Szlovákiában is forog a Street View kamerája

Szerző: digibiz Forrás: MTI/digibiz.hu

Címkék: Google | Street View | Pozsony | Kassa | magyar | adatvédelem

2010.
08.12.
14:52

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Senki nem menekülhet a Street View kamerás autói elől. A Google kiterjeszti szolgáltatását Szlovákia utcáira is. Az adatvédelmi botrányok még mindig nem csitultak el teljesen az alkalmazás körül, ez azonban egyáltalán nem gátolja terjeszkedését.

A Google augusztus 16-tól hozzálát a legnagyobb szlovákiai városok feltérképezéséhez is, így 2011-től már Pozsony, Kassa, Eperjes, Zsolna, Besztercebánya, Nagyszombat, Trencsén, Poprád és Privigye is látogatható lesz a Street View alkalmazás segítségével - adta hírül a pozsonyi Új szó napilap. "A részletes feltérképezés több hónapot vesz igénybe, ezt követően a képek feldolgozása, interaktívvá tétele újabb hónapokat igényel" - közölte Jaroslav Bengl, a Google Zurich menedzsere. Bengl szerint 23 ország több mint 100 városa került eddig fel a Street View rendszerébe, Prágát 2009 ősze óta járhatják be virtuálisan. A cseh visszhang nagyon kedvező.

www.rp-online.deSvetlana Gavorová, a szlovák idegenforgalmi ügynökség vezérigazgatója üdvözölte a tervet, mivel a "Street View révén esetleg több külföldi kap kedvet arra, hogy Szlovákiába jöjjön, és a látnivalók kiválasztását meg tudják tervezni." A Google esetenként az egyes utcai részletek kinagyítását is lehetővé teszi, és amatőröktől kapott videofelvételeket is felhasznál. A képek készítésekor most már ügyelnek a menet közben lefilmezett emberek személyiségi jogaira is - a feldolgozás során automatikusan kitakarják az arcokat és a járművek rendszámtábláit.


Magyarországon állt a bál

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, Jóri András Adatvédelmi Biztos levélben fordult a Google Inc. magyarországi képviselőihez, amelyben tájékoztatást kért a Street View szolgáltatás kapcsán gyűjtött hazai adatokról. A magyar ombudsman korábban is felszólalt ennek kapcsán, ugyanis az alkalmazás olyan képeket rögzített, amelyeken személyes adatok (járókelők képmása vagy a rendszámuk) volt látható, ez pedig Magyarországon törvényt sért. Még akkor is, ha a program elméletileg automatikusan kitakarja őket, ugyanis a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg. Emellett azt is sérelmezte az adatvédelmi biztos, hogy a Google megőrzi az eredeti felvételeket.

Ez a megkeresés egyébként abba a vizsgálatba illeszkedik, amely az Európai Unió adatvédelmi biztosait tömörítő úgynevezett 29-es Munkacsoport koordinálásával zajlik. Kezdeményezése nyomán minden európai adatvédelmi biztos ugyanazokat a kérdéseket teszi fel a Google helyi képviseleteinek, és a fellépésüket továbbra is koordinálják.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Abaqoos vagy PayPal?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés