A Skype végre belép a tőzsdére

Szerző: digibiz Forrás: Index.hu/ The Wall Street Journal

Címkék: Skype

2010.
08.10.
17:38

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy éves halogatás után a Skype belép a tőzsdére. A tulajdonosok abban bíznak, hogy a mobilszolgáltatókkal kötött megállapodások és a telefonkliens tévékészülékekbe való beépítése növeli bevételeiket. Az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott kérelme szerint százmillió dollár értékben jegyezne be részvényeket a NASDAQ-ra.

Az online videokonferenciát és telefonszolgáltatást nyújtó vállalatnak 560 millió regisztrált felhasználója van, amiből 124 millió aktív, és 8,1 millióan költenek fizetős szolgáltatásokra - átlagosan 96 dollárt évente - számol be az Index.hu. 2010 első hat hónapjában 406 millió dollár bevételen 13,2 milliós nyereséget könyvelt el a cég, de 2009-ben nem volt ilyen jó a helyzet. Múlt évben 719 millió dollár bevételen 99 millió volt a vállalat vesztesége. A Skype abban bízik, hogy a mobilszolgáltatókkal kötött megállapodások, és a telefonkliens tévékészülékekbe való beépítése növeli a bevételeit.


Némi kockázat is van a Skype részvényeiben, amiről a cég a tőzsdefelügyelethez benyújtott papírokon is részletesen beszámol. Nem túl előnyös, hogy a bevételek 86 százalékát egyetlen termék, a SkypeOut hozza - az ügyfelek ezzel a szolgáltatással tudnak felhívni vezetékes telefonszámokat a netről. A Skype szeretné bővíteni a szolgáltatások körét, például játékokkal és virtuális ajándékokkal, illetve a hirdetések bevezetésén is gondolkozik.

Az eBay 2005-ben vette meg a Skype-ot, majd 2009 novemberében a korábbi tulajdonosok, Niklas Zennström és Janus Friis 14 százalékos részesedést szereztek a vállalkozásban, 56 százalék pedig a Netscape-alapító Marc Andreessen által vezetett Andreessen Horowitz kockázatitőke-befektető társaság, illetve a Canada Pension Plan (CPP) állami nyugdíjalap kezébe kerül.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook vagy iWiW ?

További villámkérdések  Szavazás állása

Visszanyalt a fagyi

A Buzz jogsértései miatt indított jogi hajcihőt végül peren kívül sikerült rendeznie a Google-nek, de így is 2 milliárd forintnak megfelelő összegbe és egy fájóan népszerű videó elterjedésébe került az azóta megbukott termékük agresszív bevezetőkampánya.

Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés