Szokatlan üzleti modellel újít a Google

Szerző: digibiz Forrás: Mashable.com / digibiz.hu

Címkék: Google | könyv | Kindle | e-könyv | e-book | Google Editions

2010.
12.01.
12:49

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google még ebben az évben elindítja online könyváruházát, a Google Editions-t, mellyel az eddig megszokottaktól eltérő üzleti modellt követnek majd. Mindennek ellenére az e-könyv eladás még mindig nem hoz nagy bevételeket, ám a karácsony sokat fog lendíteni a forgalmon. Hazánkban egyelőre nem sokan foglalkoznak e-könyv terjesztéssel.

A Google is beszáll az online könyvbizniszbe, ugyanis még ebben az évben elindítják online könyvesboltjukat, a Google Editions, melyet eredetileg nyárra ígértek, ám rengeteget csúszott a debütálás időpontja - írja a Mashable.com. A Google szóvivője szerint azért, mert nagyon összetett ez a projekt, és a tökéletességre hajtottak.

dclab.comA Google Editions lényegesen más üzleti modellt követ, mint a konkurensek többsége (a Kindle vagy az Apple iBook Store-ja). Ahelyett, hogy a könyveket egyetlen online bolton keresztül lehetne beszerezni, a felhasználók a Google-től vagy független könyvesboltoktól vásárolhatnak, és aztán összekötik őket a Google felhasználói fiókkal, ami engedélyezi, hogy bárhol olvassák a könyveket.

Az indulás körüli csúszás után végül azt ígérik, hogy még 2010-ben elindul a bolt Amerikában, és 2011 első negyedévében pedig nemzetközi szinten is.

Azt azonban még nem lehet tudni, hogy kiket lehet majd olvasni és kik lesznek a Google partnerei a fejlesztésben.
A tavalyi utolsó negyedév csaknem 60 millió dolláros (13 milliárd forintos) amerikai e-könyvforgalma az idei első negyedévben 91 millió dollárra (21 milliárd forintra) nőtt a digitális kiadványokkal foglalkozó International Digital Publishing Forum adatai szerint. A Financial Timesban megjelent elemzésből viszont kiderül, hogy az e-könyveladás még mindig csupán az 5-6 százalékát teszi ki az amerikai könyvforgalomnak, Angliában pedig alig éri el az egyszázalékos részesedést.
Az Amazonhoz kötődő Kindle-nek egyébként nemrég vetélytársa akadt a Sagemnél, ugyanis hatalmas két gigabájt beépített memóriával és ingyen 3G-s kapcsolattal akarják elhódítani az amerikai e-könyv-olvasóra vágyókat az Amazonos Kindle-től. A készülék ráadásul olcsó is (53 ezer forintos) és még érintőképernyője is van. Ennek ellenére a Kindle eladásai már októberben lenyomták a tavalyi karácsonyi szezonét.

Nem csak külföldön élesedik a harc az online könyvpiacon, hanem hazánkban is. Év elején eKönyv Magyarország Kft. néven a Bookline és a Líra Könyv Zrt. közös leányvállalat alapított. A kezdeményezés idehaza egyelőre páratlan és még követője sem akadt, a berlini TXTR vállalat által kifejlesztett wifis és SIM-kártyás e-könyvolvasóra minden olyan elektronikus olvasnivaló letölthető, amely Adobe-szabványban elérhető. Olvasmányt pedig az eKönyv webáruház virtuális polcain kereshetnek az online vásárlók.

A multimediaplaza.hu bemutatóját áprilisban tartották. Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója, elmondta hogy nem a könyvpiac forgalmának visszaesése miatt indítják el új vállalkozásukat, szerinte most alakult ki olyan vásárlóréteg, amely fogékony az új technológiára.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

ADSL vagy mobilnet?

További villámkérdések  Szavazás állása

Az adat az új olaj

"Az [origo] portál címkehalmaza például szinte kimeríthetetlen. Tartalmazza ugyanis a portál teljes archívumának - közel 400 ezer cikk - címkéit is. Ennyi szöveget képtelenség lett volna utólag kézzel felcímkézni, a feladatot a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja által fejlesztett algoritmus végezte el."

"Az adat az új olaj" - interjú az Origo Zrt. távozó tartalomfejlesztési vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés