Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat?

Szerző: digibiz Forrás: -cm-

Címkék: online kereskedelem | online szolgáltatás | körkép

2010.
05.10.
11:52

2 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Jóval kétmillió fölött jár már az internetbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma. Megnéztük, a kutatások szerint kikről is van szó, és összevetettük az adatokat a bankoktól kapott információkkal. Kiderült, hogy az összképet erősen árnyalják az egyes bankok közti különbségek.

A GKIeNET jelentése szerint 2009. december 31-én több mint 2,4 millió lakossági és több mint 350 ezer vállalati ügyfél rendelkezett internetbanki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel a magyarországi hitelintézeteknél. Ez egyben azt is jelenti, hogy a lakossági internetbanki ügyfelek aránya átlagosan 35 százalékos volt az internetes szolgáltatással rendelkező bankok összes lakossági ügyfeléhez viszonyítva, a vállalati ügyfelek esetén pedig 45 százalékos volt ugyanezen érték. A kutatásból kiderült az is, hogy a lakossági internetbanking ügyfelek száma az elmúlt egy évben 21 százalékkal, míg a vállalati ügyfeleké 13 százalékkal emelkedett.

A GKIeNET felmérésével nagyjából egyezik lapunk hatósági forrásból származó információja, amely szerint az az internetbanki piacot több mint 90 százalékban lefedő legnagyobb hazai hitelintézeteknél 2009 végén a lakossági és nem lakossági internetbanki ügyfélszám meghaladta a 2,2 millió szerződést. A nem lakossági ügyfelek aránya információink szerint nagyjából 15 százalékot tesz ki, viszont a vállaltoknál tranzakciószámot tekintve nagyobb a forgalom. A bankoknál ettől függetlenül dominálnak az egyedi ügyfélszerződések, azaz többségben vannak azon ügyfelek, akik nem üzleti célból netbankolnak, hanem adott esetben este kilenckor, otthonról akarnak utalni.

Változó  arányok

Az online banki szolgáltatásokkal kapcsolatos tapasztalatokról, és a netbankoló ügyfelek összetételéről lapunk a banknál is érdeklődött. Kiderült, hogy az OTP Bank lakossági ügyfeleinek mára mintegy 60 százaléka rendelkezik OTPdirekt szerződéssel. Ugyanez az arány a nem lakossági ügyfélkörben közel 45 százalékos. A OTP direkt szerződések számának növekedésével együtt az online banki szolgáltatásokat ténylegesen igénybe vevő ügyfelek aránya is folyamatosan növekszik, noha az utóbbi években a bővülési lehetőségek a belső telítődés és a külső körülmények alakulása miatt csökkentek. K&H Banknál is magasak az arányok, ma már közel 250 ezer lakossági ügyfél, és mintegy 64 ezer kkv ügyfél használja az e-bank szolgáltatást.
A Budapest Banknál is folyamatos, jelenleg kétszámjegyű növekedést tapasztalnak az online területen: ebben a pillanatban 175 ezer felhasználója van a bank internetbanki szolgáltatásainak. Ennek nagyjából 80 százaléka lakossági ügyfél, a többi vállalati. A bank tapasztalatai szerint a tranzakciók tekintetében az elektronikus csatornák térnyerése is egyre inkább megfigyelhető: a tranzakciók túlnyomó többsége, mintegy 80 százaléka már ma is elektronikus csatornákon keresztül zajlik, az arány pedig várhatóan tovább növekszik. Az elektronikus csatornát használók száma az Unicredit Banknál is évről évre dinamikusan nő, 2009-ben például csaknem 40 százalékos növekedést tapaszt a bank. Ezzel párhuzamosan az ügyfeleink egyre nagyobb arányban nyújtják be megbízásaikat elektronikus úton: az UniCredit Bank számára adott átutalási megbízások több mint 95 százaléka elektronikusan érkezik már a lakossági ügyfelek esetében is.

A kkv-k tarolnak

Érdekes, de bankonként változik, hogy az ügyfelek mely része használja aktívan a netbankot: van, ahol minden szempontból tarolnak a kkv-k, mint például az UniCreditnél, ahol a lakossági ügyfeleknek csak mintegy 50 százaléka, a vállalatiaknak viszont már 90 százaléka használ e-banki szolgáltatásokat. Az OTP esetében is a mikro- és kisvállalkozók a legaktívabbak, annak ellenére, hogy náluk csak a cégek 45 százalékuk netbankol. Hasonló a helyzet a K&H Banknál is, ahol a kkv ügyfelek jellemzően aktívabban használják a szolgáltatást, mint a lakossági ügyfelek.

Ami a lakossági felhasználókat illeti, a megkötött szerződés nem minden esetben jelenti a netbank rendszeres használatát: az OTP-nél például sok junior ügyfél is rendelkezik OTPdirekt szerződéssel, ők mégis kevésbé aktívan használják a szolgáltatásokat, mint a korosztályból kinövő, illetve a 30-40 év közötti lakossági ügyfelek. Az ok egyszerűen az, hogy a junior korosztály még nem rendelkezik jövedelemmel, lakással és autóval, így értelemszerűen nincs szükségük rendszeres online bankolásra, a havi-heti gyakoriságú tranzakciók beállítására.

Érdekes egyébként, hogy a netbankolók összetétele homogenizálódni látszik: a Budapest Bank például arról számolt be lapunknak, hogy míg az online banki szolgáltatásokat korábban jellemzően a fiatalabb, és főként városi, magasabb végzettségű ügyfelek használták, addig az elmúlt években ez a különbség számottevően csökkent. A bank tapasztalatai szerint a netbank használatnál ma már nincsenek demográfiai szempontból jelentős eltérések.

Utalás  és egyenleg

A netbanki szolgáltatásokat banktól függetlenül nagyjából azonos sorrendben veszik igénybe az ügyfelek, de azért vannak eltérések. A K&H Bank esetében például a forint átutalások után sorrendben a leggyakrabban igénybe vett szolgáltatás a sárga postai csekk befizetés, a mobiltelefon feltöltés és a deviza átutalás. Az OTP-nél kicsit más a helyzet: náluk az átutalás mellett a leggyakrabban használt aktív tranzakció a betétlekötés és -feltörés, a mobiltelefon feltöltés, az autópálya-matrica vásárlás, valamint az értékpapír műveletek, azaz többek közt a tőzsdei adásvétel. Ezen túlmenően az internetbankot az ügyfelek a számlaforgalom, számlakivonatok lekérdezésekre is rendszeresen használják. Az internetbankoló ügyfelek a Budapest Banknál leggyakrabban a számlainformációra kíváncsiak, és csak ezt követik a rangsorban a forint átutalások, majd a betétlekötések. Szintén gyakori náluk a mobilegyenleg feltöltése bankkártyáról, és bár lassan, de folyamatosan növekszik kényelmi szempontok miatt a rendszeres megbízások beállításának száma is.

Többségükben férfiak

Az internetbanki ügyfelek összetételéről a NRC Piackutató is közzétette felmérését a tavalyi évben.  E szerint a 18-69 éves internetezők 85 százaléka rendelkezett folyószámlával, amelyhez több mint 40 százalékuk vett igénybe online szolgáltatásokat. Az internetes bankolás lehetőségével már tavaly sem csak a fiatalabbak éltek; a középkorú és idősebb korosztály tagjai is hasonló magas arányban használják az ügyintézés e formáját. A korcsoportbeli különbség tehát nem jellemző, a nemek szerinti különbség viszont erőteljes. Ezt vizsgálva egyértelmű volt a férfiak fölénye: míg a nők körében a folyószámlával rendelkezők 34 százaléka vette igénybe az elektronikus bankolást, addig a férfiak csaknem fele élt a lehetőséggel és használja ki a belőle eredő előnyöket. Az online bankolás igénybevétele településtípusonként is eltérő: a szolgáltatást használók aránya a fővárosban a legmagasabb, ezt követik a megyeszékhelyek, majd az városok és a kisebb falvak.

    
2 hozzászólás 

2010.
06.18.
14:17

ivén
A K&H nem olyan szép, bár tényleg lehet sárga csekket képernyőről befizetni. Nekem egy hete nem tudnak egy 413-as hibát lekezelni (valutát utalnék két K&H-s számla között), és a helpdeskjük is MS szintű :-(
Elég régóta várom a netes kártyát is tőlük (OTP-nél van) , de semmi remény.
Szóval egy bankkal nem lehet megúszni ha legalább két komoly igényed van.

2

2010.
05.10.
15:33

Némó
Lehet sárga csekket utalni a KH-nál és mobilt feltölteni?
bankot váltok

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Nők vagy Wikipédia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés