Szokatlan üzleti modellel újít a Google

Szerző: digibiz Forrás: Mashable.com / digibiz.hu

Címkék: Google | könyv | Kindle | e-könyv | e-book | Google Editions

2010.
12.01.
12:49

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google még ebben az évben elindítja online könyváruházát, a Google Editions-t, mellyel az eddig megszokottaktól eltérő üzleti modellt követnek majd. Mindennek ellenére az e-könyv eladás még mindig nem hoz nagy bevételeket, ám a karácsony sokat fog lendíteni a forgalmon. Hazánkban egyelőre nem sokan foglalkoznak e-könyv terjesztéssel.

A Google is beszáll az online könyvbizniszbe, ugyanis még ebben az évben elindítják online könyvesboltjukat, a Google Editions, melyet eredetileg nyárra ígértek, ám rengeteget csúszott a debütálás időpontja - írja a Mashable.com. A Google szóvivője szerint azért, mert nagyon összetett ez a projekt, és a tökéletességre hajtottak.

dclab.comA Google Editions lényegesen más üzleti modellt követ, mint a konkurensek többsége (a Kindle vagy az Apple iBook Store-ja). Ahelyett, hogy a könyveket egyetlen online bolton keresztül lehetne beszerezni, a felhasználók a Google-től vagy független könyvesboltoktól vásárolhatnak, és aztán összekötik őket a Google felhasználói fiókkal, ami engedélyezi, hogy bárhol olvassák a könyveket.

Az indulás körüli csúszás után végül azt ígérik, hogy még 2010-ben elindul a bolt Amerikában, és 2011 első negyedévében pedig nemzetközi szinten is.

Azt azonban még nem lehet tudni, hogy kiket lehet majd olvasni és kik lesznek a Google partnerei a fejlesztésben.
A tavalyi utolsó negyedév csaknem 60 millió dolláros (13 milliárd forintos) amerikai e-könyvforgalma az idei első negyedévben 91 millió dollárra (21 milliárd forintra) nőtt a digitális kiadványokkal foglalkozó International Digital Publishing Forum adatai szerint. A Financial Timesban megjelent elemzésből viszont kiderül, hogy az e-könyveladás még mindig csupán az 5-6 százalékát teszi ki az amerikai könyvforgalomnak, Angliában pedig alig éri el az egyszázalékos részesedést.
Az Amazonhoz kötődő Kindle-nek egyébként nemrég vetélytársa akadt a Sagemnél, ugyanis hatalmas két gigabájt beépített memóriával és ingyen 3G-s kapcsolattal akarják elhódítani az amerikai e-könyv-olvasóra vágyókat az Amazonos Kindle-től. A készülék ráadásul olcsó is (53 ezer forintos) és még érintőképernyője is van. Ennek ellenére a Kindle eladásai már októberben lenyomták a tavalyi karácsonyi szezonét.

Nem csak külföldön élesedik a harc az online könyvpiacon, hanem hazánkban is. Év elején eKönyv Magyarország Kft. néven a Bookline és a Líra Könyv Zrt. közös leányvállalat alapított. A kezdeményezés idehaza egyelőre páratlan és még követője sem akadt, a berlini TXTR vállalat által kifejlesztett wifis és SIM-kártyás e-könyvolvasóra minden olyan elektronikus olvasnivaló letölthető, amely Adobe-szabványban elérhető. Olvasmányt pedig az eKönyv webáruház virtuális polcain kereshetnek az online vásárlók.

A multimediaplaza.hu bemutatóját áprilisban tartották. Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója, elmondta hogy nem a könyvpiac forgalmának visszaesése miatt indítják el új vállalkozásukat, szerinte most alakult ki olyan vásárlóréteg, amely fogékony az új technológiára.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés