Oroszország megválna a GPS-től

Szerző: digibiz Forrás: PC fórum

Címkék: Glonass | Oroszország | mobil

2010.
07.21.
07:08

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Oroszország szeretne leválni az amerikai GPS rendszerről, ezért saját gyártmányú helymeghatározóját, a Glonass-t akarja beépíttetni az orosz mobilokba. Amellett, hogy függetlenedni szeretne, ez akár jó hatással is lehet az ország adóbevételeire, hiszen ehhez a mobilgyártóknak át kellene helyeznie egyes részlegeiket Oroszországba.

A külföldi mobilgyártók hamarosan importtilalommal számolhatnak Oroszországban, amennyiben nem építik be készülékeikbe a helyi Glonass nevű helymeghatározó rendszer támogatását - adta hírül a PC fórum. A Glonass-t, ami funkciójában gyakorlatilag az amerikai GPS-szel és az európai Galileo-val egyezik meg, eredetileg még a Szovjetunió építette ki katonai célokra, később azonban Oroszország polgári célokra is megnyitotta felhasználását.

Elemzők szerint az oroszok követeléseinek két oka van. Az egyik, hogy ilyen módon szeretnék elérni, hogy a legnagyobb mobilgyártók kapacitásuk egy részét helyezzék át, ezáltal munkát és persze adóbevételt adva az országnak. A másik, hogy Oroszország szeretné függőségét csökkenteni az amerikai GPS rendszertől, amelynek elérhetőségét pl. az iraki háború egyes hadműveletei alatt korlátozta a polgári lakosság számára az amerikai kormányzat.

Lennének hátrányai is

Szakértők szerint az importtilalom komolyan sújthatja az orosz fogyasztókat a versenycsökkenés miatt, amely a telefonok árának emelkedéséhez, és a kínálat szűküléséhez vezethet az országban. Azt ugyanis mindenki elképzelhetetlennek tartja, hogy pl. az Apple az iPhone-ból kiadjon egy kifejezetten orosz változatot - de nyilván más nagy gyártók is hasonló álláspontra helyezkedhetnek a kérdésben. A korlátozás és az új előírás ugyanakkor csak az okostelefonokat és a navigációs készülékeket érintené, azaz amelyeknek fontos funkciója a helyzetmeghatározás. A belépőszintű telefonokba - amelyek amúgy sem rendelkeznek GPS-támogatással - nem kellene az orosz helyzetmeghatározó rendszert használni.
    
1 hozzászólás 

2010.
07.21.
13:31

egrzt
Távárisi:
Sti vű dúmajetye?

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Nők vagy Wikipédia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés