Path: 50 fős közösségi-hálózat, csak közeli barátoknak

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu

Címkék: közösségi oldal

2010.
11.16.
08:06

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Neves internetguruk álltak össze, hogy megújítsák a közösségi-hálózatok fogalmát. A Path 50 főben korlátozza az ismerősök számát és szakít a szokásos eszközökkel: nem oszthatunk meg linkeket, de nincs kommentelés és lájkolás sem.

Több hónapnyi csinnadratta után a napokban elindult az a Path nevű startup, melyet többen csak szimplán anti-közösségi-hálózatnak tituláltak. A "The Personal Network", azaz személyes hálózat alcímen futó szolgáltatás működési modelljét a Facebook és a Twitter felhasználói szokásokkal szembemenően alkották meg.

A modell alapeleme, hogy a kapcsolatok mennyisége helyett azok minőségére helyezik a hangsúlyt, így 50 főben maximalizálják a felvehető ismerősök számát. Ezzel szándékuk szerint elérhető, hogy csak azokat jelöljük be ismerősnek, akikben tökéletesen megbízunk, elsősorban tehát barátainkat és családtagjainkat.

50 főnél nem kell több ismerős

Az ötvenes limitet Robin Dunbar, az Oxford evolúciós pszichológia professzora kutatásaira alapozzák, aki 150 főben határozta meg a kezelhető kapcsolatok számát. Dunbar szerint ezen belül nagyjából húsz fővel napi szinten tartjuk a kapcsolat, öt fő pedig a legközelebbi barátunk. Így aztán semmi szükség rá, hogy a Facebook bonyolult privacy beállításaival bajlódjunk, hiszen a Path-ot használva elkerülhető, hogy rendszeresen a fejünkhöz kapjunk egy-egy státuszüzenet elküldése után, mondván, ehhez aztán semmi köze nincsen egykori általános iskolai osztályfőnökünknek.

A Path, készítői szerint így azzá a hellyé válhat a webes közösségi játszóterek kavalkádjában, ahol egész egyszerűen önmagunk lehetünk. Ezen a belső körön belül viszont elengedhetjük magunkat és minden eddiginél nagyobb áradatban tölthetjük fel a fotókat, helyszín és státuszüzenet szerint - azaz mikor, mit, hol és kivel csinálunk éppen. A Path mindemellett elutasítja a közösségi-oldalakon szokásos interakciós eszközök használatát, mint a lájkolást, vagy a kommentelést, illetve bárminemű internetes tartalom továbbközlését. És annak ellenére, hogy főként fotók megosztására épül, nem tartalmaz olyan effekt-szűrőket, mint amelyeket a hasonló, egyszerű alapokon nyugvó, de nem kifejezetten privát fotómegosztásra építő Instagram kínál.

Nincs lájkolás, se kommentelés

Kommentelés és lájkolás helyett maga a megtekintés számít az interakció lényegi részének, ennek megfelelően a Path felhasználói ellenőrizni tudják, ki tekintette meg státuszüzenetüket.
Az új közösségi-hálózat elsősorban mobilplatformra lett tervezve, azon belül is iPhone-ra, de várhatóan hamarosan megjelenik egyéb területeken is. A tengerentúli sajtóban pedig nem csak azért keltet nagy hírverést, mert eltérő szemlélettel közelit a közösségi-hálózat fogalmához, hanem mert alapítói között több neves internetes szakember, többek között Dave Morin ,a Facebook egyik volt vezető munkatársa,  Shawn Fanning , a Napster, azaz az első fájlcserélő létrehozója, vagy épp Kevin Rose, a Digg.com hírmegosztó szájt alapítója.

A közösségi-hálózatok felfutására jellemző, fűvel-fával ismerősi viszonyba kerülő felhasználói magatartást egyébként hanyatlóban van. A minap például az egész internetes világot bejárta az a kezdeményezés, melyet Jimmy Kimmel, az ABC-televízió humoristája indított National Unfriend Day címmel. E szerint november 17-én mindenki nézze végig ismerősi listáját a Facebookon és, akit nem tart igazán közeli ismerősének, barátjának, azt nyugodt szívvel törölje a kapcsolatai közül.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Nők vagy Wikipédia?

További villámkérdések  Szavazás állása

A Netrisk.hu megéri a pénzét?

A tavalyi évben közel 1,4 milliárd forintos árbevételt produkáló Netrisk.hu többségi tulajdonát a napokban szerezte meg az Enterprise Investors, több mint 6 milliárd forintért. Az üzlet nem csak az évi több száz millió forintos osztalékért érte meg.

Brutális növekedés a Netrisknél Brutális növekedés a Netrisknél

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés