Online szerencse: ízletes a tiltott gyümölcs

Szerző: W.J. Forrás: digibiz.hu

Címkék: Szerencsejáték Zrt.

2010.
11.26.
09:33

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Gyermekkori olvasmányélményeinkből vélhetően alig-alig őrzünk meg valamit, de azt a töredéket biztosan, amikor is az egyszeri szegénylegény elindul szerencsét próbálni. Korunk "szegénylegényei" az internet révén remélik valamilyen jobb nap felvirradását. A Szerencsejáték Zrt. legújabb társadalmi kampányáról értekezünk, miközben cég webkettes babérokra tör és fellép a külföldi "illegális" szerencsejáték oldalak ellen.

"Ön a játékfüggőség szempontjából veszélyeztetett. Nem állítható határozottan, hogy játékfüggő, de kritikusan kell szemlélnie önmagát. Ha úgy érzi, hogy a szerencsejátékokhoz való viszonya problémás, legyen bátorsága segítséget igénybe venni! Beszéljen helyzetéről egy Önhöz közel álló személlyel, vagy forduljon szakemberhez!" Ha valaki kitölti a Szerencsejáték Zrt. online tesztjét, az esetek 99,9999 százalékában alighanem ezt a választ kapja - és ez egy válság idején általános csodaváró környezetben egyáltalán nem meglepő. Az igen-nem választásos felmérés során elegendő ugyanis csupán egyetlen igenlő választ adnunk (például egy olyan kérdésre, hogy: Kritizálta már környezete a túlzott mértékű játék miatt?), és máris a játékfüggőség veszélyeztető hatását érezhetjük magunkon. 

A Szerencsejáték Zrt. Maradjon játék! címmel indított társadalmi felelősségvállalási kampányának linkjére sajátos környezetben lehet rábukkanni (hacsak valakinek nem az a rögeszméje, hogy az aktuális lottónyeremények megtekintése után végigbogarássza a vállalati weboldal valamennyi menüpontját): egy hirdetésből kattintva juthatnak el hozzá az érdeklődők. A kampánnyal kapcsolatban Tulik Ágnes, a cég kommunikációs igazgatóhelyettese elmondta, hogy a záró kutatására jövő év januárjában- februárjában kerül sor, addig is szinte mindent megtesznek annak érdekében, hogy üzenetük mindenkihez eljusson.

A tv- és rádióhirdetések mellet pl. buszokon, villamosokon hirdetik a nagyszabású és sokrétű kampányt, amihez nem kaptak külső támogatás. A költségekről tételes összesítést valószínűleg csak a jövő év elején, a kampány lezárásakor tud mondani. (A "Maradjon Játék!" szlogen a kampány után beépül a cég arculati elemei közé, ilyen névvel már egy új internetes portál is elérhető.) Megkeresésünktől függetlenül, ám a fentebb soroltak támasztékaként a cég éppen tegnap adott ki a cég sajtóközleményt, mely szerint különleges képi világgal és a cégtől megszokottnál közvetlenebb hangnemmel léptek be a közösségi médiába, mert elérkezettnek látták az időt, hogy megnyissák kommunikációs csatornáikat az új média területén is. Elindították Facebook, Youtube és Flickr oldalaikat kifejezetten a közösségi média felhasználóinak szánt tartalmakkal. "A lépés PR szempontból mindenképp érdekes, de hogy ez mennyiben javítja majd a szerencsejátékra való hajlandósági kedvet, az majd eldől." - írja blogjában Váraljay Gábriel. 

Törvényen kívül, országhatáron belül

All in a neten - illegálisan bedobhatod - áll egyik hirdetésük címében, és már ez is arra utal, hogy a játékosok mentális védelmét szolgáló akció hátterében (is) komoly piacvédelmi szándékok húzódnak meg. (Bár a hatályos jogszabályok szerint a vállalat monopolhelyzetben van Magyarországon.) Erősen vitatható - és nyilván vitatják is eleget - a hirdetésnek az az állítása, miszerint "ezeket a sokszor magyar kezelőfelületű honlapokat nálunk illegálisan működtetik, többségében külföldi székhelyű, azonosíthatatlan hátterű cégek." Ez, ugyebár, elsőre azt sejtetné, hogy valamiféle kalóz weboldalak ácsingóznak a magyar szerencsejátékosok pénzére (is).

Málta-Gibraltár 5:1

A helyzet ennél sokkal árnyaltabb: a Szerencsejáték Zrt. igazi konkurensei jobbára európai uniós országokban bejegyzett, ott adózó, törvényes cégek, amelyek az uniós jogra hivatkozva erősen támadják az egyes államok szerencsejáték-monopóliumainak létjogosultságát (és mivel természetes közegük az internet, az "országhatár" fogalma csak nehezen értelmezhető szolgáltatásaik számára). Az is igaz ugyanakkor, hogy magyarországi tevékenységre nem jogosultak, de valahogy mégis eljut a hírük az országba, és nem is a szájpropaganda és titkos netes csatornák révén, hanem az online és offline média megannyi szereplőjénél fizetett hirdetések formájában. (Egyes hírek szerint a kiadókkal kötött szerződésekbe eleve belekalkulálják azt a büntetési tételt, amelyet a médiaszereplőnek kellene megfizetnie egy esetleges ilyen tárgyú per végén.) És működnek is gőzerővel! Az illegális tevékenység tehát nem egyszerűen megtűrt dolog, hanem komoly üzleti tényező Magyarországon, érthető tehát a Szerencsejáték Zrt. piacvédő - és persze jogszabálykövető - magatartása. A penzcentrum.hu egy, a labdarúgó-világbajnokság idején megjelent cikkében havi fél- és egymillió euró közötti értékűre becsüli a magyarországi online szerencsejátékok forgalmát (200 ezer és 400 ezer közötti regisztrált magyar fogadóval kalkulálva), és ez igencsak jelentős tétel.

Törvény van, szigor nincs

"A külföldi szerencsejáték szervező tevékenység Magyarország területén történő terjesztése illegális tevékenységnek minősül. A külföldön interneten szervezett szerencsejátékban való részvételt ugyanakkor sem a szabálysértési, sem a büntetőjog nem szankcionálja, azonban az kizárólag a játékosok döntésétől függően és kockázatukra történhet" - olvasható a Szerencsejáték Felügyelet honlapján. Vagyis az online fogadások hirdetéseinek teret adó média mellett a játék résztvevőinek sem kell tartaniuk attól, hogy lesújt rájuk a törvény szigora!

Hogy mennyire ambivalens ugyanakkor a helyzet, azt jól mutatja, hogy idén februárban a mostani kormányzó párt európai parlamenti képviselője még így nyilatkozott: "Szükség van arra, hogy az Európai Unió egy, az unió határain átnyúló, azon tovanyúló szabályozást kezdeményezzen, hiszen az online szerencsejátékok kérdése egy globális kérdés." Az index cikkében a Napi Gazdaságra hivatkozva - más, hazai költségvetési megközelítésből - azt írja, hogy a játékadóból származó állami bevételek már idén is csökkenést mutatnak, és ez a trend jövőre is folytatódni fog. A cikkben olvasható állítás szerint a csökkenő számok nem a játékkedv mérséklődéséből fakadnak, hanem az illegális online szerencsejáték térnyerésére vezethetők vissza.

Elkerülni a "költségvetési hiányt"

És hogy milyen a másik oldal? Valóban óvakodni kell tőle? Döntse el ki-ki maga, mindenesetre tevékenységük illusztrálására legyen elég annyi, hogy hasonlóan a magyar monopóliumhoz, ők is igen komoly gondot fordítanak a játékszenvedély-betegség elkerülésének segítéséért. Az egyik - Magyarországon illegális! - online szolgáltató kódexében egy sor megfontolandó és praktikus javaslat mellett például ez áll: "Állítson fel havi költségvetést, és jóval kevesebb pénzt tegyen fel, mint amit megengedhet!" Hatalmas költségvetési hiányokat maguk előtt görgető gazdasági környezeteinkben ez a tanács az online szerencsejátékok világán túl is igencsak megszívlelendő lenne. Egyébként pedig, ahogy a Népszabadság szeptemberi cikke fogalmaz: "Kétségkívül bájos történet: az Európai Parlament javasol, az állam tehetetlen, a bukmékerek dolgoznak, a játékosok fogadnak. Minden megy a maga útján: törvényen innen, vagy azon túl."
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Vatera vagy Teszvesz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés