Szlovákiában is forog a Street View kamerája

Szerző: digibiz Forrás: MTI/digibiz.hu

Címkék: Google | Street View | Pozsony | Kassa | magyar | adatvédelem

2010.
08.12.
14:52

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Senki nem menekülhet a Street View kamerás autói elől. A Google kiterjeszti szolgáltatását Szlovákia utcáira is. Az adatvédelmi botrányok még mindig nem csitultak el teljesen az alkalmazás körül, ez azonban egyáltalán nem gátolja terjeszkedését.

A Google augusztus 16-tól hozzálát a legnagyobb szlovákiai városok feltérképezéséhez is, így 2011-től már Pozsony, Kassa, Eperjes, Zsolna, Besztercebánya, Nagyszombat, Trencsén, Poprád és Privigye is látogatható lesz a Street View alkalmazás segítségével - adta hírül a pozsonyi Új szó napilap. "A részletes feltérképezés több hónapot vesz igénybe, ezt követően a képek feldolgozása, interaktívvá tétele újabb hónapokat igényel" - közölte Jaroslav Bengl, a Google Zurich menedzsere. Bengl szerint 23 ország több mint 100 városa került eddig fel a Street View rendszerébe, Prágát 2009 ősze óta járhatják be virtuálisan. A cseh visszhang nagyon kedvező.

www.rp-online.deSvetlana Gavorová, a szlovák idegenforgalmi ügynökség vezérigazgatója üdvözölte a tervet, mivel a "Street View révén esetleg több külföldi kap kedvet arra, hogy Szlovákiába jöjjön, és a látnivalók kiválasztását meg tudják tervezni." A Google esetenként az egyes utcai részletek kinagyítását is lehetővé teszi, és amatőröktől kapott videofelvételeket is felhasznál. A képek készítésekor most már ügyelnek a menet közben lefilmezett emberek személyiségi jogaira is - a feldolgozás során automatikusan kitakarják az arcokat és a járművek rendszámtábláit.


Magyarországon állt a bál

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, Jóri András Adatvédelmi Biztos levélben fordult a Google Inc. magyarországi képviselőihez, amelyben tájékoztatást kért a Street View szolgáltatás kapcsán gyűjtött hazai adatokról. A magyar ombudsman korábban is felszólalt ennek kapcsán, ugyanis az alkalmazás olyan képeket rögzített, amelyeken személyes adatok (járókelők képmása vagy a rendszámuk) volt látható, ez pedig Magyarországon törvényt sért. Még akkor is, ha a program elméletileg automatikusan kitakarja őket, ugyanis a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg. Emellett azt is sérelmezte az adatvédelmi biztos, hogy a Google megőrzi az eredeti felvételeket.

Ez a megkeresés egyébként abba a vizsgálatba illeszkedik, amely az Európai Unió adatvédelmi biztosait tömörítő úgynevezett 29-es Munkacsoport koordinálásával zajlik. Kezdeményezése nyomán minden európai adatvédelmi biztos ugyanazokat a kérdéseket teszi fel a Google helyi képviseleteinek, és a fellépésüket továbbra is koordinálják.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú a Jujj.hu eladásáról

A hazai online videózásnak és a netes közösségeknek bőven van hová fejlődnie. Az ezekben rejlő lehetőségekről, a nagy bevásárlásokról és portfólióbővítésről beszélgettünk Holman Endrével, a juj.hu-t és Cotcot.hu-t nemrég megvásárló Generál Média ügyvezetőjével. Olvassa el a teljes cikket!

Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés