Hárommilliárdért megéri online lottózni

Szerző: Tossenberger Tamás Forrás: digibiz.hu

Címkék: szerencsejáték | online fogadás

2010.
06.25.
17:39

19 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az egyszeri online lottózás ugyan bonyolultabb procedúra, mint lesétálni a helyi lottózóba, a szenvedélyes játékosoknak azonban mindenképpen megéri a kényelmesebb megoldás. A szombati lottósorsoláson hárommilliárd forint a tét, utána jártunk hát az elektronikus tippelés hátterének.

Míg világszerte a 90-es évek közepén, addig nálunk 1998. novemberében honosodott meg az internetes fogadási rendszer. Az ország 4390 fogadóhelyén kívül ma már az összes szerencsejátékra lehet fogadni a gép mellől is. "Az induláskor még csak néhány százan vették igénybe az internetes fogadási lehetőséget, mára több tízezren kötnek fogadást interneten keresztül. Elmondhatjuk tehát, hogy az ily módon fogadók száma az indulás óta kb. a százszorosára nőtt.  Jelenleg a cég szerencsejáték forgalmának 2,3%-a történik interneten és sms-ben" - magyarázta Jánoska Andrea, a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs főtanácsadója.

Megszokás, vagy félelem?

A csekély internetes forgalomra több választ is kaptunk: "Az emberek nagy része rituálénak tekinti a hagyományos lottót, megszokták, hogy a lottózóban töltik ki a sorsjegyet. Ezért alakult így ez az arány. De ez nem egyedi eset, a világon mindenütt így van. Egyedül Finnországban magasabb, de ott is csak 4 százalékról beszélhetünk" - fejtegette az egyik lehetséges okot Somorai László, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője.

lotto

Azt is érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy az internetes lottózás bizonyos szempontból több vesződséggel jár, mint ha besétálnánk egy lottózóba. A Szerencsejáték Zrt. ugyanis viszonylag szigorú feltételekhez köti az internetes fogadást, nem mellesleg olyan adatokat követel meg, amiket a hagyományos ikszelős módszer esetében nem kell megosztanunk. Alapvető személyes adataink mellett a bankszámlaszámunkat is meg kell adnunk, valamint levelezési és e-mail címet is kér a regisztrációs lap. Somorai László tájékoztatása szerint a regisztráció nincs összefüggésben az online lottózók alacsony arányával, mert  a regisztráció bevezetése előtt is ugyanez volt a helyzet.
Minden idők legnagyobb brit lottófőnyereményét ütötte meg egy szerencsés idén februárban, aki 56 millió fonttal (17 milliárd forint) lett gazdagabb a hétvégi húzás után. A EuroMillions nevű, kilenc európai országban játszott nemzetközi lottójáték halmozódó főnyereménye 112 millió font (34 milliárd forint) volt, de ez két nyertes szelvény között oszlott meg.
A szigorú eljárást törvényi szabályozással magyarázta, ugyanis a 18. éven aluliakra vonatkozó szerencsejáték tilalom óta léptek életbe az említett megkötések: "Ezekre azért van szükség, hogy szűrni lehessen, hogy a játékos elmúlt-e 18 éves. A számlaszám pedig azért kell, hogy pénzt tudjunk utalni adott esetben." "Internetes fogadás esetén a fogadó nem kap kézzel fogható szelvényt, mint a lottózókban fogadók. A személyes adatok megadására a nyereményjogosultság igazolása miatt van szükség" - egészítette ki az indoklást Jánoska Andrea. Székely Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója egy korábbi, az Infovilágnak adott  interjújában kiemelte, hogy a játékosok jelentős részét visszatartotta az internetes fogadástól, hogy a piacon eddig jelenlévő irodák jogi helyzete rendezetlen.

Duzzad a piac

1992-től 2006-ig megtizennégyszereződött a szerencsejáték piac bevétele, az akkori adatok szerint 239,1 milliárd forintra duzzadt, derül ki Demetrovics Zsolt MTA-tanulmányából. Csak a Szerencsejáték Zrt.-nek a 2009-es becsült bevételi adatok alapján kb. 150 milliárd forint állt a bevételi oldalán. A 2008-as kimutatás szerint az ötös (30 százalék) és a hatos (20 százalék) lottó együtt tette ki a bevétel felét, a számsors játékok után a sportfogadások bizonyultak a legkedveltebbnek, majd a sorsjegyek, és végül a gyorsjátékok hozták a legkevesebb pénzt a társaságnak. A 2008-as összköltés alapján Magyarországon egy emberre 15 ezer forint kiadás jutott szerencsejátékokra egy évben.

Külföldön is rizikós

Ha nem is nagyon élünk vele, az interneten elméletileg lehetőségünk lenne akár a brit lottó főnyereményét is megcsípni. Nem úgy az USA-ban, ahol az amerikai állampolgárok nem köthetnek fogadást külföldi oldalakon. Az Egyesült Államokban felhívják rá a figyelmet, hogy azok az oldalak, amelyek ingyenes fogadást kínálnak, nem állnak állami ellenőrzés alatt és nincs rá garancia, hogy az illető nevén fogadnak, valamint ha nyer is, a nyereményét valaha is látni fogja. Legutóbb Kínában razziázó rendőrök fogtak el egy hasonló módszerekkel operáló bűnbandát, akik illegális szerencsejátékhoz juttatták a szerencsejátékosokat. A foci-vébé miatt most az illegális sportfogadások is megtöbbszöröződtek.

Regionális invázió a magyar ötöslottó főnyereményéért

A jelek szerint Romániában sem az online lottó hódít, legalábbis erre utalhat, hogy a határmenti biharkeresztesi fogadóirodában százával jöttek át a szomszédból, hogy szerencsét próbáljanak a magyar ötöslottó 3 milliárd forintos főnyereményével. A szelvények száma  a 3,8 millió forintos heti átlag helyett majdnem a duplájára nőtt és elérte a 6 milliót. Somorjai László a Független Hírügynökségnek adott válaszában hozzátette, Közép-Európában most a magyar ötös fizeti a legtöbbet, ezért sokan külföldről is átjönnek játszani. Szombat este 20:00-kor sorsolják, 19.00-ig lehet fogadni!
    
19 hozzászólás 

2012.
12.07.
19:01

magyar lottó
Valódi Magyar Lottónyerteseket Keresek!
http://www.facebook.com/pages/Val%C3%B3di-Magyar-Lott%C3%B3nyerteseket-Keresek/549988078348256?ref=hl

19

2012.
10.28.
17:12

Lotto
Találtam egy jól online lotto oldalt,ahol interneten feladhatod a lottó számokat.
http://lomiloo.blogspot.hu/

18

2012.
02.02.
00:53

Karesz
az a furcsa hogy ausztriában heti 2 x van lotto huzás,,szerdán és vasárnap,,,és szinte minden huzáskor nyer valaki,,,,Magyarországon van mikor honapokig senki se nyer,,EZ hogy lehet??Kamu az egész csak szedi az állam az adót!!aztán egyszer ugydönt hogy na ezen a vasárnap kihirdetjük hogy valaki nyert)))ennyi

17

2012.
01.07.
17:05

Istvanh
http://www.playhugelottos.com/en/home.html
messze a legjobb !

16

2011.
10.28.
20:29

dorci012345
szerintem online lottózás azért jó mert így nem kell elmenni a postára , boltokba , hogy megvegyük hanem egyszerűen itt!!!!

15

2011.
10.13.
14:34

HorzPet
Találtam egy jól működő online lotto oldalt, megéri kipróbálni!
Itt elérhető!

14

2010.
07.01.
11:07

Anak Suna Moon
2010.07.01. 08:15 Hummer
Annak a valószínűsége, hogy 4 húzásban a 90-ből kihúzott 5 számban benne van egy bizonyos szám: 1/90!/5! * 1/4! azaz 0.000000096%

13

2010.
07.01.
09:43

Bodor Mária
Minden és mindenki, összefügg valakivel /Zotyánál az igazság/eddig mi játszottuk a lottót, most az online játszik velünk.Sokan évekóta játszák, a bizonyos vezetéses lottót, állandó számokkal,Az egyik évben a 62 -es másik évben talán a 90 nem került elő,abbahagyta rőgtön előkerültek a számai.De a puttó is hasonló, valaki 5x játszik , egy két számot, nem ad ki a gép,lerárat után csak figyelni kell és máris előkerült.De senki nem láthatja pl,a két közjegyző, hogyan ellenőrzi a golyokban lévő számokat,az nem publikus,az a titok kulcsa ,nem a különböző ,hütés, fütés, fujás/ bár egyszer, én is lehetnék/ a közjegyző/

12

2010.
07.01.
08:31

sargahatos
Valami biztos nincs rendben a lottósorsolás körűl, miért pont mi lennénk kivételek ? Pár hónapja Bugáriában két egymást követő héten ugyanazt az öt számot húzták ki ! Tudom, hogy vannak véletlenek, de ...

11

2010.
07.01.
08:15

Hummer
Biztos van köztetek valószínűségszámítás szakértő, aki el tudja magyarázni, hogy mennyi az esélye annak, hogy pl- a 78 négy egymást követő héten szerepeljen a számok között. De volt már többször ilyen eset...

10

2010.
06.30.
14:40

nyertes
Innen is összejöhet a 3 milliárd:-)
http://www.eurolotteryonline.net/

9

2010.
06.26.
16:35

Ötlet
Ugyan már!
Nem húzáskor a számokkal kell variálni, hanem húzás után a nyertes szelvényt bejuttatni a rendszerbe... Ez a tuti!

8

2010.
06.26.
13:13

Zotya
Vagy mivel elektronikával foglalkozó ember vagyok van egy saját ötletem is ,beleteszek a golyoba egy telefonokban alkalmazott vibramotort igy a golyó rezegni fog csak gyengébre kell venni a rezgést mint a telcsikben hogy se hallani se látni ne lehesen csak az érezze finoman aki megfogja.De mivel én hülye vagyok ez biztos rossz ötlet.

7

2010.
06.26.
13:03

Zotya
Tisztelt vtraft!
Én nem mondtam rád ,hogy hülye vagy ugyhogy a köztünk lévő inteligencia külömbség szerintem nyilvánvaló. Nem értem honnan szerzed az adataidat mert egy tv- müsorban mondták hogy ma sokkal több szelvényt vásárolnak mint régen már csak azért is mert a szomszédos országok polgárai is ide járnak lottozni ami ugye régen a kommunizmus alatt elképzelhetetlen volt.Arra pedig hogy ,hogy lehet öt golyot kihuzatni a többi közül sok és egyszerü trükk van az egyik közismert is ,az öt golyot be kell hüteni és igy aki kever benne a kezével megérzi melyiket kell kivenni.De ha ilyen egyszerü dolgokra nem jössz rá akkor nem értem hogy veszed a bátorságot ,hogy másokat lehülyézz!

6

2010.
06.26.
11:16

vtraf
Zotya:
Ha hülye vagy,akkor legalább ne reklámozd!!

1988-ig CSAK 5-ös lottó volt az országban!!!
Mindenki azzal játszott és jóval többen mint ma az 5-ön !!!
Persze,hogy többször volt főnyeremény!

Ha tudnák is hogy melyik az az 5 szám amit nem húzott be senki,hogyan intéznéd el, hogy pl. a kézi sorsolásnál pont azt az 5-öt húzzák ki?
Annyit segítek,hogy a húzás élő adásban megy és élő emberek ülnek ott a nézőtéren -mert már volt hozzád hasonló idióta,aki trükkfelvételről beszélt!!!

5

2010.
06.25.
23:55

Mákos
@Titanilla: régen így volt, ahogy írod, és azért változtatták meg, mert így sokkal több szelvényt vesznek. A nyeremény kifizetésének mennyiségét ez nem befolyásolja, csak az eloszlását. A nyeremény/tét arányát pedig törvény szabályozza.

4

2010.
06.25.
21:03

Zotya
Egyszerüen nem értem ,hogy hogy hihetik az emberek azt hogy ezt a pénzt odaadják valakinek. Régen sokkal kevesebb szelvényt vásároltak az emberek mint manapság mégs sürübben volt ötös az igaz ,hogy régen megmutatták a tv-ben a bácsikát a köteg százforintosokkal ma meg csak azt kell mondani egyszer csak hogy valaki megnyerte de nem mutathatjuk meg hogy ki az. Érdekes Amerikában a nyertes ott lobogtatja a csekket a tv-ben.Nálunk jo sokáig huzzák hogy minél többen vegyenek szelvényt aztán egyszer csak bejelentik hogy elvitték és kész. Egyszer a tv-ben egy számitogépes szakember azt nyilatkozta hogy megvan az a szoftver ami a beérkezett szelvények vizsgálata után 10 másodperc alatt megmondja hogy melyik az az öt szám amit nem jelölt senki.

3

2010.
06.25.
20:51

Titanilla
Én maximalizálnám pl:500millára a főnyereményt, a többit meg szétosztanám az alsobb nyerőosztályokba, szerintem sokkal több bevétel lenne és több embernek lenne sikerélménye.De azt hiszem az a cél ,hogy minél több bevétel minél kevesebb kifizetés legyen. Parasztvakitás az egész

2

2010.
06.25.
19:10

mzsolt
mindenkinek javaslom interneten, mert a szelvényt sem lehet elveszteni, sőt elnézni a sorsolt számokat.....

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú Barczi Imrével, a Postr leendő termékmenedzserével

"Nem ismerem még ennyire a Postr-t, de nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia. Épp az a lényeg, hogy ezek az új újramegosztó szolgáltatások a bloggolásnál jóval kevesebb energiaráfordítást kívánnak a felhasználóktól, így többen tudnak bevonódni. Sokkal fontosabb a reagálás, mint az önálló tartalomelőállítás."

"Nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia" 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés