Oroszország megválna a GPS-től

Szerző: digibiz Forrás: PC fórum

Címkék: Glonass | Oroszország | mobil

2010.
07.21.
07:08

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Oroszország szeretne leválni az amerikai GPS rendszerről, ezért saját gyártmányú helymeghatározóját, a Glonass-t akarja beépíttetni az orosz mobilokba. Amellett, hogy függetlenedni szeretne, ez akár jó hatással is lehet az ország adóbevételeire, hiszen ehhez a mobilgyártóknak át kellene helyeznie egyes részlegeiket Oroszországba.

A külföldi mobilgyártók hamarosan importtilalommal számolhatnak Oroszországban, amennyiben nem építik be készülékeikbe a helyi Glonass nevű helymeghatározó rendszer támogatását - adta hírül a PC fórum. A Glonass-t, ami funkciójában gyakorlatilag az amerikai GPS-szel és az európai Galileo-val egyezik meg, eredetileg még a Szovjetunió építette ki katonai célokra, később azonban Oroszország polgári célokra is megnyitotta felhasználását.

Elemzők szerint az oroszok követeléseinek két oka van. Az egyik, hogy ilyen módon szeretnék elérni, hogy a legnagyobb mobilgyártók kapacitásuk egy részét helyezzék át, ezáltal munkát és persze adóbevételt adva az országnak. A másik, hogy Oroszország szeretné függőségét csökkenteni az amerikai GPS rendszertől, amelynek elérhetőségét pl. az iraki háború egyes hadműveletei alatt korlátozta a polgári lakosság számára az amerikai kormányzat.

Lennének hátrányai is

Szakértők szerint az importtilalom komolyan sújthatja az orosz fogyasztókat a versenycsökkenés miatt, amely a telefonok árának emelkedéséhez, és a kínálat szűküléséhez vezethet az országban. Azt ugyanis mindenki elképzelhetetlennek tartja, hogy pl. az Apple az iPhone-ból kiadjon egy kifejezetten orosz változatot - de nyilván más nagy gyártók is hasonló álláspontra helyezkedhetnek a kérdésben. A korlátozás és az új előírás ugyanakkor csak az okostelefonokat és a navigációs készülékeket érintené, azaz amelyeknek fontos funkciója a helyzetmeghatározás. A belépőszintű telefonokba - amelyek amúgy sem rendelkeznek GPS-támogatással - nem kellene az orosz helyzetmeghatározó rendszert használni.
    
1 hozzászólás 

2010.
07.21.
13:31

egrzt
Távárisi:
Sti vű dúmajetye?

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Linux vagy Windows?

További villámkérdések  Szavazás állása

Önkormányzat vs. internet

A GKIeNET magyarországi önkormányzatok körében 2008-ban készített kutatása alapján számítógéppel rendelkező önkormányzatok 67%-a rendelkezik saját honlappal. Olvassa el a teljes cikket!

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés