőn a Szenátus honlapját törték fel hackerek, akik csak lényegtelen információkhoz jutottak hozzá, az elmondások alapján. A Lulz Security nevű hackercsoport maga számolt be az akcióról, aminek a lényege az volt, hogy megmutassák, meg tudják csinálni.  

Az utóbbi hónapokban megsokszorozódtak a nagy vállalatok, szervezetek elleni cyber támadások világszerte. A Sony rendszereit törték fel kiugróan magas számban, és ott már folyamatosan számítanak is ilyen támadásokra, míg a Google-nél például e-mail fiókok adatait lopták el hackerek. 

Törökországban a kormány weblapjait ért támadásokat követően fogtak el 32 gyanusítottat 12 városban, akik a már említett Anonymus hackercsoport tagjai lehetnek, és többük 18 év alatti. Az Anonymus tavaly azzal lett ismert amikor támadásokat intézett a PayPal és a MasterCard ellen, mután azok megvonták támogatásukat a WikiLeaks-től. Mivel a csoportnak nincsen egy központi vezetése, nagyon nehéz megtalálni a tagokat világszerte, ami az Interpol gyengeségére is fényt vet az üggyel kapcsolatban, aminek nincs meg mindig a lehetősége, engedélye arra, hogy hatásosan fellépjen a hackerekkel szemben.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Vatera vagy Teszvesz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés