Sorban távozó portál főszerkesztők

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: origo index

2011.
09.29.
17:47

10 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A napokban jelentette be az Indexet kiadó CEMP Zrt., hogy az Index alapító főszerkesztőjének, Uj Péternek távozása után Mészáros Zsófi lett a portál új főszerkesztője. A mai napon az origo.hu-t kiadó origo Zrt. vezérigazgatója, Vaszily Miklós bejelentette, hogy a lap két vezetője, a 2010 óta főszerkesztő Nádori Péter és a társlapokat felügyelő Weyer Balázs is távoznak a laptól. Míg Uj Péter távozását a tulajdonossal folytatott konfliktusok okozhatták, addig Nádoriék esetében az origo-t érintő, jelentős megszorítások állhatnak a döntés hátterében.

Szeptember 5-én jelent meg az Indexen a hír, hogy Uj Péter távozik az Index főszerkesztői posztjáról. Információink szerint a háttérben a választások óta egyre élesebb vita áll, az alapító-főszerkesztő és a kiadó CEMP Zrt. tulajdonosa, az OTP vezérigazgatói posztjáról 2007-ben távozott Spéder Zoltán között. A kiadó az egyes, elsősorban a jelenleg hatalmon lévő politikusokra és gazdasági szereplőkre vonatkozó írások tartalmát, stílusát kifogásolta és egyre több beleszólást követelt például az újságírók premizálásába. A lemondását megelőző hetekben Uj Péter már operatív munkát nem végzett, bár bejárt a szerkesztőségbe.

A távozását követően a szerkesztőség jelezte a kiadó felé, hogy amennyiben nem találnak konszenzusos jelöltet, úgy a teljes csapat továbbáll. Ekkor a kiadó "mosoly kampányba" kezdett, és biztosította a szerkesztőséget, hogy megtarthatja függetlenségét. Tegnap előtt bejelentették, hogy Új Péter helyettese, a 2000 óta az Indexnél dolgozó Mészáros Zsófi lesz a főszerkesztő. A helyzetet jól ismerő forrásunk szerint a főszerkesztővel kötött szerződés hazai sajtó gyakorlatában egyedülálló garanciákat tartalmaz a függetlenség megőrzésére, az elkövetkezendő hetekben kiderül, hogy Mészáros mennyire tudja tartani a lap kritikus hangvételét, hiszen Uj Péter távozását a legtöbbször úgy kommentálták, hogy ezzel megkezdődik az Index politikai "jobbra" tolódása.

Az iparági pletykák szerint Uj Pétert a Ringier hívta online portfóliója élére, sőt külön pozíciót kreáltak a számára, de a szakember ezt végül visszautasította, ahogyan azt is elmondta, hogy nem lesz a Népszabadság főszerkesztője.

Volt indexes az origo élén?

Tegnap óta ugyanakkor újabb online szakemberek között válogathatnak a kiadók. Vaszily Miklós, az origo Zrt. vezérigazgatója, aki 2010 februárja óta áll a cég élén, miután eljött az Index kiadójának éléről, egy meglehetősen tömör nyilatkozatban búcsúztatta az origo-nál 14 éve dolgozó Weyer Balázst, aki legutóbb a társoldalak és szolgáltatások főszerkesztője volt, és a 2010-ben ismét a főszerkesztői posztra kinevezett Nádori Pétert, megköszönve munkájukat.

A Weyer-Nádori tandem 1998 óta vezeti a portált, mindketten alapítói voltak az origo-nak, Weyer 2003-ban követte Nádorit a főszerkesztői székben, Nádori pedig 2008-ban tért vissza a laphoz, 2010-ben lett ismét főszerkesztő.

Az origonál már a nyáron megkezdődtek a leépítések, először a teljes televíziós projekt stábot küldték el, és bár ekkor még Hámori Barbara a projekt vezetője a digibiz.hu-nak még arról beszélt, hogy pusztán irányváltásról van szó, ma már ő sincs a portálnál. De távozott az origo alapító Pohly Ferenc is. A háttérbeszélgetéseken az origo részéről ekkor cáfolták, hogy mivel nem jöttek a féléves bevételi adatok, ezért komoly megszorításokat kell végrehajtani. Információink szerint az eddig éves szinten kétmilliárdos büdzsével gazdálkodó origo Zrt. esetében mintegy 600 milliós megszorításról szólnak, azaz vélhetően a két vezető elbocsátását további, akár vezetői szintű elbocsátások követik majd. Bár Vaszily az utódlásról csak annyit közölt, hogy még nincs jelölt, a piaci hírek szerint az origo főszerkesztői posztját a volt indexes Gazda Albert tölti majd be.
    
10 hozzászólás 

2011.
10.11.
16:34

digibiz.hu
CreamPie

Egyrészt kösz az észrevételt, másrészt ezt már nem is kommentálnám. Kapkodtunk, felületesek voltunk. a Szerk.

10

2011.
10.03.
18:24

CreamPie
Milyen kár, hogy tévedések sora van a cikkben...Uj Péter nevét már kijavíttatták a kommentelők, de az még mindig nem tűnt fel senkinek, hogy a comment.com indexes blog, ergo azt Nádorink vajmi nehezen vezethette volna az origo-nál...

9

2011.
10.01.
20:14

Cream
Most végre kiderülhet, hogy Weyer miben is jó voltaképpen.

8

2011.
10.01.
07:47

digibiz.hu
Kösz csiga! Javítva! a Szerk.

7

2011.
09.30.
13:42

csiga
Új Péter helyesen Uj Péter

6

2011.
09.30.
12:27

digibiz.hu
Köszi Karel, mivel a cikket újra kellett írni, beírtam az infót :) a Szerk

5

2011.
09.30.
12:19

argentum
Igen, nagyon jó érzés, hogy már mindenütt csak a talpnyalók maradnak! Ez aztán a nagytakarítás!
eleven, te egy hülye vagy! jön, mit jön, már itt is van a kommunizmus! te ennek örülsz? szánalmas egy csótány vagy! pfuj!!!!!!!!!!!!

4

2011.
09.29.
22:04

Elena Patterson
A cikkel kapcsolatban annyit tudnék mondani, hogy örömmel hallom, hogy kizárólag Orbán-talpnyalók maradnak a jobb állásokban, többiek repülnek. Eleven, remélem téged is valaki majd jól eltanácsol, talán egy zs. Ha már ez a kedvenc betűd, csórikám.

3

2011.
09.29.
20:47

eleven
Szegény zsINDEX..................muhahahahahaha :D vége a fröcsögésnek.......muhahahahaha

2

2011.
09.29.
19:45

karelgoot
A hírek szerint Gazda Albert (Albertgazda) a várományosa az Origó főszerkesztői posztjának.
Indexes bukása után egy kis gyógyír számára.
Csak aztán nehogy megint pofánverjék...

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iWiW vagy myVip?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés