Újabb Street View-botrány: a rendőrség rátört a Google-re

Szerző: digibiz Forrás: MTI/technet.hu/digibiz.hu

Címkék: Google | Street View | Németország | Dél-Korea | razzia

2010.
08.11.
07:34

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google bejelentette, hogy hosszas tárgyalások után, szigorú feltételek mellett elindítja Street View alkalmazását Németországban. Ezalatt a dél-koreai rendőrség arról számolt be, hogy lecsapott a cég szöuli székházára, ugyanis feltételezésük szerint a cég illegálisan tárol felhasználói adatokat. A Street View-botrány nem hogy csillapodna, csak dagad tovább.

"Jelenleg nyomozást folytatunk a Google Korea LLC ellen, mivel felmerült a gyanú, hogy a cég engedély nélkül gyűjtött és tárolt bizonyos wifi hálózatokról származó felhasználói adatokat" - áll a Koreai Nemzeti Rendőrségi ügynökség (KNPA) közleményében. 19 KNPA ügynök ütött rajta a szöuli irodán, lefoglalva a szervereket és a kapcsolódó iratokat - adta hírül a technet.hu.  A Google egyik szóvivője  az üggyel kapcsolatban a BBC-nek annyit mondott, hogy "a razzia a KNPA "Street View autók adatgyűjtési ügyében indult nyomozással" volt kapcsolatos, és együtt fognak működni a hatósággal.

Németország is beáll a sorba

A Google a szöuli botránnyal egy időben jelentette be, hogy novemberben húsz német városra - köztük Berlinre, Münchenre, Frankfurtra, Hamburgra és Kölnre - is kiterjeszti népszerű Street View-programját, amelyet később szeretne további német városokkal bővíteni. A német hatóságok a személyiségi jogok védelmében sokáig elzárkóztak az utcanézegető helyi bevezetése ellen, de végül elérték, hogy a képeken megjelenő arcokat és rendszámokat - külön kérés nélkül - még a  szolgáltatás megjelenése előtt elhomályosítják. Az érintettek azt is kérhetik a jövő héttől kezdve, hogy az adatbázisból töröljék a házaik képét. Mint Lena Wagner, a Google szóvivője elmondta: ez a német szabályozás egyedülálló.

AFP foto

A magánélet német védelmezői azonban újabb támadást indítottak, mivel szerintük a nyári szabadságok közepén sokan nem tudják majd eltávolíttatni otthonuk képét a négy hétig rendelkezésre álló ablakból. Ilse Aigner német fogyasztóvédelmi miniszter leszögezte, hogy az internettel nem rendelkezőktől a levélben vagy faxon beküldött, házaik törlésére vonatkozó kérelmeket is el kell fogadnia a Google-nek. Ahogy jelezte, máris ezrek töltötték le a letiltó formanyomtatványt a tárca honlapjáról. Aigner hangsúlyozta, hogy rajta tartja a szemét az ügyön, és figyelni fogja, hogy beválik-e a gyakorlatban a szabályozási eljárás.
  
Street View botrány mindenütt

A Street View-alkalmazás iránti bizalom akkor rendült meg Európában, amikor tavasszal kiderült, hogy a Google autói az utcatérképekhez készített felvételek során - a cég szerint technikai malőr folytán - az ott élők online szokásaiba is bepillantást nyertek. Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a Street View autók nemcsak panorámaképek készítésére alkalmasak, hanem a Wi-Fi-n közölt nyilvános adatok, így a hálózatok nevének és a számítógépek MAC-címének gyűjtésére is, ami miatt több országban is vizsgálat folyik a cég ellen, és többekkel perben áll.  
    
1 hozzászólás 

2010.
08.11.
14:44

daray
Én se örülnék, ha mindent látnának rólam... vagy lehet látnak is? Tiszta Truman show...

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Torrent vagy iTunes?

További villámkérdések  Szavazás állása

Iparági fúziók I-II

A fúziók, licencek, bevásárlások témakörében annyi az esemény, hogy halandó újságíró a legjobb szándékkal is csak jellemzőnek vélhető részleteket tud kiragadni a folyamatok áradatából. Ezúttal nem napjaink felvásárlásai között tallóztunk, hanem az iparág (közel)múltjából ragadtunk ki néhány tanulságos példát.

It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés