Skype-on jönnek az ügyvédek

Szerző: Devecsai János

Címkék: skype | TASZ

2011.
02.15.
23:30

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A kevésbé fejlett hazai régiókba újabban Skype-on is érkezhet ingyenes jogi segítség. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil szervezet a romák, illetve a legszegényebb rétegek ügyvédi tanácsokhoz jutását segíti online hálózatával. A segítség célja, hogy az állam szerveivel vagy közszolgáltató cégekkel vitába kerülők helyzete erősödjön. Például jogorvoslathoz jussanak, ha diszkriminatív intézkedéseket hoztak ellenük. Megnéztük azt is, milyen más online segélyszolgálatok működnek még az országban.

Fél éve még csak öt, ám immár újabb négy hátrányos helyzetű településen érhetőek el a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyállomásai. A helyiek az itt kihelyezett számítógépeken keresztül léphetnek kapcsolatba az egyesület megbízott ügyvédeivel. "Segítséget szerettünk volna nyújtani azoknak a mélyszegénységben élőknek, akik egyébként semmilyen jogérvényesítési lehetőséggel nem rendelkeznek" - meséli Jovánovics Eszter a TASZ Romaprogramjának a vezetője. Jelenleg a program két fizetett ügyvédje, valamint négy önkéntes ügyvéd várja a kérdéseket pénteket kivételével a hét minden napján, kettő és négy között. A beszélgetések skype-videókonferencián keresztül zajlanak.


Kopott gumiért börtön

Bár a TASZPONT-nak keresztelt "jogsegély-állomásokat" a Romaprogram keretében hozták létre, bárki betérhet, akinek jogi segítségre van szüksége. A lelkes szakértők igyekeznek minden témában tanácsot adni, ám a TASZ csak azokat a profiljába eső eseteket tudja továbbvinni, ahol közhatalmi visszaélést lehet sejteni. "Az ötlet még tavaly merült fel, amikor Ózdon szerettünk volna új irodát nyitni" - meséli Jovánovics Eszter - "Rájöttünk, hogy képtelenek vagyunk egy ügyvéd költségeit állni, aki napi kétszer három órát azzal tölt, hogy a fővárosból oda és visszautazik. Ekkor merült fel, hogy vidéken inkább online felületen keresztül nyújtunk segítséget az ottani rászorulóknak." A gépeket nagyrészt adományokból sikerült megvenniük, de több helyen is előfordult -például Szalonnán és Hevesen- hogy a helyi szervezetek vagy épp a Cigány Önkormányzat vette meg a felszerelést. Igaz pont ez utóbbiak közül a legtöbb idővel be is zárt. Elsősorban a kevés megkeresés miatt.

"Fontos, hogy ne helyi ügyvéd segítse őket, hisz egy kis közösségben ahol az állami szervek visszaélnek a hatalmukkal, sokszor maga a védő is része ennek a lokális rendszernek, és nem érdeke érdemben fellépni ellene."  - jegyzi meg Jovánovics. Egy átlagos napon egyébként 8-10 esetük van. Viszonylag sokszor merül fel a túlkapás vádja egy-egy végrehajtási eljárás kapcsán, de előfordul, hogy a vádlottat piti ügyekért, így például egy kopott bicikligumiért akarják megbírságolni. Mivel a tavaly júniusban megnyitott öt TASZPONT mára néggyel bővült, így a néhány bezárt jogsegélyállomás ellenére is sikertörténetről beszélhetünk.

Dr. Pető Márk ügyvéd önkéntesként tavaly június óta ügyel, kedd délutánonként. Leül a gép elé, bejelentkezik a Skypra, és fogadja a hívásokat. Az ügyvéd és az ügyfelek látják és hallják egymást, a TASZPONT-okon szakemberek segítik az ügyfeleket a számítógép kezelésében, akár a dokumentumok beszkennelésében. Az ügyvéd szerint a kistelepülésekkel megfelelő a szélessávú internetkapcsolat. Alapvető feladata, hogy az ügyelet ideje alatt tárja fel az ügyeket, informálja az ügyfeleket. Ha felmerül, hogy diszkriminációs visszaélésre kerülhetett sor, akkor az ügyet a TASZ felé irányítják. Az ügyvédek elvégzik az egyes ügyek statisztikai feldolgozását, ami egyrészt képet ad arról, hogy milyen típusú problémák merülnek fel, másrészt segítséget nyújt a hasonló esetek megoldásához.

Dr. Pető elmondta, hogy a nyári hónapokban kevesebben, őszi és télidőszakban egyre többen jelentkeznek be - átlagosan 2-3 ügyfél - egy alkalommal. Az ügyek döntő többsége szabálysértés, amelyeket jellemzően 20-30 forintnyi pénzbüntetéssel sújtottak. Az ügyvéd is a kerékpárokkal kapcsolatos büntetéseket hozta fel példának. A mélyszegénységben élő roma ügyfelek nem tudják kifizetni az bírság összegét. A jogszabályok alapján ezért közmunkát kellene végezniük, de a helyi jegyzők jellemzően azt nyilatkozzák, hogy nincs helyi közmunka lehetőség. Ezt követően elzárásra módosítják a pénzbüntetést. Így kerül az ügyfél egy hiányzó lámpa miatt fogházba, börtönbe - tette hozzá Dr. Pető Márk.


Jogi tanács mint reklám

Ehhez hasonló hálózatok ugyan nincsenek, de a weben már hazánkban is számos jogi segélyszolgálat illetve jogi tanácsadó oldal működik. Jelentős részüket ügyvédi irodák üzemeltetik. Egyesek pénzt kérnek az online szolgáltatásokért, de a legtöbb helyen inkább reklámfogásként alkalmazzák és épp ezért ingyenes szolgáltatásként nyújtják a tanácsadást. A jogi eseteket teljes egészében az elküldött leírásokból úgysem lehet megismerni, így a legtöbb oldalon fel is tüntetik, hogy a válaszokat fenntartással kell fogadni. Ha a kérdező többet szeretne megtudni és felveszi a kapcsolatot az irodával akkor pedig máris szereztek egy ügyfelet.

Más szisztéma szerint működik viszont a jog.eu portál, ahol a szakértők szabadon regisztrálhatnak. Eddig 3229 ügyvéd élt a lehetőséggel, akik szintén térítésmentesen, feltehetően a reklámlehetőség miatt válaszolnak az oldalra érkező kérdésekre. De jellemzően a jogvédő szervezetek, így maga a TASZ is működtet a saját oldalán online jogsegélyszolgálatot. Ám az itt is elmondható, hogy az esetek részleges ismerete miatt teljes körű segítséget csak akkor tudnak nyújtani, ha a bajba jutott személyesen bemegy az egyesület valamelyik kirendeltségére. Ebből pedig következik a hátrányuk is: aki nem lakik valamelyik nagyobb városban - vagy inkább a fővárosban - nehezen kap alapos segítséget.

Néhány egyesület, amelyek online jogi szolgáltatást (is) nyújtanak:
www.neki.hu
www.tasz.hu
www.pef.hu
www.cfcf.hu
Forrás: Digibiz.hu gyűjtés

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Nők vagy Wikipédia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online pókerezik?

Idén májustól szigorodott a pókertermekre vonatkozó szabályozás, ami miatt szűkülnek a játéklehetőségek, már ami az élő játékot illeti. Megnéztük, mennyiben hajtja ez az online póker malmára a vizet.

Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés