Kikanázatlan lehetőség hazánkban az online konferencia

Szerző: digibiz Forrás: Digibiz.hu

Címkék: online konferencia | elektronikus kereskedelem | digitális üzlet

2010.
02.26.
16:05

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Magyarországon máig nem szokás az üzleti tárgyalásokat online bonyolítani, pedig ez az egyik leggyorsabb és bizonyos szempontból a legolcsóbb megoldás. Megkérdezett szakértőink szerint a kiforratlan üzleti környezet miatt a közeljövőben sem várható áttörés a kommunikációs rendszerek ezen piacán.

Az itthon egyelőre még szárnyait bontogató online konferenciát  gyakran keverik össze a video(tele)konferenciával. Utóbbi rendszerek funkciójukat tekintve elsősorban a nagyvállalatok gyors, utazás mellőzésének tekintetében költséghatékony, környezetbarát meeting bonyolítási eszközei, míg az Online konferencia a kis-és középvállaltok igényeire, a tudományos, gazdasági élet résztvevőire fókuszált konferencia forma -annak minden sajátosságával együtt.

Az online és videokonferencia közötti különbségek az infrastrukturális háttérben is megmutatkoznak. Míg előbbihez az internet hozzáférésen kívül mindössze egy stream képes média lejátszó és egy böngésző szükséges, utóbbihoz nélkülözhetetlen a célorientált integrált kamerarendszer. Ezen rendszereknél a kamera fókusza változtatható, a mikrofonok némíthatóak, lehetőség van kép a képben funkcióval egyszerre több résztvevőt a képernyőre helyezni, vagy akár a számítógép képernyőjén futó alkalmazások párhuzamos megjelenítésére is.

Technika és újdonság

A napjainkban használt telekonferencia rendszerekről elmondható, hogy képesek akár 1080p High Definition kép átvitelre is ,valós időben H.263 illetve H.264 kódolás mellett, AAC LD-(Low Delay) hanggal, persze használatukhoz megfelelően nagy sávszélesség is dukál. További vívmányként említhető még a felső kategóriás, úgynevezett TelePresence rendszer, amely a személyes jelenlét élethű illúzióját kínálja, segítségével a felhasználók - a rendszer mottója szerint határok nélkül -  még optimálisabb körülmények között kommunikálhatnak és működhetnek együtt. Ez a rendszer további széleskörű felhasználási lehetőségeket is kínál, így például a résztvevők a prezentációkhoz felhasznált segéd anyagokhoz (Power point, CAD) is hozzáférést kapnak, melyet kényelmesen, a böngészőből, külön alkalmazás telepítése nélkül, saját tempójuk szerint tekinthetnek meg. 

DVEtelepresence.com
Telepresence tárgylás - személytelen közelség

Egy professzionális telekonferencia rendszer kiépítésének ára - mindennel együtt - 1 millió forint körül alakul és annak ellenére, hogy lehetőség van bérlésre is, szélesebb elterjedésére a közeljövőben aligha lehet számítani. Az online konferencia előnye abban rejlik, hogy jóval kisebb anyagi ráfordítással jár az alkalmazása.

Ez a konferencia típus sem mellőzi a konferencián való részvétellel járó fontos kritériumot, a feedback-et, azaz visszacsatolás lehetőségét, így a hallgatóság akár egy nappal előre is intézhet kérdéseket az előadóhoz - egy moderátor értő  felügyelete mellett. Jóllehet az online konferencia módszerek egy ideje már jelen vannak Magyarországon is, a megkérdezett szakemberek szerint még gyerekcipőben járnak.

Tóth Tibor, az Online Konferencia.hu oldal vezetőjének elmondása szerit a konferenciák megrendezéséhez szükséges infrastruktúra összköltsége - a média szerver, adatbázis, honlap és közvetítő felület költségei - több millió forintra rúg, nem beszélve az egyéb járulékos kiadásokról, mint a terep előkészítése és a technikai személyzet biztosítása. Csermely Ákos, a Media Hungary, a Kamera Hungária, és az Internet Hungary konferenciák szervezője az online konferenciákat illető kérdésünkre szintén szkeptikus álláspontot fogalmazott meg. Szerinte a működőképes üzleti modell egyelőre még hiányzik a koncepció mögül, ezért sem nyerhetnek igazán teret az ilyen jellegű kezdeményezések.

Jelentős problémaként említi az infrastruktúra előteremtéséhez szükséges magas költségvonzatot, és szerinte gondot okoz a technikai nehézségek kiküszöbölése is, melyek a kelleténél bonyolultabbá teszik ezt a konferencia formát. Csermely szerint az új típusú networkingben van ugyan lehetőség, de a személyes jelenlét varázsát egyelőre nem tudja pótolni a személytelen kapcsolatteremtési forma, bár hozzátette, hogy a webkettes technológiához szokott üzletemberek számára ez nem jelenthet problémát.
    
1 hozzászólás 

2010.
05.21.
20:03

Péterfi Gergő
Ezt láttátok? Ez is erről szól: http://www.online-konferencia-hogyan.com

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iWiW vagy myVip?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nők a neten

Az Ipsos-Gemius SA adatai szerint a legmagasabb arányban a Barátikör.com közösségi oldalon vannak jelen a hölgyek 55,16%-kal, míg a Facebook-on a magyar felhasználók 53%-a nő.

A nők és az internet kapcsolata A nők és az internet kapcsolata

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés