Összesítés előtt kiszivárgó költési adatok

Szerző: digibiz Forrás: digibiz

Címkék: IAB

2011.
02.02.
23:36

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A mai nap folyamán kiszivárgott néhány adat az online piac tavalyi hirdetési bevételeit bemutató jelentésből. Növekedés látszik, de a nyilatkozó IAB tagok szerint az adatok bár helytállóak, nem a teljes költést mutatják. A végső adatokra még néhány hetet várni kell.

Az online reklámköltéseket bemutató jelentést az Interactive Advertising Bureau (IAB) magyarországi tagozata és a PWC tanácsadó cég közösen adja ki minden évben, összesítve a piac szereplőinek bevallásait.

A kiszivárgó adatok, bár az online költések növekedését mutatják, az eddigieknél jelentősen kisebb bevételt tükröznek. Az adatok alapján a hazai online net-net költés 12,4 milliárd volt, ami elvileg alig haladja meg a 2006-os évről nyilvánosságra hozott adatokat.

A digibiz.hu-nak nyilatkozó források szerint helytálló, de csak részadatokról van szó, az egyes részterületek összesítése még zajlik. Az online hirdetési piac négy szegmensből tevődik össze, ezek a reklámfelületeken (display), a keresőkön (search), az apróhirdetés formában (listing) és emailként megjelenő hirdetések.

A hivatalos adatok alapján 2009-ben a teljes nettó online reklámköltés elérte a 23,3 Mrd forintot, ami a teljes reklámtorta 14,4%-a volt. Az adatokat további 480 milliónyi mobil költés egészíti ki. A számok jól mutatták a válság hatását, a 2008-as 42%-os növekedés után jelentősebben kisebb, 7%-os, mintegy másfél milliárd forintos bővülést produkált.

A Kreatív online decemberben közölte a Magna Global becslését, amely a világ hirdetési piacának növekedését 2010-ben 6,9%-osra prognosztizálta 2009-hez képest. A médiaügynökségek szervezete a globális reklámpiac több mint 5%-os növekedését vetíti előre 2011-re. Az online szegmens az elmúlt években jobban nőtt, mint a teljes reklámpiac. A Magna Global szerint egyes online szegmensek, például az online videó, az elkövetkezendő időszakban több mint 19%-os éves növekedés elé néznek.

Az IAB ígérete szerint heteken belül összesítik az adatokat. A 2009-re vonatkozó számok tavaly március 30-án jelentek meg.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iPhone vagy Blackberry?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nagyító alatt a televíziós weboldalak

A hazai tévés weboldalak piacán a kereskedelmi tévék a tartalomszolgáltatás terén még gyerekcipőben járnak, de a közösségi megoldásokban rejlő lehetőségeket egyre inkább igyekeznek kihasználni. Az MTV.hu mindkét fronton jó példát állít, közösségi szinten a dél-afrikai vébével vettek friss lendületet. Üde színfolt az Origo két új tévés weboldala is.

Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés