Mekkora az online adózási söralátét?

Szerző: W.J. Forrás: digibiz.hu

Címkék: onlien ügyintézés | Apeh

2010.
08.03.
13:10

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A kormányfő által még a kampány során használt söralátét-hasonlat éppen azt az attitűdöt fejezi ki, amiről a - törvénytisztelő - állampolgár az adózás kapcsán álmodik: ha már adózni kell, járjon ez a legkevesebb macerával. De vajon hogyan váltak be azok a kezdeményezések, amelyek az adózás egyszerűsítését hivatottak szolgálni, és mi a helyzet a kormányváltás időszakán átívelő, hasonló célú projektekkel?

A 2008-es adóévtől kezdve van mód arra, hogy a magánszemély a személyi jövedelemadóra vonatkozó megállapítási kötelezettségének az önadózás keretén belül, az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással tegyen eleget.

Elkészíti a hivatal

Az első év tapasztalatai alapján az egyszerűsített bevallást választók körének szélesítése érdekében a 0953E jelű egyszerűsített bevallás elkészítését kérhette az a magánszemély is, aki az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint adózik, és az is, akinek év közben nem kell 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetnie.

A 2008-as évhez 341 170, míg a fenti kedvező módosítások ellenére a 2009-es adóév vonatkozásában csupán 244 319 nyilatkozat érkezett a hivatalhoz. A csökkenést az adóhatóság tapasztalata alapján az indokolja, hogy az egyszerűsített eljárás választásával elhúzódik a törvényben meghatározott visszaigénylés. A bevallási ajánlatok kézbesítése, elektronikus küldése áprilisban történik, ezért az egyszerűsített bevallásban visszaigényelhető adó utalására legkorábban május végén kerülhet sor.

blogs.worldbank.org

Érthető, hogy azok az adózók, akik az egyszerűsített bevallásban visszaigényelhető adójukat csak a benyújtást követő 30 napon belül kapják meg, nem tartják vonzónak ezt a lehetőséget, mivel ha az '53-as bevallás korábbi benyújtásával teljesítik a bevallási kötelezettségüket, sokkal hamarabb juthatnak a visszaigényelt adójukhoz. Az '53-as elektronikus benyújtása esetén február 1-jétől, míg postai úton benyújtott '53-as bevallás esetében március 1-jétől indul a visszautalás. A nyilatkozatok felülvizsgálatát követően 222 154 bevallási ajánlat elkészítése és postai, illetőleg elektronikus úton történő kézbesítése valósult meg.

A 2008-as adóévhez képest a duplájára emelkedett azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik a bevallási ajánlatukat elektronikus formában kérték: korábban 22 322, míg egy évre rá 41 243 magánszemély élt az elektronikus küldés lehetőségével.

A kedvező változásoknak köszönhetően a kizártak köre is jelentősen csökkent. Míg a 2008-as adóévben 29 690, a 2009-es évben már csak 7 354 magánszemély nem felelt meg jövedelemadatai alapján az egyszerűsített bevallási ajánlat készítésének.

Otthonról, karosszékből: igazodva a hivatal munkaidejéhez

Ugyancsak a létező igényeknek ment elébe az adóhivatal, amikor a -döntő részben hivatali időben elérhető - telefonos ügyintézés kiterjesztése mellett döntött. Az adóhatóság ügyintéző contact centere egyre növekvő népszerűségnek örvend, ezt az is jelzi, hogy a tavaly nyári indulás óta több mint 35 000 adózó kért pin-kódot a szolgáltatás igénybevételéhez. A telefonon intézhető ügyek köre folyamatosan bővül: az adózók jelenleg folyószámlával, bevallással, adózói törzsadatokkal kapcsolatos ügyekben hívhatják a hivatal munkatársait, de igényelhető jövedelemigazolás, közösségi adószám, illetve az adózók meggyőződhetnek közösségi adószám vagy akár az ellenőrzést végző személy megbízólevelének érvényességéről is. Az év első hat hónapjában közel 19 000 sikeres ügyintézést regisztrált a hivatal, ezek túlnyomó többségét - közel 70 százalékát - a bevallással kapcsolatos hívások tették ki.

Olvassa tovább a cikket!

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Linux vagy Windows?

További villámkérdések  Szavazás állása

Az adat az új olaj

"Az [origo] portál címkehalmaza például szinte kimeríthetetlen. Tartalmazza ugyanis a portál teljes archívumának - közel 400 ezer cikk - címkéit is. Ennyi szöveget képtelenség lett volna utólag kézzel felcímkézni, a feladatot a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja által fejlesztett algoritmus végezte el."

"Az adat az új olaj" - interjú az Origo Zrt. távozó tartalomfejlesztési vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés