Az ismeretlenbe ugrik a Nokia

Szerző: digibiz Forrás: FinancialTimes.com / Origo.hu

Címkék: Nokia | okostelefon

2011.
02.10.
14:04

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Stephen Elop keményen bírálta a vállalatát, a Nokiát a dolgozói számára írt, de nyilvánosságra került körlevélben. A nemrég kinevezett vezérigazgató szerint a cég többéves lemaradásban van a konkurenciához képest, és jobb ugrani az isemeretlenbe, mint tovább állni az égő platformon. Pénteken kiderül, hogy a Microsofttal közösen ugranak-e?

"Az első iPhone-t 2007-ben szállították, és a mai napig nincs olyan termékünk, ami megközelítené az általuk nyújtott élményt. Az Android mindössze két éve jelent meg, és ezen a héten vették át a vezető szerepet az okostelefon piacon. Hihetetlen."

Többek között így bírálta 1300 szavas levelében Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója dolgozóit - írja a FinancialTimes, az azóta több oldalról is valódinak nyilvánított feljegyzésben.

A vezérigazgató elismerte, hogy "cége forró talajon áll" amelyről még az ismeretlenbe való ugrás is jobb. Utalt arra, hogy az évek óta házon belül fejlesztett, de piacilag kudarc Symbian mobil operációs rendzser lecserélése az Androidra vagy a Windows Phone 7-re sokkal reálisabb lehetőség, mint valaha.

Piaci elemzések szerint a társaság piaci súlya két és fél év alatt 60 százalékról 20 százalék közelébe zuhant, mindezt ráadásul úgy, hogy az eladott darabszámot tekintve még mindig tartja a korábbinál alig alacsonyabb 30 százalék körüli részarányát, igaz alig vannak jelen az okostelefon szegmensben.

A Nokia vezérigazgatója szerint a Symbian operációs rendszer még úgy sem elég a konkurencia elleni küzdelemben, hogy közben a MeeGo platformon is dolgoznak. A MeeGo-t a premium kategóriás okostelefonok vezető operációs rendszerének gondolta a vállalat, de még a 2010-es év végére is csak egyetlen modelljük lesz a piacon - miközben az Android és az iPhone világszerte tarol.

Elop a problémát a vállalatnál tapasztalható hozzáállásban, a vezetői szellemben és a számonkérhetőség hiányában látja, ezért kerültek lemaradásba, ez eredményezi, hogy hiába születik rengeteg innováció a cégnél, azok nagyon lassan kerülnek piacra. Ennek megoldására azt tervezi, hogy az igazgatóságot Finnországból a Szilícium-völgybe költözteti, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzenek.

A Dotkom blog szerint a Nokia egyetlen esélye, ha összefog a Microsofttal. Azonban ebben az esetben gond lehet, hogy a tabletek piacán sem a Nokia, sem a Microsoft nem mutatott még semmilyen komolyabb eredményt, és bár a Windows 7 mobil verziójáról egyre jobb hírek érkeznek, még ez sem tekinthető kiforrott rendszernek. A finn telefongyártónak ugyanakkor gondot jelenthet, hogy itt már nem egy mobilkészülékről, hanem tulajdonképpen pc gyártásról van szó, és ezen a területen a Nokiának nincsenek tapasztalatai..

A vezérigazgató pénteken a Capital Markets Day-en fogja bejelenteni legújabb stratégiai lépéseiket, amelyek között a legfontosabb a Microsofttal kötendő szövetség lehet.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés