Elérhetetlen weboldalak sokkolják a netezőket

Szerző: digibiz Forrás: Index.hu / digibiz.hu

Címkék: Foursqure | Twitter | Facebbok | Bud.hu | weboldal

2010.
10.06.
08:07

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Tegnap rekord ideig, kilenc órán keresztül nem lehetett elérni a Foursquare helyzetmegosztó szolgáltatását. Ebben az évben többször is előfordult, hogy leállt egy nagy felhasználói körrel rendelkező oldal, megnéztük hát a konkrét eseteket.

Tegnap több mint kilenc órán át elérhetetlen volt a Foursquare, amin keresztül bárki tudathatja a világgal, hogy éppen hol tartózkodik, az oldal üzemeltetői a Twitteren keresztül vették fel a kapcsolatot a felhasználókkal, amikor az első hírek még arról szóltak, hogy túlterheltek a szerverek. ("Túlterheltek a szerverek, de dolgozunk rajta! Újra jelentkezünk amilyen gyorsan csak lehet." - bíztatták a felhasználókat a szolgáltatás Twitter oldalán keresztül.) Később azonban már azt jelezték, hogy tovább tart a javítás, mint gondolták. ("Keményen dolgozik a csapatunk, de úgy tűnik, hogy kicsit tovább fog tartani a javítás. Mi is annyira utáljuk a leállást, mint ti!" - írták együttérzően.) Ezek után is csak órákkal később tudták helyreállítani a szolgáltatást, miután a teljes fejlesztői csapatot munkába állították. Ezt a cég alelnöke dokumentálta is, feltöltött egy fotót a Twitterre, ami bizonyítja, hogy a Foursquare főhadiszállásán mindenki szorgosan dolgozott. ("Hatodik emelet: a mérnökök még mindig keményen dolgoznak. Induljanak újra azok a gépek!") A cégnél először tehát a túlterheltségre gyanakodtak, később azonban 404-est dobott az oldaluk és azt írták ki, hogy frissítik a szervereiket. A hiba okáról egyelőre még nem nyilatkoztak. Magyar idő szerint reggel hat óra körül sikerült helyreállítani a szolgáltatást.

A közösségi médiát nem először sújtja a túlterheltség

Nem a Foursquare az egyetlen oldal, ami órákig leállt mostanában. Néhány napja a Facebook vált elérhetetlenné két és fél órára. Ez volt a közösségi oldal eddigi legnagyobb összeomlása. Az oldal szerint egy szoftverhiba vezetett az adatbázisok meghibásodásához, emiatt le kellett állítani az egész oldalt, hogy meggátolják az adatbázisok felé irányuló forgalmat. A Twitternek viszont jobb indoka volt a meghibásodásukra nyár elején: a foci VB. Az amerikai-szlovén meccs alatt túl sokan szerették volna azon keresztül megosztani örömüket vagy bánatukat a mérkőzés kapcsán, így végül senki sem tudott belépni az oldalra.

Nem csak a közösségi médiával fog ki mostanában a népszerűsége. Tavasszal például nem működött hazánk egyik legnagyobb légiforgalmi utastájékoztatásra hivatott weboldala, a bud.hu. Ez akkor kifejezetten tragikusnak tűnt, mert az izlandi vulkánkitörés következtében Európa szerte légzárat rendeltek el, és az utazással kapcsolatos információkra pontosan szükségük lett volna a más országban ragadt turistáknak. Egy évvel ezelőtt pedig a Gmail rendszere mondta fel a szolgálatot, ezzel megkeserítve emberek millióinak munkáját világszerte.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iWiW vagy myVip?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés