Sorban távozó portál főszerkesztők

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: origo index

2011.
09.29.
17:47

10 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A napokban jelentette be az Indexet kiadó CEMP Zrt., hogy az Index alapító főszerkesztőjének, Uj Péternek távozása után Mészáros Zsófi lett a portál új főszerkesztője. A mai napon az origo.hu-t kiadó origo Zrt. vezérigazgatója, Vaszily Miklós bejelentette, hogy a lap két vezetője, a 2010 óta főszerkesztő Nádori Péter és a társlapokat felügyelő Weyer Balázs is távoznak a laptól. Míg Uj Péter távozását a tulajdonossal folytatott konfliktusok okozhatták, addig Nádoriék esetében az origo-t érintő, jelentős megszorítások állhatnak a döntés hátterében.

Szeptember 5-én jelent meg az Indexen a hír, hogy Uj Péter távozik az Index főszerkesztői posztjáról. Információink szerint a háttérben a választások óta egyre élesebb vita áll, az alapító-főszerkesztő és a kiadó CEMP Zrt. tulajdonosa, az OTP vezérigazgatói posztjáról 2007-ben távozott Spéder Zoltán között. A kiadó az egyes, elsősorban a jelenleg hatalmon lévő politikusokra és gazdasági szereplőkre vonatkozó írások tartalmát, stílusát kifogásolta és egyre több beleszólást követelt például az újságírók premizálásába. A lemondását megelőző hetekben Uj Péter már operatív munkát nem végzett, bár bejárt a szerkesztőségbe.

A távozását követően a szerkesztőség jelezte a kiadó felé, hogy amennyiben nem találnak konszenzusos jelöltet, úgy a teljes csapat továbbáll. Ekkor a kiadó "mosoly kampányba" kezdett, és biztosította a szerkesztőséget, hogy megtarthatja függetlenségét. Tegnap előtt bejelentették, hogy Új Péter helyettese, a 2000 óta az Indexnél dolgozó Mészáros Zsófi lesz a főszerkesztő. A helyzetet jól ismerő forrásunk szerint a főszerkesztővel kötött szerződés hazai sajtó gyakorlatában egyedülálló garanciákat tartalmaz a függetlenség megőrzésére, az elkövetkezendő hetekben kiderül, hogy Mészáros mennyire tudja tartani a lap kritikus hangvételét, hiszen Uj Péter távozását a legtöbbször úgy kommentálták, hogy ezzel megkezdődik az Index politikai "jobbra" tolódása.

Az iparági pletykák szerint Uj Pétert a Ringier hívta online portfóliója élére, sőt külön pozíciót kreáltak a számára, de a szakember ezt végül visszautasította, ahogyan azt is elmondta, hogy nem lesz a Népszabadság főszerkesztője.

Volt indexes az origo élén?

Tegnap óta ugyanakkor újabb online szakemberek között válogathatnak a kiadók. Vaszily Miklós, az origo Zrt. vezérigazgatója, aki 2010 februárja óta áll a cég élén, miután eljött az Index kiadójának éléről, egy meglehetősen tömör nyilatkozatban búcsúztatta az origo-nál 14 éve dolgozó Weyer Balázst, aki legutóbb a társoldalak és szolgáltatások főszerkesztője volt, és a 2010-ben ismét a főszerkesztői posztra kinevezett Nádori Pétert, megköszönve munkájukat.

A Weyer-Nádori tandem 1998 óta vezeti a portált, mindketten alapítói voltak az origo-nak, Weyer 2003-ban követte Nádorit a főszerkesztői székben, Nádori pedig 2008-ban tért vissza a laphoz, 2010-ben lett ismét főszerkesztő.

Az origonál már a nyáron megkezdődtek a leépítések, először a teljes televíziós projekt stábot küldték el, és bár ekkor még Hámori Barbara a projekt vezetője a digibiz.hu-nak még arról beszélt, hogy pusztán irányváltásról van szó, ma már ő sincs a portálnál. De távozott az origo alapító Pohly Ferenc is. A háttérbeszélgetéseken az origo részéről ekkor cáfolták, hogy mivel nem jöttek a féléves bevételi adatok, ezért komoly megszorításokat kell végrehajtani. Információink szerint az eddig éves szinten kétmilliárdos büdzsével gazdálkodó origo Zrt. esetében mintegy 600 milliós megszorításról szólnak, azaz vélhetően a két vezető elbocsátását további, akár vezetői szintű elbocsátások követik majd. Bár Vaszily az utódlásról csak annyit közölt, hogy még nincs jelölt, a piaci hírek szerint az origo főszerkesztői posztját a volt indexes Gazda Albert tölti majd be.
    
10 hozzászólás 

2011.
10.11.
16:34

digibiz.hu
CreamPie

Egyrészt kösz az észrevételt, másrészt ezt már nem is kommentálnám. Kapkodtunk, felületesek voltunk. a Szerk.

10

2011.
10.03.
18:24

CreamPie
Milyen kár, hogy tévedések sora van a cikkben...Uj Péter nevét már kijavíttatták a kommentelők, de az még mindig nem tűnt fel senkinek, hogy a comment.com indexes blog, ergo azt Nádorink vajmi nehezen vezethette volna az origo-nál...

9

2011.
10.01.
20:14

Cream
Most végre kiderülhet, hogy Weyer miben is jó voltaképpen.

8

2011.
10.01.
07:47

digibiz.hu
Kösz csiga! Javítva! a Szerk.

7

2011.
09.30.
13:42

csiga
Új Péter helyesen Uj Péter

6

2011.
09.30.
12:27

digibiz.hu
Köszi Karel, mivel a cikket újra kellett írni, beírtam az infót :) a Szerk

5

2011.
09.30.
12:19

argentum
Igen, nagyon jó érzés, hogy már mindenütt csak a talpnyalók maradnak! Ez aztán a nagytakarítás!
eleven, te egy hülye vagy! jön, mit jön, már itt is van a kommunizmus! te ennek örülsz? szánalmas egy csótány vagy! pfuj!!!!!!!!!!!!

4

2011.
09.29.
22:04

Elena Patterson
A cikkel kapcsolatban annyit tudnék mondani, hogy örömmel hallom, hogy kizárólag Orbán-talpnyalók maradnak a jobb állásokban, többiek repülnek. Eleven, remélem téged is valaki majd jól eltanácsol, talán egy zs. Ha már ez a kedvenc betűd, csórikám.

3

2011.
09.29.
20:47

eleven
Szegény zsINDEX..................muhahahahahaha :D vége a fröcsögésnek.......muhahahahaha

2

2011.
09.29.
19:45

karelgoot
A hírek szerint Gazda Albert (Albertgazda) a várományosa az Origó főszerkesztői posztjának.
Indexes bukása után egy kis gyógyír számára.
Csak aztán nehogy megint pofánverjék...

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Netbook vagy iPad?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú a Jujj.hu eladásáról

A hazai online videózásnak és a netes közösségeknek bőven van hová fejlődnie. Az ezekben rejlő lehetőségekről, a nagy bevásárlásokról és portfólióbővítésről beszélgettünk Holman Endrével, a juj.hu-t és Cotcot.hu-t nemrég megvásárló Generál Média ügyvezetőjével. Olvassa el a teljes cikket!

Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés