Sok boltban lehetséges a macerás mobilvásárlás

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: Spar | mobilfizetés

2010.
11.16.
09:30

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Országszerte összesen 401 boltban lehet mobilfizetéssel vásárolni. A szolnoki Coop-ban már június óta lehet okostelefonnal fizetni, néhány napja pedig már a Spar-csoportban is. A Telekom szerint még 1-2 évre van szükség ahhoz, hogy elterjedjen a szolgáltatás.

Néhány napja a Spar, Kaiser's és Interspar üzleteiben már mobiltelefonon keresztül fizethetnek a Telenor és a T-Mobile ügyfelei. Egyelőre a Vodafone-osok mellőzve vannak, de Laber Zsuzsa a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjének válaszából, - mely szerint a kérdésben a Vodafone az illetékes - arra lehet következtetni, hogy csupán a mobilvállalaton múlik, hogy csatlakoznak -e a szolgáltatáshoz. A mobilfieztés egységesen négyszáz boltban indult el országszerte, Laber Zsuzsa szerint a szolgáltatás elsősorban kényelmi funkciót szolgál, ez adja a fontosságát.

Véleménye szerint a magyar társadalom nyitott az új technikai megoldásokra, ráadásul már szinte mindenki rendelkezik mobiltelefonnal. Erre alapozva jó fogadtatásra számítanak. "Három héten keresztül teszteltük a rendszer működését. November 11-től pedig elérhető bárki számára a mobilfizetés lehetősége a SPAR üzletekben. Az első 'éles' napon már több tranzakciót regisztráltunk." 

Ezzel kapcsolatban felkerestük a Telekom sajtóosztályát is, ahol megerősítették ezt. "Mivel a szolgáltatásra az operátorok üzleteiben szerződni kell, így a Sparos tapasztalatokról néhány hónap múlva kapunk csak képet, de az azonnal látható, hogy az azóta eltelt néhány napban a www.mobilfizetes.hu és a www.t-mobile.hu oldalakon nagyon megugrott a regisztrációk száma, ez biztos, hogy a Spar indulásának köszönhető."

A Telekom szerint a két évvel ezelőtt bevezetett MobilFizetés fogadtatása az ügyfelek részéről még nem nevezhető egyértelműen sikeresnek. Ennek elsődleges oka, hogy egyelőre technológiai indulásról beszélhetünk. A Spar csatlakozása a rendszerhez azonban mérföldkő ebben a folyamatban, mert így már az ügyfelek kézzel fogható módon kipróbálhatják azt.
A mobilfizetés lényegesen felgyorsítja a fizetést, ugyanis nagyon egyszerű a módszer (bár feltétele, hogy a vásárló az FHB Bank ügyfele legyen). A vevő megmondja az azonosítóját vagy leolvassák a vonalkódját, és arra ráterhelik az összeget, majd megadja a PIN kódját, kap egy sms értesítőt, és már viheti is a vásárolt élelmiszert. Ezzel nem csak a vásárló jár jobban, hanem a kereskedő is, mert olcsóbb számukra ez a fizetési mód.
Nyár elején a Coop szolnoki szupermarketében már bevezették a mobilfizetési rendszert, és mellette sok más újítást is. A "Jövő Áruházában" a legmodernebb infokommunikációs rendszer folyamatos tájékoztatást ad az aktuális információkról. A digitális polccímke a termék árán kívül számos más információt is megjelenít, többek közt a termékösszetevőket vagy a származási országot is. Az intelligens mérlegeken mérés közben videofilmek, képek, receptek adnak ötletet a vacsorához. Többször próbáltunk már érdeklődni a Coop Szolnok Zrt. vezérigazgatójánál, Fekete Tibornál az eddig tapasztalataikról, eredményeikről, de válasz sosem érkezik a kérdéseinkre.

A Telekom azonban elárulta, hogy a több hónapig tartó tesztelés után a teljes üzlethálózatra való kiterjesztése már nem akkora feladat és bíznak abban, hogy a Spar indulása a Coop-ot is ebbe az irányba fogja mozdítani. Szerintük az, hogy a Spar bevezette a MobilFizetést irányt mutat a piacnak, és elárulták, hogy már más boltok is érdeklődtek a rendszerről, ám nem nevezték meg őket. Véleményük szerint 1-2 év eltelte szükséges ahhoz, hogy elterjedjen a mobilfizetés a bolti kasszáknál.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

Önkormányzat vs. internet

A GKIeNET magyarországi önkormányzatok körében 2008-ban készített kutatása alapján számítógéppel rendelkező önkormányzatok 67%-a rendelkezik saját honlappal. Olvassa el a teljes cikket!

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés